Zonnepanelen iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of zonnepanelen interessant zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

Zonnepanelen BTW

Wanneer jij besluit zonnepanelen te kopen kun je de BTW die je over de panelen en de installatie betaalt terugvragen. Ook als je eerder al zonnepanelen gekocht hebt, is de kans groot dat je BTW terug kunt krijgen. Dit maakt de investering in zonnepanelen een stuk aantrekkelijker en zorgt voor een beter rendement.

Maar hoe zit dit nu precies? Hoeveel BTW betaal je bijvoorbeeld over je zonnepanelen en hoe kun je dit terugvragen? In dit artikel geven we je een overzichtelijk stappenplan waarin we je alles vertellen over het BTW terugvragen aan de belastingdienst. 

Hoeveel BTW zit er op zonnepanelen?

Op zonnepanelen en de installatie van zonnepanelen wordt een tarief van 21% BTW gehanteerd. Net als bijna elk ander product in Nederland betaal je dus BTW bovenop je aankoopprijs.

De overheid heeft het echter mogelijk gemaakt dat je deze BTW bij het kopen van zonnepanelen terug kunt vragen. Zo kun je het Btw-bedrag over het gehele aankoopbedrag (de installatie zit hier ook in) terugvragen (ook wel btw-teruggave genoemd)

Dit maakt het kopen van zonnepanelen een stuk interessanter, bovendien verkort je de terugverdientijd van zonnepanelen aanzienlijk dankzij deze regeling.

Btw-teruggave in 2024: Sinds 1 januari 2020 is de regeling omtrent Btw-teruggave aangepast. Als jouw btw-bedrag op de factuur hoger is dan € 2.495 dan wordt het voordeel minder. In dit geval moet je verplicht vier jaar lang btw betalen over de opgewekte energie. Het forfait bedrag blijft hierbij staan.

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

  • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
  • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
  • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Belasting over de opgewekte stroom (Forfait)

Naast de aanschaf en installatie van een zonnepaneel betaal je ook belasting over de energie je opwekt. Dit noemen we forfait en bestaat uit een eenmalig bedrag dat gebaseerd wordt op de hoeveelheid stroom je denkt te gaan opwekken.

Helaas is het niet mogelijk om de belasting die je betaalt over de opgewekte energie terug te vragen. Wel wordt dit bedrag automatisch verrekend met het bedrag je terugkrijgt van de belasting dienst.

Opwekvermogen in Wattpiek

Forfait (omzetbelasting)

9001 - 10000

€ 200

8001 - 9000

€ 180

7001 - 8000

€ 160

6001 - 7000

€ 140

5001 - 6000

€ 120

4001 - 5000

€ 100

3001 - 4000

€ 80

2001 - 3000

€ 60

1001 - 2000

€ 40

0 - 1000

€ 20

Hoeveel stroom je gaat opwekken en hoeveel rendement je behaalt, heeft met verschillende factoren te maken. De belangrijkste hiervan is het aantal panelen dat je laat installeren. 


Berekening Zonnepanelen Btw-teruggave

Familie Jakobsen heeft 10 zonnepanelen gekocht en laten installeren voor € 4.000. Over deze € 4.000 is in totaal 695,- euro belasting betaalt (4000/1.21= € 3.305). Het totale piekvermogen van de 10 zonnepanelen 5.000 Wp. Hierdoor geldt er een forfait van € 120. De 120 euro forfait wordt vervolgens verrekend met het Btw-bedrag: € 695 - € 120 = € 575. Het bedrag dat familie Jakobsen terugkrijgt is dus € 575,-. 


BTW terugvragen: hoe doe ik dat?

De btw over zonnepanelen terugvragen kan zowel als particulier als ondernemer. Er zit een klein verschil in de manier waarop je de BTW terug kunt vragen. Hieronder bespreken hoe je de betaalde BTW over de aanschaf kunt terugvragen als ondernemer en als particulier.

Btw-zonnepanelen terugvragen als particulier

Wanneer jij als particulier de belasting van je zonnepanelen wilt terugvragen dan ziet de belastingdienst jouw als ondernemer. Dit klinkt heel spannend, maar in de werkelijkheid valt dit reuze mee. Als particulier kun je namelijk gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Hierdoor betaal je geen omzetbelasting en hoef je niks af te dragen aan de belastingdienst. Ook hoef je maar 1x aangifte te doen.

Checklist BTW terugvragen als particulier

  • Zorg dat je binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je zonnepanelen kocht aangifte te doen.
  • Zorg dat de naam op je energiecontract dezelfde naam is als de naam op de factuur van je zonnepanelen.

Vaak wordt de BTW of subsidie op zonnepanelen binnen 6 weken overgemaakt naar je rekening nummer. Hieronder geven we een stappenplan hoe je dit precies doet. In veel gevallen kan ook de leverancier de Btw-teruggave voor je regelen. Partijen die dit ook doen zijn: Essent-zonnepanelen en Ikea.

Stap 1: Vraag het formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders aan'

Allereerst dien je het formulier genaamd 'opgaaf zonnepaneelhouders' aan te vragen. Met dit formulier kun je jezelf aanmelden als ondernemer.

Let hierbij op de volgende dingen:

  • Zorg ervoor dat je naam, adres waar de zonnepanelen geplaatst zijn, BSN en de factuurdatum goed ingevuld zijn.
  • Vul het correspondentieadres voor de BTW in.
  • Geef aan dat je mee wilt doen aan de KOR
  • Onderteken het formulier en stuur het op naar de belastingdienst.

Vaak krijg je binnen 10 werkdagen bericht van de belastingdienst. Wanneer de belastingdienst de btw-teruggave heeft ontvangen sturen ze je een brief met inloggegevens voor de digitale aangifte.

Stap 2: Geef je rekeningnummer door

Uiteraard dient de belastingdienst je rekeningnummer te hebben.

Stap 3: Dien je btw-aangifte in

Dien de aangifte vervolgens in. De btw op zonnepanelen wordt meestal binnen 6 weken overgemaakt naar het opgegeven rekening nummer. 

BTW zonnepanelen terugvragen als ondernemer

Uiteraard is het ook mogelijk om de btw-teruggave te regelen als ondernemer. Ook voor eigenaren van zonnepanelen die ondernemen is het mogelijk om de kosten die gemaakt zijn voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug te vragen.

Als ondernemer beschik je al over een btw-nummer. Hierdoor kun je bij de omzetbelasting de kosten voor de btw terugvragen. Dit regel je het makkelijkste met je boekhouder.

Als je het zelf doet dan tel je simpelweg het verschuldigde btw-bedrag en de voorbelasting op bij de btw van de activiteiten die jij doet als ondernemer. Forfait geldt niet voor ondernemers en deze worden dan ook niet meegenomen.


Zonnepanelen en de KOR

Ondernemers moeten elk kwartaal hun btw-aangifte doen. Wanneer jij als particulier zonnepanelen hebt gekocht kun je gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR).

Het voordeel van deze regeling is dat je geen omzetbelasting betaalt aan de belastingdienst. Ook hoef je de btw-aangifte, maar 1 keer te doen.

Helaas zit er ook een nadeel aan de KOR. Zo kun je de btw voor onderhoud of wanneer je bijvoorbeeld extra zonnepanelen besluit te kopen.


Andere bekeken ook

>