Zonnepanelen iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of zonnepanelen interessant zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Locatie
  • /
  • Zonnepanelen op vakantiehuis? Alles wat je moet weten!

Zonnepanelen op vakantiehuis? Alles wat je moet weten!

Wist je dat je met zonnepanelen op je vakantiehuis niet alleen je energierekening kunt verlagen, maar ook een positieve impact op het milieu kunt maken? 

We krijgen ontzettend veel vragen van klanten die zonnepanelen overwegen op hun vakantie huis. Mag dit überhaupt en waar moet je eigenlijk rekening mee houden? 

In dit artikel geven we je antwoord op alle vragen en nemen we je mee in de wereld van zonnepanelen op vakantiehuizen!


Kan ik zonnepanelen op een vakantiehuis plaatsen?

Ja, je kunt zonnepanelen op een vakantiehuis plaatsen. Het is een uitstekende manier om je energiekosten te verlagen en je impact op het milieu te verminderen. Controleer wel de lokale regelgeving en de geschiktheid van het dak van je vakantiehuis.

Omdat elke situatie anders is, kan het soms best lastig zijn om een keuze te maken. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Klik op de knop hieronder en ontvang gratis en vrijblijvend advies op maat. 


Waarom kiezen voor zonnepanelen op je vakantiehuis?

Goed, als jij zonnepanelen overweegt op je chalet, vakantiehuis of recreatie woning, dan is het natuurlijk goed om te weten wat de voordelen hiervan precies zijn.  

Een vakantiehuis is in vele gevallen toch net even anders dan je eigen woning en daarom is het goed om je investering op voorhand goed te overwegen.

Om je op weg te helpen hebben wij hieronder een overzicht gemaakt van de belangrijkste redenen om te kiezen voor zonnepanelen op je recreatiewoning. 

Voordelen zonnepanelen vakantiehuis 

  • Kostenbesparing: Zonnepanelen kunnen aanzienlijk besparen op je energierekeningen. Dit is vooral voordelig als je vakantiehuis vaak in gebruik is, omdat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en je eigen stroom opwekt.
  • Energie-onafhankelijkheid: Met zonnepanelen word je minder afhankelijk van energiebedrijven. Dit is vooral handig in afgelegen gebieden waar de stroomvoorziening onbetrouwbaar kan zijn.
  • Waardevermeerdering van je recreatiewoning: Het installeren van zonnepanelen kan de waarde van je vakantiehuis verhogen. Huizen met zonnepanelen zijn aantrekkelijker voor potentiële kopers en kunnen sneller verkocht worden.
  • Milieuvriendelijk: Zonnepanelen helpen je ecologische voetafdruk te verkleinen. Door zonne-energie te gebruiken, verminder je de uitstoot van broeikasgassen en draag je bij aan een duurzamere toekomst.

Welke zonnepanelen voor op je vakantiehuis?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende zonnepanelen die je kunt laten plaatsen. Maar wat zijn nu de beste zonnepanelen voor op jouw vakantie huis?

Over het algemeen zien we dat eigenaren van vakantiewoningen vaak kiezen voor een van onderstaande opties. Hieronder bespreken we kort de opties. 

Reguliere zonnepanelen

Reguliere zonnepanelen zijn ideaal voor vakantiehuizen vanwege hun hoge efficiëntie en duurzaamheid.

Ze kunnen een aanzienlijk deel van je energierekening verlagen en hebben een lange levensduur, vaak met garanties tot 25 jaar. De installatie is complex en vereist professionele hulp, wat hogere initiële kosten met zich meebrengt. Via deze link vraag je direct een offerte aan.

Zonnepanelen vakantiehuis

Zonnepanelen op stekker

Zonnepanelen op stekker, ook wel plug-and-play zonnepanelen genoemd, zijn eenvoudig te installeren zonder professionele hulp. Ze zijn betaalbaar en ideaal voor kleinere energiebehoeften.

Deze panelen zijn draagbaar en flexibel, maar hebben een lagere capaciteit en efficiëntie vergeleken met reguliere zonnepanelen. Ze moeten worden aangesloten op een stopcontact, wat soms een beperking kan zijn.

Super Sola plug & play zonnepanelen

Hoeveel kosten zonnepanelen op je vakantiehuis?

De kosten van zonnepanelen bedragen gemiddeld € 300 per paneel inclusief installatie. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het type zonnepaneel dat je kiest voor de installatie. 

