fbpx

Vergelijk offertes en bespaar!

Nooit waren zonnepanelen zo goedkoop als nu, dit is het moment voor zonnepanelen! 

✔100% vrijblijvend ✔Bespaar tot 30% ✔ 60 seconden

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Soorten
 • /
 • Zonnepanelen met 300 Wp: kosten, opbrengst en advies

Zonnepanelen met 300 Wp: kosten, opbrengst en advies

Ben je op zoek naar geschikte zonnepanelen? In dit artikel gaan we dieper in op zonnepanelen met een vermogen van 300 Wp. We bespreken de kosten van deze panelen, de te verwachten opbrengst en geven advies over het aanschaffen van deze panelen. Zo weet je zeker of zonnepanelen met 300 Wp geschikt zijn voor jouw situatie en wat je ervan kunt verwachten!

In het kort:

 • Zonnepanelen met 300 Wp kosten tussen de € 300 en € 500 per paneel
 • 300 Wp zonnepanelen leveren gemiddeld tussen de 230 kWh en 270 kWh op per jaar
 • Merken die goed presteren in ons land zijn: SunPower, LG en AEG

Precies weten welke 300 Wp zonnepanelen jij nodig hebt, hoeveel ze opleveren en wanneer je ze hebt terugverdiend? Vul VRIJBLIJVEND ons formulier in op Zonnepaneelcentrum.nl/offerte en ontvang maximaal 3 offertes van erkende installateurs.

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

 • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
 • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
 • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Wat kosten 300 Wp zonnepanelen?

De gemiddelde prijs van zonnepanelen met 300 Wp ligt tussen de € 300 en € 500 per paneel. De totale kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort paneel, het merk, het aantal panelen dat nodig is voor de gewenste capaciteit en de bijkomende kosten voor installatie, omvormer, bekabeling en eventuele vergunningen.

We raden je aan om offertes van verschillende leveranciers aan te vragen en met elkaar te vergelijken. Door dit te doen, kun je de zonnepanelen vinden die de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden. Hoewel zonnepanelen van erkende aanbieders vaak duurder zijn, kunnen ze je op de lange termijn kosten besparen, omdat ze efficiënter werken en langer meegaan.


Aantal zonnepanelen met 300 Wp per huishouden

Een zonnepaneel van 300 Wp levert jaarlijks tussen de 230 kWh en 270 kWh. Het aantal benodigde 300 Wp zonnepanelen voor een huishouden hangt af van het gemiddelde stroomverbruik van dat huishouden en de gewenste opbrengst van de zonnepanelen. Over het algemeen geldt: hoe hoger het stroomverbruik, des te meer panelen er nodig zijn om aan de energiebehoefte van het huishouden te voldoen.

Voorbeeld: In Nederland is het gemiddelde energieverbruik van een 3-persoonshuishouden ongeveer 3.330 kWh per jaar. Om dit verbruik volledig te dekken met zonnepanelen, zijn ongeveer 12 zonnepanelen van 300 Wp nodig.

Ook de omgeving van het huis, de richting en hellingshoek van het dak en de efficiëntie van de zonnepanelen kunnen van invloed zijn op het aantal benodigde 300 Wp zonnepanelen. Als een huis bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving staat, kan er meer schaduw vallen op het dak, waardoor er minder zonlicht op de panelen valt en de opbrengst lager is. In dat geval zal je meer zonnepanelen moeten aanschaffen om aan je energiebehoefte te voldoen.

Onderstaand vind je een tabel met het gemiddeld aantal benodigde 300 Wp zonnepanelen per huishouden:

Aantal personen huishouden

Gemiddeld stroomverbruik op jaarbasis

Aantal benodigde zonnepanelen 300 Wp

1 persoon

+/- 1.810 kWh

7 (schatting)

2 personen

+/- 2.800 kWh

10 (schatting)

3 personen

+/- 3.330 kWh

12 (schatting)

4 personen

+/- 4.010 kWh

15 (schatting)

5 personen

+/- 4.610 kWh

18 (schatting)


Terugverdientijd zonnepanelen 300 Wp

Over het algemeen wordt de terugverdientijd van zonnepanelen 300Wp geschat op 7 tot 10 jaar, maar dit is afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen de aanschafprijs, de opbrengst van de panelen en het elektriciteitstarief een belangrijke rol in de terugverdientijd.

Onderstaand vind je een tabel met de gemiddelde terugverdientijd van 300 Wp panelen, op basis van verschillende huishoudens, aantallen en opbrengsten van zonnepanelen:

Aantal 300 Wattpiek panelen

Geschatte kosten in €

Gem. jaarlijkse besparing

Terugverdientijd

7 zonnepanelen

2.800 euro

€ 373,-

7.5 jaar

10 zonnepanelen

3.900 euro

€ 571,-

6.8 jaar

12 zonnepanelen

4.700 euro

€ 738,-

6.4 jaar

15 zonnepanelen

6.050 euro

€ 1.000,-

6 jaar

Let op! Dit slechts een schatting, de werkelijke terugverdientijd kan verschillen per huishouden.


Belangrijke informatie over 300 Wp zonnepanelen

Welke soorten zonnepanelen zijn er met 300 Wp?
Van zonnepanelen met een vermogen van 300 Wp zijn er 3 soorten beschikbaar, namelijk: dunne film, polykristallijn en monokristallijn panelen. Monokristallijne panelen zijn het duurst en hebben over het algemeen het hoogste rendement, dunne film panelen zijn vaak goedkoper maar minder efficiënt en polykristallijne panelen zit tussen beide in.

Hoeveel leveren 300 Wp zonnepanelen op?
In ideale omstandigheden kan een zonnepaneel met een piekvermogen van 300 Wp ongeveer 254 kWh per jaar produceren. De opbrengst van een 300 Wp zonnepaneel is afhankelijk van de locatie van het paneel, de oriëntatie en helling van het paneel, en de hoeveelheid zonlicht die de panelen ontvangen.

Welke merken zijn er op de markt?
Er zijn veel merken zonnepanelen beschikbaar op de markt. Enkele bekende merken zijn SunPower, LG, AEG, en Longi Solar. Daarnaast zijn er ook minder bekende merken zoals JinkoSolar, Trina Solar en Canadian Solar, die ook kwalitatief goede panelen aanbieden.

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

 • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
 • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
 • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Andere bekeken ook

>