Zonnepanelen iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of zonnepanelen interessant zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Locatie
  • /
  • Zonnepanelen op bijgebouw? Alles wat je moet weten!

Zonnepanelen op bijgebouw? Alles wat je moet weten!

Zonnepanelen op een bijgebouw? Dit is zeker mogelijk en wordt steeds aantrekkelijker door de dalende kosten. Als je overweegt om zonnepanelen op je bijgebouw te installeren, dan is dit artikel voor jou.

Hierin bespreken we alles wat je moet weten over de regelgeving, kosten en opbrengst van zonnepanelen. Met deze informatie kun je eenvoudig een weloverwogen keuze maken en bij ons een offerte aanvragen. Wil je meer weten? Lees dan snel verder!


Kan ik zonnepanelen op een bijgebouw plaatsen?

Ja, het is mogelijk om zonnepanelen op een bijgebouw te plaatsen.

Er zijn enkele aandachtspunten om rekening mee te houden. Zorg ervoor dat het dak van het bijgebouw stevig genoeg is om het gewicht van de zonnepanelen te dragen.

Controleer de oriëntatie en hellingshoek van het dak, omdat deze factoren de efficiëntie van de zonnepanelen beïnvloeden. Een dak dat gericht is op het zuiden en een hellingshoek van 30 tot 40 graden heeft, is ideaal. Vermijd schaduw van bomen of andere gebouwen, omdat dit de opbrengst kan verminderen.

Tot slot is het belangrijk om de lokale regelgeving te controleren, aangezien sommige gemeenten specifieke eisen kunnen stellen aan zonnepanelen op bijgebouwen. Deze aspecten helpen je om het maximale rendement uit je investering te halen en zorgen voor een succesvolle installatie.


Waarom kiezen voor zonnepanelen op een bijgebouw?

Het plaatsen van zonnepanelen op een bijgebouw zoals een tuinhuis, schuur of garage biedt diverse voordelen. Hier zijn de belangrijkste voordelen opgesomd, inclusief relevante informatie over regelingen en criteria:

Voordelen zonnepanelen bijgebouw

  • Lagere installatiekosten: Zonnepanelen op een bijgebouw zijn vaak gemakkelijker te bereiken, wat de installatiekosten verlaagt.
  • Gemakkelijker toegankelijk: Omdat de zonnepanelen lager en gemakkelijker te bereiken zijn, is het onderhoud eenvoudiger. Dit maakt het gemakkelijker om vuil of sneeuw te verwijderen.
  • Optimale plaatsing mogelijk: Bij een bijgebouw kan de oriëntatie en hellingshoek vaak beter geoptimaliseerd worden voor maximale zonne-energieopbrengst.
  • Geen schaduwproblemen: Bij een losstaand bijgebouw is de kans op schaduwval door bomen of andere gebouwen vaak kleiner.

Welke zonnepanelen voor op je bijgebouw?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende zonnepanelen die je kunt laten plaatsen. Maar wat zijn nu de beste zonnepanelen voor op jouw bijgebouw?

Over het algemeen zien we dat eigenaren van bijgebouwen vaak kiezen voor een van onderstaande opties. Hieronder bespreken we kort de opties. 

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne panelen worden gemaakt van een enkele kristalstructuur, wat zorgt voor een hoog rendement (meestal 18-22%) en een lange levensduur van ongeveer 25-30 jaar. Ze zijn doorgaans duurder vanwege het complexe productieproces, maar ze presteren goed, zelfs bij beperkte ruimte, en hebben een esthetisch aantrekkelijke uniforme zwarte kleur. Dit maakt ze ideaal voor residentiële daken en bijgebouwen waar ruimte en uiterlijk belangrijke overwegingen zijn.

Via deze link vraag je direct een offerte aan.

Monokristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne panelen worden daarentegen gemaakt van meerdere siliciumkristallen. Ze zijn iets minder efficiënt (15-18%) en hebben een kortere levensduur van ongeveer 20-25 jaar, maar ze zijn betaalbaarder vanwege een eenvoudiger productieproces. Deze panelen hebben een blauwachtige tint en een meer gemarmerd uiterlijk. Ze zijn geschikt voor grotere daken met voldoende ruimte waar initiële kostenbesparingen belangrijker zijn dan maximale efficiëntie.

Polykristallijne zonnepanelen

Hoeveel kosten zonnepanelen op je bijgebouw?