De vuistregel is dat je per 2 m² één zonnepaneel kwijt kunt. Hieronder volgt een concreet rekenvoorbeeld om je een beter beeld te geven van de totale kosten:

Rekenvoorbeeld zonnepanelen vakantiewoning

  • Dakoppervlak: 10 m²
  • Aantal zonnepanelen: 5 panelen (2 m² per paneel)
  • Kosten per paneel: € 300
  • Totale kosten:   € 3.000,- per 10 m² dak

Dus, per 10 m² dakoppervlak kunnen er 5 zonnepanelen geplaatst worden. Vijf zonnepanelen maal € 300 is dus
€ 3.000,- per 10 m² dak.

Hoeveel zonnepanelen op je vakantiehuis nodig zijn kan uiteraard verschillen en is afhankelijk van verschillende factoren. 


Wat is de terugverdientijd en rendement van zonnepanelen op je vakantiehuis?

De terugverdientijd van hoge kwaliteit zonnepanelen op je vakantiehuis ligt gemiddeld tussen de 4 en 6 jaar. Dit komt door de combinatie van hoge energieprijzen en het salderingsmechanisme, waarmee je de opgewekte stroom kunt terugleveren aan het net en hiervoor een vergoeding ontvangt.

De exacte terugverdientijd kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • Huidig stroomverbruik: Hoe meer stroom je verbruikt, hoe sneller je de investering terugverdient.
  • Totale wattpiek-vermogen: De capaciteit van het systeem beïnvloedt hoeveel energie je kunt opwekken en besparen.
  • Gekozen omvormer: Micro-omvormers zijn duurder dan string-omvormers, wat de kosten kan beïnvloeden.
  • Locatie en ligging van het dak: Zonnige locaties en een dak dat goed op de zon gericht is, maximaliseren de opbrengst.
  • kWh-tarief: Het tarief dat je betaalt voor elektriciteit bepaalt de waarde van de besparing.
  • Totale prijs inclusief plaatsing en onderhoud: Hogere installatiekosten verlengen de terugverdientijd.

Het rendement van zonnepanelen kan oplopen tot 15-20% per jaar, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Dit betekent dat je niet alleen je investering terugverdient, maar daarna ook profiteert van gratis energie en een lagere energierekening.

Aangezien de situatie per vakantiehuis sterk kan verschillen, is het altijd verstandig om meerdere offertes te vergelijken. Zo krijg je een duidelijk beeld van de kosten en opbrengsten in jouw specifieke situatie.


Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen op een vakantiehuis?

Zonnepanelen op een vakantiehuis bieden diverse voordelen zoals kostenbesparing op de energierekening, vermindering van CO2-uitstoot, en onafhankelijkheid van stijgende energieprijzen. 


Hoe bepaal ik hoeveel zonnepanelen ik nodig heb voor mijn vakantiehuis?

Het aantal benodigde zonnepanelen hangt af van het jaarlijkse energieverbruik van je vakantiehuis en de ligging van het dak. Een gemiddeld zonnepaneel heeft een vermogen van ongeveer 450 wattpiek (Wp). Gemiddeld laat men 6 zonnepanelen installeren.


Zijn er subsidies of regelingen beschikbaar voor het installeren van zonnepanelen op een vakantiehuis?

Ja, er zijn verschillende subsidies en regelingen beschikbaar voor de installatie van zonnepanelen, zoals de btw-teruggave en lokale subsidieprogramma's. Vanaf 2023 is de btw op zonnepanelen afgeschaft, wat een aanzienlijke besparing op de investering kan betekenen. 


Wat is de beste locatie voor zonnepanelen op mijn vakantiehuis?

De optimale locatie voor zonnepanelen is een dak dat op het zuiden gericht is met een hellingshoek van ongeveer 35 graden. Als je dak niet ideaal georiënteerd is, kunnen zonnepanelen nog steeds effectief zijn, maar kan het rendement iets lager zijn. Speciale constructies kunnen helpen om de panelen in de optimale hoek te plaatsen.


Kan ik de energie die ik opwek met zonnepanelen opslaan voor later gebruik?

Ja, je kunt de opgewekte energie opslaan met behulp van een batterij of accu. Dit is vooral nuttig voor vakantiehuizen die niet altijd bewoond zijn. Op zonnige dagen kan de energie in de batterij worden opgeslagen voor gebruik op bewolkte dagen of 's avonds. Er zijn verschillende types batterijen beschikbaar, zoals AGM- en lithium-accu's, elk met hun eigen voor- en nadelen.


Andere bekeken ook

>