Zonnepanelen iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of zonnepanelen interessant zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Locatie
  • /
  • Zonnepanelen op schuin dak plaatsen: Mag dit en is het verstandig?

Zonnepanelen op schuin dak plaatsen: Mag dit en is het verstandig?

Zonnepanelen op een schuin dak? Dit is zeker haalbaar en is de laatste jaren steeds voordeliger geworden. Als jij overweegt om zonnepanelen op een schuin dak te laten installeren, dan is dit artikel precies wat je nodig hebt.

 In dit artikel bespreken we namelijk alles wat je moet weten over de regelgeving, kosten en opbrengst van zonnepanelen op een schuin dak. Zo heb jij alle informatie om een weloverwogen beslissing te nemen. Wil je meer weten? Lees dan vooral verder!


Kan ik zonnepanelen op mijn schuine dak plaatsen?

Ja, het is heel goed mogelijk om een zonnepaneel op een schuin dak te plaatsen.

Allereerst moet je controleren of je dak geschikt is. Vervolgens is het belangrijk om na te gaan of je een omgevingsvergunning nodig hebt, dit kun je via het Omgevingsloket doen.

Voor de financiering van de zonnepanelen kun je een Energiebespaarlening aanvragen bij het Warmtefonds. Deze lening biedt gunstige voorwaarden en lage rentes speciaal voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen.

Het is ook goed om op de hoogte te zijn van de Btw-vrijstelling. Sinds 1 januari 2023 is de BTW op zonnepanelen namelijk verlaagd naar 0%, wat betekent dat je geen Btw betaalt over de aanschaf en installatie van zonnepanelen.

Verder kun je profiteren van de salderingsregeling, waarbij de elektriciteit die je zelf opwekt en teruglevert aan het net, wordt verrekend met je verbruik. Hoewel deze regeling vanaf 2025 wordt afgebouwd, blijft deze voorlopig in zijn huidige vorm bestaan.

Tot slot, kijk of er lokale subsidies beschikbaar zijn in jouw gemeente, omdat sommige gemeenten nog steeds financiële steun bieden voor de aanschaf van zonnepanelen.


Kosten zonnepanelen op schuin dak

De kosten van zonnepanelen bedragen gemiddeld € 300 per paneel inclusief installatie. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het type zonnepaneel dat je kiest voor de installatie. 

De vuistregel is dat je per 2 m² één zonnepaneel kwijt kunt. Hieronder volgt een concreet rekenvoorbeeld om je een beter beeld te geven van de totale kosten:

Rekenvoorbeeld

  • Dakoppervlak: 100 m²
  • Aantal zonnepanelen: 50 panelen (2 m² per paneel)
  • Kosten per paneel: € 300
  • Totale kosten:   € 15.000,- per 100 m² dak

Dus, per 100 m² dakoppervlak kunnen er 50 zonnepanelen geplaatst worden. Vijftig zonnepanelen maal € 300 is dus € 15.000,- per 100 m² dak. Hoeveel zonnepanelen op je bedrijfspand nodig zijn kan uiteraard verschillen en is afhankelijk van verschillende factoren. 

Terugverdientijd en Rendement

Je investering heb je vaak binnen 3 tot 6 jaar terugverdiend. Wetende dat zonnepanelen minimaal 25 jaar meegaan, heb jij voor de komende tientallen jaren een heel lage energierekening. 

Tel de terugleververgoeding op bij de besparing op de energierekening en dan loopt je financieel rendement op tot wel 19,5%! 

Het is belangrijk om te weten dat de meeste problemen met zonnepanelen ontstaan door foutieve installaties, dus zorg ervoor dat de installatie van hoge kwaliteit is om een goed rendement op je investering te garanderen.


Wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen op een schuin dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak biedt diverse voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Hieronder zetten we de belangrijkste voor- en nadelen op een rij, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Voordelen

  • Geschiktheid: Schuine daken zijn vaak ideaal voor zonnepanelen, omdat ze een goede hoek bieden voor optimale zoninstraling.
  • Btw-vrijstelling: Sinds 1 januari 2023 is de BTW op zonnepanelen verlaagd naar 0%, waardoor je bespaart op de aanschaf- en installatiekosten.
  • Financieringsmogelijkheden: Je kunt gebruikmaken van de Energiebespaarlening via het Warmtefonds, wat gunstige voorwaarden en lage rentes biedt voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen.
  • Salderingsregeling: Met de salderingsregeling kun je de opgewekte elektriciteit verrekenen met je verbruik, wat financieel voordelig is zolang de regeling in zijn huidige vorm blijft bestaan.

Nadelen

  • Omgevingsvergunning: Afhankelijk van je locatie, kan het nodig zijn om een omgevingsvergunning aan te vragen, wat extra tijd en moeite kost.
  • Lokale subsidies variëren: Niet alle gemeenten bieden subsidies aan, en de beschikbaarheid en voorwaarden kunnen sterk variëren.
  • Dakgeschiktheid controleren: Voordat je zonnepanelen aanschaft, moet je controleren of je dak geschikt is, wat een extra stap in het proces is.

Conclusie

Het is goed mogelijk om zonnepanelen op een schuin dak te plaatsen, waarbij de BTW sinds 1 januari 2023 is verlaagd naar 0%. De salderingsregeling, die elektriciteit die je teruglevert aan het net verrekent met je verbruik, blijft voorlopig in zijn huidige vorm bestaan, ondanks plannen voor afbouw vanaf 2025.

Controleer of je dak geschikt is via websites zoals Zonatlas en of je een omgevingsvergunning nodig hebt via het Omgevingsloket.

Financiële steun is mogelijk via een Energiebespaarlening bij het Warmtefonds en lokale subsidies die per gemeente kunnen verschillen. Zonnepanelen op een schuin dak zijn financieel aantrekkelijk en technisch haalbaar, mits je rekening houdt met vergunningen, subsidievariaties, en toekomstige veranderingen in de salderingsregeling.


Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen op een schuin dak?

Zonnepanelen op een schuin dak kunnen optimaal worden geplaatst voor maximale zonne-energieopbrengst. De hoek van het dak zorgt ervoor dat regen en sneeuw automatisch wegspoelen, wat de efficiëntie van de panelen verhoogt.


Hoeveel zonnepanelen passen er op een schuin dak?

Het aantal zonnepanelen dat op een schuin dak past, hangt af van de grootte van het dak en eventuele obstakels zoals dakkapellen of schoorstenen. Een marge van 0,5 meter aan de randen en tussen de panelen wordt vaak aangehouden om voldoende ventilatie te garanderen.


Wat is de opbrengst van zonnepanelen op een schuin dak?

De opbrengst van zonnepanelen op een schuin dak hangt af van het aantal panelen, hun vermogen (uitgedrukt in Wattpiek), en de oriëntatie van het dak. Gemiddeld leveren zonnepanelen in Nederland zo'n 850 tot 900 uur per jaar op maximale capaciteit. 


Wat kost het om zonnepanelen op een schuin dak te installeren?

De kosten voor het installeren van zonnepanelen op een schuin dak variëren afhankelijk van het aantal panelen en het type omvormer. Gemiddeld kost een set van 6 zonnepanelen inclusief montage tussen de 4.000 en 5.000 euro. De exacte kosten zijn afhankelijk van de specifieke situatie en de gekozen installateur 


Hoe lang is de terugverdientijd van zonnepanelen op een schuin dak?

De terugverdientijd van zonnepanelen op een schuin dak ligt meestal tussen de 6 en 10 jaar. Dit is afhankelijk van factoren zoals de initiële kosten van de installatie, de hoeveelheid opgewekte energie, en de geldende elektriciteitsprijzen.


Andere bekeken ook

>