Zonnepanelen iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of zonnepanelen interessant zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Locatie
  • /
  • Zonnepanelen op plat dak plaatsen: Mag dit en is het verstandig?

Zonnepanelen op plat dak plaatsen: Mag dit en is het verstandig?

Zonnepanelen op een plat dak? Dit is zeker een haalbare optie en is de laatste jaren flink in prijs gedaald. Overweeg jij om zonnepanelen op je platte dak te plaatsen? Dan is dit artikel voor jou.

Hierin bespreken we namelijk alles wat je moet weten over de regelgeving, kosten en opbrengsten van zonnepanelen. Zo heb je alle informatie die je nodig hebt om een offerte bij ons aan te vragen. Wil je meer weten? Lees dan vooral verder!


Kan ik zonnepanelen op mijn platte dak plaatsen?

Ja, het is heel goed mogelijk om een zonnepaneel op een plat dak te plaatsen. Om te beginnen, moet je controleren of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Websites zoals Zonatlas kunnen hierbij helpen. Vervolgens moet je nagaan of je een omgevingsvergunning nodig hebt, wat je via het Omgevingsloket kunt doen.

De kosten voor aanschaf en installatie van zonnepanelen zijn sinds 1 januari 2023 aantrekkelijker geworden, omdat de BTW op zonnepanelen is verlaagd naar 0%. Daarnaast kun je bij het Warmtefonds een Energiebespaarlening aanvragen met gunstige voorwaarden en lage rentes, speciaal voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen.

Het is ook verstandig om te kijken naar lokale subsidies, aangezien sommige gemeenten nog steeds financiële ondersteuning bieden voor de aanschaf van zonnepanelen.

Een ander belangrijk aspect is de salderingsregeling, waarmee je de opgewekte en teruggeleverde elektriciteit kunt verrekenen met je verbruik. Hoewel er plannen zijn om deze regeling vanaf 2025 af te bouwen, blijft deze voorlopig in zijn huidige vorm bestaan.

Met deze stappen en regelingen kun je eenvoudig en kosteneffectief zonnepanelen op je platte dak installeren, wat zowel goed is voor het milieu als voor je portemonnee.


Kosten zonnepanelen op plat dak

De kosten van zonnepanelen voor je bedrijfspand bedragen gemiddeld € 300 per paneel inclusief installatie. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het type zonnepaneel dat je kiest voor de installatie. 

De vuistregel is dat je per 2 m² één zonnepaneel kwijt kunt. Hieronder volgt een concreet rekenvoorbeeld om je een beter beeld te geven van de totale kosten:

Rekenvoorbeeld

  • Dakoppervlak: 100 m²
  • Aantal zonnepanelen: 50 panelen (2 m² per paneel)
  • Kosten per paneel: € 300
  • Totale kosten:   € 15.000,- per 100 m² dak

Dus, per 100 m² dakoppervlak kunnen er 50 zonnepanelen geplaatst worden. Vijftig zonnepanelen maal € 300 is dus € 15.000,- per 100 m² dak. Hoeveel zonnepanelen op je bedrijfspand nodig zijn kan uiteraard verschillen en is afhankelijk van verschillende factoren. 

Terugverdientijd en Rendement

Je investering heb je vaak binnen 3 tot 6 jaar terugverdiend. Wetende dat zonnepanelen minimaal 25 jaar meegaan, heb jij voor de komende tientallen jaren een heel lage energierekening. 

Tel de terugleververgoeding op bij de besparing op de energierekening en dan loopt je financieel rendement op tot wel 19,5%! 

Het is belangrijk om te weten dat de meeste problemen met zonnepanelen ontstaan door foutieve installaties, dus zorg ervoor dat de installatie van hoge kwaliteit is om een goed rendement op je investering te garanderen.


Wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen op je platte dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak biedt diverse voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Hieronder zetten we de voor- en nadelen van het aanschaffen van zonnepanelen op een plat dak voor je op een rijtje.

Voordelen

  • Flexibele plaatsing: Op een plat dak kun je de zonnepanelen optimaal positioneren voor maximale zonnestraling, ongeacht de oriëntatie van je dak.
  • BTW-vrijstelling: Sinds 1 januari 2023 hoef je geen BTW meer te betalen op de aanschaf en installatie van zonnepanelen, wat de kosten aanzienlijk verlaagt.
  • Financieringsmogelijkheden: Je kunt gebruikmaken van de Energiebespaarlening via het Warmtefonds, wat gunstige voorwaarden en lage rentes biedt voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen.
  • Salderingsregeling: Met de salderingsregeling kun je de opgewekte elektriciteit verrekenen met je verbruik, wat financieel voordelig is zolang de regeling in zijn huidige vorm blijft bestaan.

Nadelen

  • Omgevingsvergunning: Afhankelijk van je locatie, kan het nodig zijn om een omgevingsvergunning aan te vragen, wat extra tijd en moeite kost.
  • Beperkte ruimte: Hoewel een plat dak flexibiliteit biedt in plaatsing, kan de beschikbare ruimte beperkt zijn, waardoor je minder panelen kunt plaatsen dan op een schuin dak.
  • Onderhoud: Zonnepanelen op een plat dak kunnen meer onderhoud vereisen om vuil en bladeren te verwijderen die zich sneller kunnen ophopen dan op een schuin dak.

Conclusie

Het is goed mogelijk om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen, en dit biedt diverse voordelen zoals flexibele plaatsing, financiële voordelen door BTW-vrijstelling en lokale subsidies, en de mogelijkheid om gebruik te maken van de salderingsregeling en de Energiebespaarlening voor gunstige financiering.

Voordat je zonnepanelen aanschaft, controleer je of je dak geschikt is via Zonatlas en of je een omgevingsvergunning nodig hebt via het Omgevingsloket.

Hoewel er enkele nadelen zijn, zoals mogelijke vergunningsvereisten, beperkte ruimte en onderhoudskosten, wegen de voordelen vaak zwaarder.

Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak kan zowel financieel aantrekkelijk als milieuvriendelijk zijn. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de regels en financieringsopties om optimaal te profiteren van je investering.


Veelgestelde vragen

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak?

In de meeste gevallen is een vergunning niet nodig als de zonnepanelen op een plat dak worden geplaatst. De belangrijkste voorwaarde is dat de afstand tussen de zonnepanelen en de dakrand minimaal gelijk is aan de hoogte van de panelen. 


Wat is de beste hellingshoek voor zonnepanelen op een plat dak?

De optimale hellingshoek voor zonnepanelen op een plat dak ligt tussen de 10 en 15 graden. Dit zorgt voor een maximale energieopbrengst. 


Hoeveel zonnepanelen passen er op een plat dak?

Het aantal zonnepanelen dat op een plat dak past, hangt af van de beschikbare ruimte en de gekozen opstelling. Bij een zuidopstelling met een afstand van 50-80 cm tussen de rijen kun je minder panelen kwijt dan bij een oost-westopstelling waarbij de panelen direct naast elkaar worden geplaatst. 


Hoe zorg ik voor de stabiliteit van zonnepanelen op een plat dak?

Voor de stabiliteit van zonnepanelen op een plat dak wordt ballast gebruikt, zoals betonblokken of grind. Dit voorkomt dat de panelen verschuiven bij sterke wind. Daarnaast moeten de panelen niet te dicht bij de dakrand geplaatst worden vanwege de hogere windkrachten daar.


Andere bekeken ook

>