fbpx

Vergelijk offertes en bespaar!

Nooit waren zonnepanelen zo goedkoop als nu, dit is het moment voor zonnepanelen! 

✔100% vrijblijvend ✔Bespaar tot 30% ✔ 60 seconden

Beste Omvormers Zonnepanelen: Overzicht van goede merken!

Op zoek naar de beste omvormer voor zonnepanelen? Goed nieuws! In dit artikel gaan we jou alles uitleggen over de beste omvormers voor zonnepanelen van 2024.

De omvormer speelt een belangrijke rol bij de hoeveelheid energie die je zonnepanelen op kunnen leveren. Zonder een goede omvormer kan de energie namelijk niet omgezet worden en dus niet gebruikt worden. Eigenlijk heb je dus een stuk minder aan zonnepanelen als de omvormer niet goed genoeg is.

Om deze reden is het uitkiezen van een goede omvormer essentieel omdat deze de energie die opgewekt is door zonnepanelen zo efficiënt kan omzetten naar wisselstroom.

Maar welke omvormer is nu het beste? Wat zijn de beste omvormer merken? En waar moet je op letten bij het kopen van een goede omvormer? Geen zorgen! In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen. Lees daarom gauw verder!


Top 5 Beste Omvormers zonnepanelen

SMA Sunny Boy 1.5 WiFi 1 Fase

Beste koop:
1. Omvormer SMA Sunny Boy 1.5 WiFi 1

SolarEdge SE12.5K

Beste prijs / kwaliteit:
2. Omvormer SolarEdge SE12.5K

Huawei SUN2000

Beste kleine omvormer zonnepanelen
3. Omvormer Huawei SUN2000

Growatt 750S

Beste 1-fase omvormer
4. Growatt 750-S WiFi

Sunny Tripower 6.0

Beste 3-fase omvormer
5.Omvormer SMA Sunny Tripower 6.0 WiFi 3 Fase

Wat is een omvormer?

Wanneer jij via zonnepanelen energie opwekt, dient de opgewekte energie omgezet te worden in bruikbare stroom. Een omvormer zorgt hiervoor en zet de opgewekte zonne-energie om in bruikbare energie voor bijvoorbeeld elektrische apparaten in huis.


Een omvormer speelt een grote rol bij het rendement dat je uiteindelijk haalt uit je zonnepanelen. Om deze reden is het van belang dat je kiest voor een goede omvormer.


Waar moet je op letten bij het kopen van een omvormer voor zonnepanelen?

Zoals we eerder in dit artikel al aangaven kan het kopen van een goede zonnepanelen omvormer best een flinke uitdaging zijn. Er zijn ontzettend veel verschillende modellen op de markt en bovendien verschillen de omvormer prijzen hevig.

Wanneer je zonnepanelen overweegt te kopen bij een leverancier dan hebben zij vaak een prijs inclusief omvormer. Een omvormer gaat echter maar 7 jaar mee dus de kans is aanwezig dat je voortijdig een nieuwe omvormer moet kopen.

Ook is het niet altijd vanzelfsprekend dat de omvormer die een zonnepanelen leverancier aanraadt de beste omvormer is. Door onderstaande criteria in je achterhoofd te houden weet je zeker dat

Om je te behoeden voor een miskoop hebben we hieronder een aantal zaken op een rijtje gezet die je in je achterhoofd moet houden bij het kopen van een goede omvormer. Door hier op te letten weet je zeker dat je geen miskoop doet.

Vermogen van de omvormer

Waar wij altijd als eerste naar kijken bij het vergelijken van zonnepanelen omvormers is het vermogen van de omvormer. Het vermogen speelt namelijk een flinke rol op de totale capaciteit van de zonnepanelen.

Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat het vermogen van een omvormer nooit lager mag liggen dan de capaciteit in WP van je zonnepanelen. Het is een klein detail, maar kan grote gevolgen hebben voor de werking van je omvormer.

Omvormer aansluiten op groep

Wanneer jij de beste omvormer voor zonnepanelen gaat aanschaffen is het altijd van belang dat je kijkt naar je hoofdaansluiting. Een omvormer sluit je namelijk altijd aan op de hoofdaansluiting die gezekerd kan zijn met 25A, 35A of 40A.

De omvormer sluit je dus aan op een groep in je meterkast. Hierbij is het zo dat de groep waar je de omvormer op aansluit altijd een factor 1,6 lager moet zijn dan de hoofdaansluiting. Het zijn wederom kleine details die een grote invloed kunnen hebben op de prestaties van je zonnepanelen omvormer.

Uitlezen van de omvormer

Als jij zonnepanelen hebt aangeschaft wil je natuurlijk altijd zien hoeveel energie je panelen al hebben opgeleverd. Wist je dat dit ook via de omvormer geregeld wordt?

Het monitoren van de prestaties van je zonnepanelen worden altijd via de omvormer geregeld, deze gegevens moeten dus uitgelezen worden. Dit uitlezen kan op verschillende manieren gebeuren. Denk hierbij aan Bluetooth, Ethernet, Wifi, USB of via een ingebouwde webserver.

