Zonnepanelen iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of zonnepanelen interessant zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

Zonnepanelen op carport? Alles wat je moet weten!

Zonnepanelen op je carport? Dit is zeker mogelijk en is de laatste jaren steeds betaalbaarder geworden.

Als je overweegt om zonnepanelen op je carport te installeren, dan is dit artikel voor jou. In deze tekst vertellen we namelijk alles wat je moet weten over de regelgeving, kosten en opbrengsten van zonnepanelen.

Zo heb je alle informatie die je nodig hebt om een offerte aan te vragen. Wil je meer weten? Lees dan vooral verder!


Kan ik zonnepanelen op een carport plaatsen?

Ja, je kunt zonnepanelen op een carport plaatsen. Het is een uitstekende manier om je energiekosten te verlagen en je impact op het milieu te verminderen. Controleer wel de lokale regelgeving en de geschiktheid van het dak van je carport.

Omdat elke situatie anders is, kan het soms best lastig zijn om een keuze te maken. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Klik op de knop hieronder en ontvang gratis en vrijblijvend advies op maat. 


Waarom kiezen voor zonnepanelen op je carport?

Het installeren van zonnepanelen op een carport is een slimme manier om duurzaam energie op te wekken en tegelijkertijd een praktische overkapping voor je auto te creëren.

Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van zonnepanelen op een carport, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken. 

Voordelen zonnepanelen carport

  • Dubbel gebruik van ruimte: Door zonnepanelen op je carport te plaatsen, benut je de beschikbare ruimte optimaal. Dit is vooral handig als je dakoppervlak beperkt is of niet geschikt is voor zonnepanelen.
  • Verhoogde woningwaarde: Zonnepanelen dragen bij aan een beter energielabel voor je woning, wat de waarde ervan kan verhogen. Potentiële kopers zullen de energiebesparende functies als een pluspunt zien.
  • Subsidies en belastingvoordelen: In veel gevallen kun je gebruikmaken van subsidies en belastingvoordelen, zoals het terugvorderen van de BTW op de aanschaf en installatie van zonnepanelen.
  • Bescherming voor je auto: De carport biedt een beschutte plek voor je auto, waardoor deze minder blootgesteld wordt aan weersinvloeden zoals regen, sneeuw, en UV-straling. Dit kan de levensduur van je auto verlengen.

Welke zonnepanelen voor op je carport?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende zonnepanelen die je kunt laten plaatsen. Maar wat zijn nu de beste zonnepanelen voor op jouw carport?

Over het algemeen zien we dat eigenaren van carport vaak kiezen voor een van onderstaande opties. Hieronder bespreken we kort de opties. 

Reguliere zonnepanelen

Reguliere zonnepanelen zijn ideaal voor carports vanwege hun hoge efficiëntie en duurzaamheid.

Ze kunnen een aanzienlijk deel van je energierekening verlagen en hebben een lange levensduur, vaak met garanties tot 25 jaar. De installatie is complex en vereist professionele hulp, wat hogere initiële kosten met zich meebrengt. Via deze link vraag je direct een offerte aan.

Carport

Zonnepanelen op stekker

Zonnepanelen op stekker, ook wel plug-and-play zonnepanelen genoemd, zijn eenvoudig te installeren zonder professionele hulp. Ze zijn betaalbaar en ideaal voor kleinere energiebehoeften.

Deze panelen zijn draagbaar en flexibel, maar hebben een lagere capaciteit en efficiëntie vergeleken met reguliere zonnepanelen. Ze moeten worden aangesloten op een stopcontact, wat soms een beperking kan zijn.

Super Sola plug & play zonnepanelen

Hoeveel kosten zonnepanelen op je carport?

De kosten van zonnepanelen bedragen gemiddeld € 300 per paneel inclusief installatie. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het type zonnepaneel dat je kiest voor de installatie. 

De vuistregel is dat je per 2 m² één zonnepaneel kwijt kunt. Hieronder volgt een concreet rekenvoorbeeld om je een beter beeld te geven van de totale kosten:

Rekenvoorbeeld zonnepanelen carport

  • Dakoppervlak: 10 m²
  • Aantal zonnepanelen: 5 panelen (2 m² per paneel)
  • Kosten per paneel: € 300
  • Totale kosten:   € 3.000,- per 10 m² dak

Dus, per 10 m² dakoppervlak kunnen er 5 zonnepanelen geplaatst worden. Vijf zonnepanelen maal € 300 is dus
€ 3.000,- per 10 m² dak.

Hoeveel zonnepanelen op je carport nodig zijn kan uiteraard verschillen en is afhankelijk van verschillende factoren. 


Wat is de terugverdientijd en rendement van zonnepanelen op je cartport?

De terugverdientijd van zonnepanelen varieert doorgaans tussen de 6 en 10 jaar, afhankelijk van factoren zoals de aanschafkosten, het type zonnepanelen, de hoeveelheid zonlicht op de locatie en eventuele subsidies. 

Het rendement van zonnepanelen ligt gemiddeld rond de 14-22%, waarbij dit cijfer aangeeft hoeveel van de opgevangen zonne-energie daadwerkelijk wordt omgezet in elektriciteit.

Praktische tips voor het maximaliseren van het rendement en verkorten van de terugverdientijd zijn onder meer: het kiezen van kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen met een hoog rendement, het correct oriënteren en hellen van de panelen om maximale blootstelling aan zonlicht te garanderen, en regelmatig onderhoud uitvoeren om de efficiëntie te behouden.

Belangrijke regelingen om rekening mee te houden zijn onder andere de salderingsregeling, waarbij je de opgewekte stroom die je niet direct gebruikt, kunt terugleveren aan het net en hiervoor een vergoeding krijgt. 


Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen op een carport?

Zonnepanelen op een carport bieden diverse voordelen, zoals het opwekken van duurzame energie en het beschermen van uw auto tegen weersomstandigheden.


Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn carport?

Het aantal benodigde zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals het type zonnepanelen, de oriëntatie en hellingshoek van de carport, en eventuele schaduwval. Een standaard parkeerplek van 5x2,5 meter kan genoeg energie opwekken voor ongeveer 12.000-15.000 km elektrisch rijden per jaar.


Welke soorten zonnepanelen zijn geschikt voor een carport?

Voor carports zijn glas-glas zonnepanelen zeer geschikt vanwege hun duurzaamheid en langere levensduur. 


Moet ik een vergunning aanvragen voor zonnepanelen op mijn carport?

In de meeste gevallen is geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen op een carport, maar het is wel aan te raden om dit te melden bij de gemeente en te informeren naar eventuele aanvullende eisen.


Wat kost een carport met zonnepanelen?

De kosten voor een carport met zonnepanelen variëren afhankelijk van de afmetingen en het type materialen. Gemiddeld kunt u rekening houden met een investering van minimaal € 10.000. Voor een exacte prijsopgave is het verstandig om offertes op te vragen.


Andere bekeken ook

>