fbpx

Zonnepanelen iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of zonnepanelen interessant zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Soorten
 • /
 • Zonnepanelen met 1000 Wp: kosten, opbrengst en advies

Zonnepanelen met 1000 Wp: kosten, opbrengst en advies

Met de groeiende populariteit van duurzame energie worden steeds krachtigere zonnepanelen ontwikkeld. Zo zijn er nu zonnepanelen verkrijgbaar met wel 1000 Wp piekvermogen. Deze zonnepanelen zijn voornamelijk geschikt voor bedrijfspanden met een hoog energieverbruik.

Maar wat zijn de kosten van deze PV-panelen en wat is hun jaarlijkse opbrengst? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en advies geven over het aanschaffen van zonnepanelen met 1000 Wp.

In het kort:

 • Zonnepanelen met 1000 Wp kosten tussen de € 1.000 en € 1.800
 • 1000 Wp zonnepanelen leveren gemiddeld tussen de 860 kWh en 900 kWh op per jaar
 • Merken die goed presteren in ons land zijn: SunPower, LG en Longi Solar

Precies weten welke 100 Wp zonnepanelen jij nodig hebt, hoeveel ze opleveren en wanneer je ze hebt terugverdiend? Vul VRIJBLIJVEND ons formulier in op Zonnepanelencentrum.nl/offerte en ontvang maximaal 3 offertes van erkende installateurs.

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

 • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
 • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
 • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Wat kosten 1000 Wp zonnepanelen?

De gemiddelde prijs van zonnepanelen met 1000 Wp wordt geschat op ongeveer € 1.400. Op dit moment is er nog geen exacte prijs bekend voor zonnepanelen met een piekvermogen van 1000 Wp. Wel is het duidelijk dat de kostprijs aanzienlijk hoger zal liggen dan die van panelen met een lager piekvermogen.

Dit komt doordat zonnepanelen met een hoger vermogen meer materiaal en technologie vereisen om de hogere prestaties te leveren, wat leidt tot hogere productiekosten.


Aantal zonnepanelen met 1000 Wp per huishouden

Als je besluit om over te stappen op zonnepanelen om duurzame stroom op te wekken, is het belangrijk om te weten hoeveel panelen je nodig hebt. Het aantal panelen dat je moet plaatsen hangt af van je jaarlijks stroomverbruik en het vermogen van de panelen.

Je kunt de verschillende zonnepanelen vergelijken op basis van hun vermogen, wat wordt uitgedrukt in Wp. Hoe hoger het vermogen van de panelen, hoe minder panelen je nodig hebt. In een ideale situatie plaats je net zoveel zonnepanelen om je volledige stroomverbruik te dekken.

LET OP: BELANGRIJKE INFORMATIE

Helaas zullen de toekomstige 1000 Wp panelen waarschijnlijk niet geschikt zijn voor de kleinere daken van reguliere koopwoningen. Hun enorme vermogen komt namelijk voort uit hun aanzienlijke formaat, wat leidt tot de vraag of deze zonnepanelen qua afmetingen wel op jouw dak passen. De 1000 Wp richten zich voornamelijk op de daken van bedrijfspanden met voldoende ruimte.


Bovendien zijn grotere zonnepanelen vaak ook zwaarder. Typische zonnepanelen van 400 wattpiek, die momenteel vaak gebruikt worden, wegen ongeveer 21 kg. Maar bij zonnepanelen met het hoogste wattage van 600 of 1000 Wp kan het gewicht oplopen tot wel 35 kg of meer. Dit veroorzaakt veel druk op het dak.


Onderstaand vind je een tabel die je helpt bij het kiezen van de juiste alternatieven voor zonnepanelen op je dak. In de tabel lees je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt op basis van je gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik en het maximaal vermogen per zonnepaneel (300wp zonnepanelen of 500 wp).

Aantal personen huishouden

Gemiddeld stroomverbruik op jaarbasis

Aantal benodigde zonnepanelen 300 Wp

Aantal benodigde zonnepanelen 500 Wp

1 persoon

+/- 1.810 kWh

7 (schatting)

3 (schatting)

2 personen

+/- 2.800 kWh

10 (schatting)

6 (schatting)

3 personen

+/- 3.330 kWh

12 (schatting)

8 (schatting)

4 personen

+/- 4.010 kWh

15 (schatting)

9 (schatting)

5 personen

+/- 4.610 kWh

18 (schatting)

18 (schatting)


Terugverdientijd zonnepanelen 1000 Wp

Voor de grotere panelen van 1000 Wp is de terugverdientijd afhankelijk van twee factoren: de aanschafkosten en de besparingen die het oplevert.

 • Aanschafkosten: De drie panelen samen kosten ongeveer € 4.200 (3 x € 1.400).
 • Besparing: Om de besparingen te berekenen, moet je weten hoeveel kilowattuur het systeem per jaar opwekt. Een paneel van 1000 Wp levert gemiddeld 880 kWh per jaar op. Momenteel kost een kilowattuur ongeveer 23 cent, dus als je bijvoorbeeld over drie panelen van 1000 Wp beschikt waarmee je 2.640 kWh per jaar bespaart, kan je rekenen op een jaarlijkse besparing van € 607.

Om de terugverdientijd te berekenen deel je de aanschafkosten door de jaarlijkse besparing. Hiermee kom je uit op een verwachte terugverdientijd van 6 jaar (€ 4.200/€ 670).

LET OP! Vergeet niet dat je de btw op de zonnepanelen terug kan krijgen, dit kan de terugverdientijd nog wat extra verkorten!


Belangrijke informatie over 1000 Wp zonnepanelen

Welke soorten zonnepanelen zijn er met 1000 Wp?
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, waaronder dunne film-, monokristal-, en polykristallijne panelen. Monokristallijne zonnepanelen hebben een zeer hoog rendement en zijn daardoor ook erg prijzig.

Dunne film zonnepanelen hebben een laag rendement, zijn goedkoop en zijn geschikt voor op bijv. voertuigen. Een middenklasse zonnepaneel is de polykristallijne, deze zitten qua prijs en rendement tussen de andere zonnepanelen in.

Hoeveel leveren 1000 Wp zonnepanelen op?
Een 1000 Wp zonnepaneel produceert ongeveer het maximale vermogen van 880 kWh per jaar. Dit komt neer op zo'n € 225 jaarlijkse kostenbesparing per paneel.

Welk merken zijn er op de markt?
Er zijn verschillende merken zonnepanelen op de markt. Enkele bekende merken zijn bijvoorbeeld SunPower, LG en Longi Solar. Elk merk heeft zijn eigen kenmerken, denk aan het soort paneel, de efficiëntie van de panelen, de garanties en de prijzen.

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

 • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
 • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
 • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Andere bekeken ook

>