De kosten van zonnepanelen bedragen gemiddeld € 300 per paneel inclusief installatie. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het type zonnepaneel dat je kiest voor de installatie. 

De vuistregel is dat je per 2 m² één zonnepaneel kwijt kunt. Hieronder volgt een concreet rekenvoorbeeld om je een beter beeld te geven van de totale kosten:

Rekenvoorbeeld zonnepanelen bijgebouw

  • Dakoppervlak: 10 m²
  • Aantal zonnepanelen: 5 panelen (2 m² per paneel)
  • Kosten per paneel: € 300
  • Totale kosten:   € 3.000,- per 10 m² dak

Dus, per 10 m² dakoppervlak kunnen er 5 zonnepanelen geplaatst worden. Vijf zonnepanelen maal € 300 is dus
€ 3.000,- per 10 m² dak.

Hoeveel zonnepanelen op je bijgebouw nodig zijn kan uiteraard verschillen en is afhankelijk van verschillende factoren. 


Wat is de terugverdientijd en rendement van zonnepanelen op je bijgebouw?

De terugverdientijd van zonnepanelen op een bijgebouw varieert doorgaans tussen de 7 en 10 jaar, afhankelijk van diverse factoren zoals installatiekosten, elektriciteitsprijzen en beschikbare subsidies. Het rendement van zonnepanelen kan gemiddeld 5-7% per jaar bedragen, wat hoger is dan het rendement op een spaarrekening.

  • Subsidies en premies: Maak gebruik van regionale subsidies en btw-teruggave om de initiële kosten te verlagen.
  • Salderingsregeling: Profiteer van de huidige salderingsregeling, waarbij de opgewekte stroom wordt verrekend met de afgenomen stroom.
  • Optimale hellingshoek: Zorg voor een juiste hellingshoek van de panelen om de energieopbrengst te maximaliseren.
  • Vergelijk installateurs: Vraag meerdere offertes aan en vergelijk prijzen om de beste deal te krijgen.
  • Zelfverbruik maximaliseren: Probeer de opgewekte stroom direct te gebruiken om de afhankelijkheid van het net te minimaliseren en kosten te besparen

  • Veelgestelde vragen

    Zijn zonnepanelen op een bijgebouw rendabel?

    Ja, zonnepanelen op een bijgebouw kunnen zeer rendabel zijn. Ze bieden een manier om extra zonne-energie op te wekken naast die op je hoofdgebouw, vooral als je energieverbruik is toegenomen door bijvoorbeeld een elektrische auto. Dit kan leiden tot een lagere energierekening en een snellere terugverdientijd van de investering, meestal tussen de 6 en 10 jaar afhankelijk van je energieverbruik en de efficiëntie van de panelen.


    Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen op een bijgebouw?

    Voor het plaatsen van zonnepanelen op een bijgebouw is meestal geen vergunning nodig, mits het bijgebouw binnen de vergunningsvrije afmetingen valt en de panelen niet te hoog boven het dak uitsteken. Het is echter altijd verstandig om bij je lokale gemeente na te vragen of er specifieke regels of uitzonderingen gelden.


    Wat zijn de kosten voor het installeren van zonnepanelen op een bijgebouw?

    De kosten voor het installeren van zonnepanelen op een bijgebouw variëren afhankelijk van het aantal panelen en het benodigde vermogen. Gemiddeld kun je rekenen op prijzen tussen de € 5.000 en € 8.000 voor een standaardinstallatie. Dit omvat de kosten voor de panelen, omvormer en installatie.


    Wat zijn de voordelen van zonnepanelen op een bijgebouw?

    Zonnepanelen op een bijgebouw bieden meerdere voordelen zoals lagere installatiekosten door eenvoudigere toegankelijkheid, gemakkelijker onderhoud, en de mogelijkheid om de extra ruimte op een efficiënte manier te benutten. Bovendien kunnen ze bijdragen aan een hogere totale energieopbrengst van je woning, wat voordelig is voor de duurzaamheid en besparing op energiekosten.


    Welke soorten daken zijn geschikt voor zonnepanelen op een bijgebouw?

    Zowel platte als hellende daken van bijgebouwen zijn geschikt voor zonnepanelen. Voor platte daken kunnen panelen op een frame worden geplaatst om de optimale hellingshoek te bereiken. Voor hellende daken is het belangrijk dat ze een hellingsgraad hebben tussen de 30° en 35° en bij voorkeur naar het zuiden gericht zijn voor het beste rendement.


    Andere bekeken ook

    >