Garantie

Vooral bij het kopen van omvormers is het zo dat het slim is om altijd goed te kijken naar de garantie die een bepaald merk aanbiedt. Een omvormer gaat gemiddeld namelijk zo'n 7 jaar mee terwijl de meeste merken van de beste zonnepanelen omvormers maximaal 5 jaar garantie geven. 

In veel gevallen is het wel zo dat omvormer producenten een extra garantie aanbieden, hier betaal je dan een bepaald bedrag voor. In dat geval kun je de garantie bijvoorbeeld verhogen naar 10 jaar. Dit is altijd goed om in je achterhoofd te houden.

Tip: In dit artikel leggen we meer uit over de garantie op zonnepanelen

Omvormer merken

Welke omvormer merken zijn het beste? Het is een vraag die geregeld onze inbox passeert en om die reden konden we deze niet onbeantwoord laten in dit artikel. Tegenwoordig heb je honderden verschillende omvormer merken en dat maakt de keuze natuurlijk niet echt gemakkelijk.

Zo heb je Europese, Amerikaanse en Chineze omvormers. Elke omvormer weer met zijn eigen voor-en nadelen. Door een offerte aan te vragen bij zonnepanelen specialisten kun je vaak al heel snel zien waar de omvormer vandaan komt en van welk merk de omvormers zijn.

De meest bekende en populaire omvormer merken zijn: SMA, Mastervolt, Steca, Hosola, E-Ast, IVT, AEG, RIP Energy, Sunnyboy en Prouser,


Wat zijn de beste zonnepanelen omvormers van 2024?

Goed, tijd om over te gaan naar het leukste gedeelte van dit artikel! Zoals we al hebben aangegeven in het begin van dit artikel kan het best lastig zijn om een goede omvormer voor je zonnepanelen te vinden.

Om deze reden raden wij het altijd aan om zonnepanelen omvormer offertes met elkaar te vergelijken. Door dit te doen weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt en dat je een goede omvormer koopt.

Ook raden we je aan om bovenstaande criteria altijd goed mee te nemen bij het kopen van een omvormer. Hierdoor weet je zeker dat de omvormer aan alle belangrijke eisen voldoet.

1. SMA Sunny Boy 1.5 WiFi 1 Fase

9.6

Eindbeoordeling

Rendement

9.1

Garantie

9.8

Prijs / kwaliteit

9.2

De SMA Sunny Boy 1.5 WiFi 1 Fase is wat ons betreft de beste omvormer voor zonnepanelen. Deze omvormer heeft een spanningsbereik van 80 tot 600 volt en beschikt over verschillende kwaliteitsmerken. Wat deze omvormer onderscheid is dat hij zeer makkelijk te monteren is.

Dit komt mede door het compacte formaat van 46 bij 35 CM. Ook weegt deze omvormer maar 9 kilo. Ondanks zijn kleine formaat kan deze zonnepanelen tot wel 9 zonnepanelen onderhouden. Ook is het model onderhoudsvrij en beschikt hij over een mooi koelingssysteem.

Als laatste is deze zonnepanelen omvormer ontzettend makkelijk te monitoren via je app en kun je 24/7 je opbrengsten bijhouden. Kortom, een prima omvormer voor iedereen die op zoek is naar de best geteste zonnepanelen omvormer.

Voordelen SMA Sunny Boy 1.5 WiFi 1 Fase

 • Makkelijk te installeren
 • Betrouwbaar en bekend merk

Nadelen SMA Sunny Boy 1.5 WiFi 1 Fase

 • Garantie maar 5 jaar

2. Omvormer SolarEdge SE12.5K

9.4

Eindbeoordeling

Rendement

9.1

Garantie

9.8

Prijs / kwaliteit

9.2

Op nummer twee vinden we de omvormer van het merk SolarEdge: de Omvormer SolarEdge SE12.5K. Solar Edge is een bekende naam binnen de zonnepanelen markt en maakt al jaren goede kwaliteitsproducten.

Dit is een zeer krachtige omvormer die maar liefst 16850 Watt aan vermogen kan leveren.

Hiermee is het een ideale omvormer voor mensen die meer dan 10 zonnepanelen op hun dak hebben liggen. Deze omvormer is overigens wel een stuk minder handzaam als nummer 1 uit deze lijst.

Zo weegt hij 33 kilogram en is hij maar liefst 54 cm lang en 31 cm breed. Wat wel uniek is aan deze omvormer? Er zit een garantie van maar liefst 12 jaar op.

Voordelen Omvormer SolarEdge SE12.5K

 • Gigantisch vermogen waardoor hij uitermate geschikt is voor mensen met veel zonnepanelen op hun dak

Nadelen Omvormer SolarEdge SE12.5K

 • Zwaarder en minder handzaam dan de meeste omvormers

3. Huawei SUN2000

9.1

Eindbeoordeling

Rendement

9.1

Garantie

9.3

Prijs / kwaliteit

8.9

Op zoek naar een kleine omvormer? Kies dan voor de Omvormer Huawei SUN2000. Het merk Huawei ken je wellicht wel van de telefoons, wist je dat ze ook omvormers produceren?

