Bespaar tot â‚¬ 1400 per jaar met eigen zonnepanelen

Ontdek binnen 1 minuut of jij ook voordelig kunt overstappen naar gratis zonnestroom.

✔ Gratis & Vrijblijvend
✔ Bespaar op je maandelijkse energiekosten
✔ Persoonlijk advies op maat

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Blockchain en energiemanagement: hype of toch van zakelijk nut?

Blockchain en energiemanagement: hype of toch van zakelijk nut?

Daar waar jaren geleden alleen cryptofanaten spraken over de blockchain, is het tegenwoordig ook een serieus gespreksonderwerp aan bestuurstafels en in innovatie-afdelingen alom. De technologie is volwassener geworden en dringt door in sectoren waar je het misschien niet direct zou verwachten, zoals energiemanagement. Maar zoals wij mensen verdeeld zijn over de waarde en het nut van de originele blockchain, vraagt men zich ook in de wereld van energiebeheer af: is dit nu een betekenisvolle ontwikkeling of slechts een modieuze hype?

De belofte van blockchain in energiebeheer

Om het nut van blockchain te kunnen begrijpen moeten we gaan naar de kern ervan. Blockchain is kort gezegd een gedecentraliseerd, transparant en onveranderlijk grootboek. En dat geeft interessante mogelijkheden voor de energiesector. 

Er kan bijvoorbeeld peer-to-peer energiehandel mee gedaan worden, waarbij particulieren hun zelf opgewekte zonne-energie direct op het net verkopen, bijvoorbeeld aan buren, zonder tussenkomst van energiebedrijven. 

Een andere bekende functie van de blockchain zijn slimme contracten. Dat zijn digitale overeenkomsten waarvan de afspraken in computercode zijn vastgelegd op de blockchain, waardoor ze automatisch in werking kunnen treden wanneer aan bepaalde energievoorwaarden wordt voldaan, zoals het automatisch afrekenen wanneer een bepaalde hoeveelheid zonne-energie geleverd is, of het activeren van opslagbatterijen zodra de stroomprijs een afgesproken drempel bereikt.

Praktische zakelijke toepassingen

De waarde van blockchain in innovatief energiemanagement is dit moment onder te verdelen in drie concrete toepassingen:

  1. Certificering van groene energie: Blockchain kan onomstotelijk vastleggen dat energie daadwerkelijk duurzaam is opgewekt, wat fraude met groencertificaten tegengaat.
  2. Automatisering van complexe energiestromen: In industriële omgevingen met meerdere energiebronnen kan blockchain een goede hulp bieden bij het effectief beheren en afrekenen van verschillende energiestromen.
  3. Transparantie in de keten: Voor bedrijven die hun CO2-voetafdruk moeten rapporteren, biedt blockchain een betrouwbare, onveranderlijke registratie.

De zakelijke afweging

Voor bestuurders en managers is de vraag steeds: lost blockchain een probleem op dat niet met conventionele technologie kan worden aangepakt?

De werkelijke waarde ligt in hybride oplossingen: conventionele databases voor dagelijkse operaties, met blockchain als aanvullende technologie voor specifieke use-cases waar transparantie en onveranderlijkheid vitaal zijn.

Natuurlijk, blockchain staat nog aan het begin van zijn levenscyclus in de energiesector. Er bestaan uitdagingen rondom schaalbaarheid, energiegebruik van blockchain-netwerken zelf en acceptatie binnen traditionele organisatiestructuren. Maar bedrijven die nu strategisch inzetten op het verkennen en toepassen van blockchain binnen hun energiemanagement, staan straks vooraan als de techniek volwassen wordt.

Benieuwd waar jouw organisatie energiewinst kan pakken? De energiemanagement software van Controlin kan worden toegepast in elektrotechnische installaties van de meest uiteenlopende toepassingen. Bezoek de website voor meer informatie.


Andere bekeken ook

>