Zonnepanelen iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of zonnepanelen interessant zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

Zonnepanelen op boomhut? Alles wat je moet weten!

Zonnepanelen op je boomhut? Dit is zeker mogelijk en is in de afgelopen jaren steeds betaalbaarder geworden.

Als jij overweegt om zonnepanelen op je boomhut te installeren, dan is dit artikel perfect voor jou. Hierin bespreken we alles wat je moet weten over de regelgeving, kosten en opbrengst van zonnepanelen op een boomhut.

Zo heb jij alle informatie om een weloverwogen keuze te maken en bij ons een offerte aan te vragen. Wil je meer weten? Lees dan vooral verder!


Kan ik zonnepanelen op een boomhut plaatsen?

Ja, het is mogelijk om zonnepanelen op een boomhut te plaatsen. Echter, er zijn enkele belangrijke aandachtspunten waar rekening mee gehouden moet worden.

Ten eerste is de stevigheid van de boom en de constructie van de boomhut cruciaal. Zonnepanelen voegen extra gewicht toe, dus het is essentieel dat de boom en de hut voldoende stabiel zijn om dit te dragen. Daarnaast is de ligging ten opzichte van de zon belangrijk voor de efficiëntie van de panelen

Omdat elke situatie anders is, kan het soms best lastig zijn om een keuze te maken. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Klik op de knop hieronder en ontvang gratis en vrijblijvend advies op maat. 


Waarom kiezen voor zonnepanelen op je boomhut?

Natuurlijk is het goed om te weten wat de voordelen zijn als je zonnepanelen overweegt op je boomhut. Een boomhut verschilt vaak van je eigen huis, dat vaak een schuin dak heeft, dus het is verstandig om je investering goed te overwegen.

Om je op weg te helpen, hebben we hieronder een overzicht samengesteld van de belangrijkste redenen om te kiezen voor zonnepanelen op je recreatiewoning.

Voordelen zonnepanelen boomhut 

  • Kostenbesparing: Door zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen, kun je besparen op energiekosten, vooral op afgelegen locaties waar traditionele elektriciteitsvoorzieningen duur kunnen zijn.
  • Milieubewustheid: Het gebruik van zonnepanelen draagt bij aan een verminderde CO2-uitstoot, wat gunstig is voor het milieu.
  • Gebruik van ongebruikte ruimte: Boomhutten bieden een uitstekende plek om zonnepanelen te installeren zonder dat jve kostbare ruimte in je tuin of op je dak hoeft te gebruiken. Dit maakt het een efficiënte manier om extra energie op te wekken zonder in te boeten op esthetiek of functionaliteit
  • Zelfvoorzienendheid: Met zonnepanelen op je boomhut kun je een onafhankelijk energiepunt creëren.

Welke zonnepanelen voor op je boomhut?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende zonnepanelen die je kunt laten plaatsen. Maar wat zijn nu de beste zonnepanelen voor op jouw boomhut?

Over het algemeen zien we dat eigenaren van boomhutten vaak kiezen voor een van onderstaande opties. Hieronder bespreken we kort de opties. 

Monokristallijne zonnepanelen

Deze panelen worden gemaakt van één kristal van silicium. Ze hebben een efficiëntere omzetting van zonne-energie naar elektriciteit dan polykristallijne panelen. Dit komt doordat de kristalstructuur van monokristallijne panelen meer uniform is, wat resulteert in een hogere opbrengst per oppervlakte-eenheid. Dit maakt monokristallijne panelen ideaal voor situaties waar de beschikbare ruimte beperkt is, zoals op een boomhut.

Via deze link vraag je direct een offerte aan.

Monokristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen

Deze panelen bestaan uit meerdere kristallen van silicium die samen worden gegoten. Hoewel ze iets minder efficiënt zijn dan monokristallijne panelen, zijn ze over het algemeen kosteneffectiever. Polykristallijne panelen hebben een blauwachtige uitstraling vanwege de kristalstructuur en hebben meer ruimte nodig voor een vergelijkbaar vermogen als monokristallijne panelen

Polykristallijne zonnepanelen

Hoeveel kosten zonnepanelen op je boomhut?

De kosten van zonnepanelen bedragen gemiddeld € 300 per paneel inclusief installatie. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het type zonnepaneel dat je kiest voor de installatie. 

De vuistregel is dat je per 2 m² één zonnepaneel kwijt kunt. Hieronder volgt een concreet rekenvoorbeeld om je een beter beeld te geven van de totale kosten:

Rekenvoorbeeld zonnepanelen boomhut

  • Dakoppervlak: 10 m²
  • Aantal zonnepanelen: 5 panelen (2 m² per paneel)
  • Kosten per paneel: € 300
  • Totale kosten:   € 3.000,- per 10 m² dak

Dus, per 10 m² dakoppervlak kunnen er 5 zonnepanelen geplaatst worden. Vijf zonnepanelen maal € 300 is dus
€ 3.000,- per 10 m² dak.

Hoeveel zonnepanelen op je boomhut nodig zijn kan uiteraard verschillen en is afhankelijk van verschillende factoren. 


Wat is de terugverdientijd en rendement van zonnepanelen op je boomhut?

Het rendement van zonnepanelen op een boomhut kan variëren afhankelijk van factoren zoals locatie en zonlichtexpositie, maar de terugverdientijd kan redelijk gunstig zijn, vaak tussen de 7-12 jaar. Dit wordt ondersteund door gunstige regelingen zoals de BTW-vrijstelling sinds 2023 en de salderingsregeling die tot 2025 blijft bestaan volgens 'Regelingen en criteria'. Praktische tips voor een efficiënte installatie zijn:

  • Zorg voor een optimale plaatsing van de panelen met minimale schaduw.
  • Kies voor monokristallijne panelen vanwege hun hogere efficiëntie op beperkte oppervlakken.
  • Overweeg lokale subsidies die mogelijk beschikbaar zijn voor energiebesparende maatregelen.
  • Gebruik een Energiebespaarlening van het Warmtefonds voor gunstige financieringsvoorwaarden.

Met deze aanpak kunnen zonnepanelen op een boomhut niet alleen bijdragen aan duurzame energieopwekking, maar ook aan kostenbesparing op de lange termijn.


Veelgestelde vragen

Kun je zonnepanelen op een boomhut installeren?

Ja, zonnepanelen kunnen zeker op een boomhut geïnstalleerd worden. Het is belangrijk om te zorgen dat de boomhut sterk genoeg is om het gewicht van de zonnepanelen te dragen en dat er voldoende zonlicht op de panelen valt voor een optimale opbrengst.


Wat kost het om zonnepanelen op een boomhut te installeren?

De kosten van zonnepanelen voor een boomhut variëren afhankelijk van het aantal panelen en het type installatie. Gemiddeld kost een klein systeem tussen de
€ 2.000 en € 5.000. 

Hoeveel energie kunnen zonnepanelen op een boomhut opwekken?

De energieopbrengst van zonnepanelen hangt af van factoren zoals de locatie, de hoeveelheid zonlicht en het aantal en type zonnepanelen. Gemiddeld kan een zonnepaneel ongeveer 350 kWh per jaar opwekken.


Zijn er speciale eisen voor het installeren van zonnepanelen op een boomhut?

Bij de installatie van zonnepanelen op een boomhut moet rekening gehouden worden met de sterkte en stabiliteit van de structuur, de positie ten opzichte van de zon, en de mogelijkheid om de bekabeling veilig aan te leggen.


Andere bekeken ook

>