De Huawei SUN2000 kan tot maximaal 2660 Watt aan vermogen leveren.

Verder beschikt dit model over een Maximum Power Point Tracker waardoor er zoveel mogelijk vermogen uit je zonnepanelen getrokken wordt. Ook wanneer er vele schaduw is kan deze omvormer er voor zorgen dat de opbrengst gemaximaliseerd wordt.

Voordelen Huawei SUN2000

 • Maximum Power Point Tracker zorgt voor vele extra rendement
 • Maximaliseer je rendement ook wanneer het niet zonnig is

Nadelen Omvormer Huawei SUN2000

 • Maximaal vermogen ligt laag

4. Growatt 750-S WiFi

8.7

Eindbeoordeling

Rendement

8.1

Garantie

8.3

Prijs / kwaliteit

8.9

Ben jij op zoek naar de beste 1 fase omvormer van 2024? Dan is de Growatt 750-S WiFi wellicht je beste keuze. Deze omvormer kan tot maximaal 970 Watt aan vermogen leveren.

Deze omvormer onderscheidt zich door haar compacte ontwerp, het hoge rendement (maximaal 97%) en is gemakkelijk te installeren.

Een Nederlandse huisaansluiting kan eenfasig of driefasig zijn. Dit is een 1-fasige omvormer wat betekent dat al het vermogen op 1 draad uitkomt. Als jij hier op zoek naar bent is deze omvormer dus een goede optie.

Voordelen LG zonnepanelen

 • Goede prijs / kwaliteit
 • Prima rendement

Nadelen LG zonnepanelen

 • Dure kant

5. Omvormer SMA Sunny Tripower 6.0 WiFi 3 Fase

8.5

Eindbeoordeling

Rendement

8.1

Garantie

8.3

Prijs / kwaliteit

8.2

We sluiten deze lijst af met een 3-fasige zonnepanelen omvormer: de Omvormer SMA Sunny Tripower 6.0 WiFi 3 Fase. Wat uniek aan dit model is? Hij heeft maar liefst 15 jaar garantie.

Dit zorgt er natuurlijk voor dat je jezelf geen zorgen hoeft te maken over een eventueel defect.

Met het gegeven dat een gemiddelde omvormer zo'n 7 jaar meegaat natuurlijk wel een lekkere gedachte.

Deze omvormer is licht in gewicht, heeft een afmeting van 43 bij 47 cm en is eenvoudig te installeren. Een aanradertje als je het ons vraagt dus!

Voordelen REC Zonnepanelen

 • Beste betaalbare omvormer 
 • Goed rendement

Nadelen Omvormer SMA Sunny Tripower 6.0 WiFi 3 Fase

 • Geen

Veelgestelde vragen over Omvormers

Wat kost een omvormer voor zonnepanelen?

De prijs van omvormers varieert sterk, afhankelijk van het vermogen dat je zonnepaneleninstallatie kan leveren. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €500 en €4.000. Een hoger vermogen betekent over het algemeen een duurdere omvormer.

Welke type omvormers zijn er?

Er zijn hoofdzakelijk vier soorten omvormers: stringomvormers, power optimizers, micro-omvormers en hybride omvormers. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. De keuze voor een type omvormer hangt af van je specifieke situatie, zoals de opstelling van je zonnepanelen en of er sprake is van schaduwvorming.

Hoe voorkom ik een storing op mijn omvormer?

Om storingen te voorkomen, is het belangrijk om te kiezen voor een erkende installateur en de zonnepanelen optimaal aan te sluiten. Denk hierbij aan het kiezen voor een 3-fase omvormer, het afstemmen van je energieverbruik op de productie van je zonnepanelen, en het gebruik van dikkere aansluitkabels.

Wat is het verschil tussen serie en parallel geschakelde zoninstallaties?

Bij een serie geschakelde installatie zijn alle zonnepanelen aan elkaar verbonden, waardoor de installatie zo sterk is als het zwakste paneel. Bij een parallel geschakelde installatie wordt elk zonnepaneel apart geregeld, bijvoorbeeld door power optimizers of micro-omvormers, waardoor elk paneel optimaal kan presteren.

Wat zijn de beste merken voor omvormers?

Er zijn diverse gerenommeerde merken voor omvormers, waaronder SMA, Fronius, ABB, Huawei, en Enphase Energy. De keuze voor een merk hangt af van je specifieke wensen en de eigenschappen van je zonnesysteem. SMA staat bekend om zijn betrouwbare en gebruiksvriendelijke omvormers.


Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Via ZonnepaneelCentrum.nl kom je gemakkelijk en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs in jouw regio. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief gratis advies op maat.


Andere bekeken ook

>