fbpx

Vergelijk offertes en bespaar!

Nooit waren zonnepanelen zo goedkoop als nu, dit is het moment voor zonnepanelen! 

✔100% vrijblijvend ✔Bespaar tot 30% ✔ 60 seconden

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Soorten
 • /
 • Zonnepanelen met 400 Wp: kosten, opbrengst en advies

Zonnepanelen met 400 Wp: kosten, opbrengst en advies

Wil jij je energierekening verlagen of door middel van zonne-energie opwekken bijdragen aan een duurzamere wereld? Dan kan het een goede keuze zijn om zonnepanelen aan te schaffen! In dit artikel zullen we dieper ingaan op zonnepanelen met 400 Wp en alles wat daarbij komt kijken.

We bespreken de kosten van deze panelen, de verwachte opbrengst en geven advies voor de aanschaf van deze zonnepanelen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

In het kort:

 • Zonnepanelen met 400 Wp kosten tussen de € 400 en € 570 per paneel
 • 400 Wp zonnepanelen leveren gemiddeld tussen de 320 kWh en 370 kWh op per jaar
 • Merken die goed presteren in ons land zijn: Longi, DMEGC en Jinko Solar

Precies weten welke 400 Wp zonnepanelen jij nodig hebt, hoeveel ze opleveren en wanneer je ze hebt terugverdiend? Vul VRIJBLIJVEND ons formulier in op Zonnepaneelcentrum.nl/offerte en ontvang maximaal 3 offertes van erkende installateurs.

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

 • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
 • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
 • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Wat kosten 400 Wp zonnepanelen?

De kosten van de meeste zonnepanelen met 400 Wp variëren tussen de € 400 en € 600 per paneel, afhankelijk van het merk en het soort paneel. Deze kosten zijn inclusief btw, maar exclusief installatie. Wil je bijvoorbeeld zes stuks 400 Wp zonnepanelen? Dan kun je rekenen op ongeveer € 3.000 euro kosten zonnepanelen.

Houd er rekening mee dat de kosten van zonnepanelen afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals het vermogen van het paneel, het type paneel en de fabrikant.

Daarnaast zijn ook de installatiekosten en eventuele bijkomende kosten zoals omvormers en bekabeling van invloed op de totale kosten van een zonnesysteem. Het is daarom aan te raden om verschillende offertes te vergelijken voordat je de definitieve beslissing neemt om zonnepanelen aan te schaffen!


Aantal zonnepanelen met 400 Wp per huishouden

Bij het bepalen van hoeveel zonnepanelen dat je nodig hebt, spelen verschillende factoren een rol. Je energieverbruik per jaar, het rendement van de panelen en de capaciteit van je gehele installatie zijn allemaal belangrijk. Om het aantal zonnepanelen te berekenen, deel je je totale energieverbruik per jaar door de omrekenfactor van 0.85.

Voorbeeld: Als je jaarlijks 2.800 kWh aan stroom verbruikt, heb je een installatie nodig die 3.294 Wp vermogen kan leveren. Dit komt overeen met ongeveer 8 zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp elk.

In onderstaande tabel lees je hoeveel 400 Wp panelen nodig zijn op basis van het gemiddelde stroomverbruik van je huishouden.

Aantal personen huishouden

Gemiddeld stroomverbruik op jaarbasis

Aantal benodigde zonnepanelen 400 Wp

1 persoon

+/- 1.810 kWh

5 (schatting)

2 personen

+/- 2.800 kWh

8 (schatting)

3 personen

+/- 3.330 kWh

10 (schatting)

4 personen

+/- 4.010 kWh

11 (schatting)

5 personen

+/- 4.610 kWh

13 (schatting)


Terugverdientijd zonnepanelen 400 Wp

De terugverdientijd van zonnepanelen met 400 Wp is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aanschafkosten, het energieverbruik, de energieprijzen en de hoeveelheid zonlicht in de regio. Gemiddeld ligt de terugverdientijd tussen de 6 en 10 jaar.

Voorbeeld: Gemiddeld produceert een 400 Wp zonnepaneel ongeveer 352 kWh per jaar. Als we uitgaan van een huishouden met een gemiddeld jaarlijks stroomverbruik van 2.800 kWh, dan zou een installatie met 8 zonnepanelen van 400 Wp nodig zijn om aan deze behoefte te voldoen. Met een geschatte jaarlijkse opbrengst van 2.816 kWh (352 kWh x 8 panelen), kan deze installatie een besparing van € 571 per jaar opleveren.

De aanschafkosten van een installatie met 8 zonnepanelen van 400 Wp kunnen variëren, afhankelijk van het merk en het type. Stel dat de totale kosten € 4.000 bedragen, dan zou de terugverdientijd ongeveer 7 jaar zijn.

LET OP! Het is belangrijk om te houden dat deze berekeningen slechts ter illustratie zijn en dat de werkelijke terugverdientijd kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden.

Hieronder vind je een tabel met voorbeeldberekeningen van de terugverdientijd van zonnepanelen met 400 Wp, gebaseerd op verschillende huishoudens:

Aantal 400 Wattpiek panelen

Geschatte kosten in €

Gem. jaarlijkse besparing

Terugverdientijd

5 stuks

2.500 euro

€ 330,-

7.5 jaar

8 stuks

3.800 euro

€ 571,-

6.6 jaar

10 stuks

4.600 euro

€ 769,-

6 jaar

11 stuks

5.000 euro

€ 916,-

5.5 jaar

Let op! Dit slechts een schatting, de werkelijke terugverdientijd kan verschillen per huishouden.


Belangrijke informatie over 400 Wp zonnepanelen

Welke soorten zonnepanelen zijn er met 400 Wp?
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, waaronder dunne film-, polykristal-, en monokristallijne zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen hebben een zeer hoog rendement en zijn daardoor ook erg prijzig. Dunne film zonnepanelen hebben een laag rendement, zijn goedkoop en zijn geschikt voor op bijv. voertuigen. Polykristallijne zonnepanelen zitten qua prijs en rendement tussen deze twee in.

Hoeveel leveren 400 Wp zonnepanelen op?
Een 400 Wp zonnepaneel produceert ongeveer 352 kWh per jaar. Dit komt neer op zo'n € 90 jaarlijkse kostenbesparing per paneel.

Welk merken zijn er op de markt?
Er zijn verschillende merken zonnepanelen op de markt. Enkele bekende merken zijn bijvoorbeeld Longi, DMEGC en Jinko Solar. Elk merk heeft zijn eigen kenmerken, denk aan het soort paneel, de efficiëntie van de panelen, de garanties en de prijzen.

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

 • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
 • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
 • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Andere bekeken ook

>