fbpx

Vergelijk offertes en bespaar!

Nooit waren zonnepanelen zo goedkoop als nu, dit is het moment voor zonnepanelen! 

✔100% vrijblijvend ✔Bespaar tot 30% ✔ 60 seconden

Zonnepanelen op een dakkapel: een goed idee of juist niet?

Zonnepanelen plaatsen op je dakkapel: is dat eigenlijk mogelijk? Het is een vraag die regelmatig in onze inbox voorbij komt. Dit snappen wij overigens volledig. 

Je hebt op een dakkapel vaak extra ruimte en deze ruimte wil je natuurlijk zo goed mogelijk benutten. Door zonnepanelen op je dakkapel te installeren zou je dus optimaal gebruik maken van deze ruimte. 

Maar is het wel verstandig om zonnepanelen te installeren op je dakkapel? Zijn er nadelen aan het hebben van zonnepanelen op je dakkapel? In dit artikel ontdek je het antwoord op deze vragen.

Is het mogelijk om zonnepanelen op je dakkapel te plaatsen?

Wanneer we kijken naar de constructie van een dakkapel dan is deze vaak redelijk simpel in elkaar gezet en niet echt 

gebouwd om heel veel gewicht te kunnen dragen.

Toch is het dak van een dakkapel vaak plat waardoor het plaatsen van zonnepanelen wel gewoon mogelijk is.


Zonnepanelen kunnen zeker op een dakkapel geplaatst worden echter moet er hierbij wel voldaan worden aan de volgende voorwaarden:

 • De dakkapel is sterk genoeg en kan het gewicht van de zonnepanelen aan.
 • De ligging van de dakkapel is rendabel genoeg (niet op het noorden gelegen en geen schaduw)

Conclusie: 

Het plaatsen van zonnepanelen op je dakkapel is alleen mogelijk wanneer de constructie van de dakkapel sterk genoeg is en de ligging van de dakkapel gunstig genoeg is om een goed rendement op te kunnen bouwen.


Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

 • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
 • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
 • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Voor- en nadelen zonnepanelen op je dakkapel

Het is dus mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op je dakkapel, maar hoe interessant is dit eigenlijk? Allereerst is het goed om te vermelden dat het plaatsen van zonnepanelen op je dakkapel enorm afhangt van je persoonlijke situatie.


Voor de ene persoon kan het superinteressant zijn om zonnepanelen te plaatsen op je dakkapel terwijl het voor een ander juist helemaal niet interessant kan zijn. Er is dan ook geen goed of fout en hoe interessant zonnepanelen op je dakkapel zijn, hangt echt af van je persoonlijke situatie. 


Toch zijn er bepaalde voor- en nadelen die ongeacht je persoonlijke situatie van toepassing zijn. Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen van zonnepanelen op je dakkapel.

Voordelen zonnepanelen dakkapel

 • Vaak is de hellingshoek al goed dankzij het platte dak
 • De zonnepanelen vallen minder op en vaak zie je ze amper wanneer ze op je dakkapel liggen
 • Zorgt voor een lagere energie rekening
 • Investering is vaak binnen 5 tot 7 jaar terugverdiend

Nadelen zonnepanelen dakkapel

 • Je dakkapel moet sterk genoeg zijn anders is het niet mogelijk deze te installeren
 • Je bent afhankelijk van de ligging van je dakkapel, wanneer deze bijvoorbeeld op het noorden ligt zal het rendement veel minder zijn.

Wat kosten zonnepanelen op een dakkapel?

Inmiddels weet je wat de voor- en nadelen zijn van zonnepanelen op je dakkapel. Wellicht vraag je jezelf ook af wat de kosten zijn van zonnepanelen op een dakkapel. 

We kunnen hier helaas niet een concreet antwoord op geven. De prijs van zonnepanelen op een dakkapel varieert namelijk enorm en is afhankelijk van meerdere factoren.

Denk hierbij aan het totale oppervlakte van je dakkapel, de hoeveelheid zonnepanelen en of je bijvoorbeeld extra ballast nodig hebt. Al deze factoren spelen een rol bij het aanschaffen van zonnepanelen op je dakkapel.

Ben je benieuwd naar de kosten van zonnepanelen voor jouw huis? Via onderstaand formulier kun je snel en gemakkelijk de kosten berekent. Hierbij ontvang je direct 4 gratis offertes voor het plaatsen van zonnepanelen op je dakkapel. Dit is volledig gratis en vrijblijvend dus je zit nergens aan vast.


Zonnepanelen op dakkapel mogelijkheden

In sommige gevallen is het dus mogelijk om zonnepanelen op een dakkapel te installeren. Echter zijn er hierbij verschillende opties. Hieronder schetsen we kort de verschillende mogelijkheden.

Zonnepanelen op een bestaande dakkapel

Zonnepanelen op een bestaande dakkapel is een veel gevallen mogelijk. Echter dient de dakkapel wel aan de volgende twee voorwaarden te voldoen:

 • De dakkapel is sterk genoeg en kan het gewicht van de zonnepanelen aan.
 • De ligging van de dakkapel is rendabel genoeg (niet op het noorden gelegen en geen schaduw)

Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen dakkapellen met een schuin dak en dakkapellen met een plat dak:

Zonnepanelen op een dakkapel met een schuin dak:
Wanneer je een dakkapel met een schuin dak hebt, hoef je geen ballast te hebben en is er geen ruimte nodig tussen de panelen. Het nadeel hiervan is echter dat de hoek en legrichting niet veranderd kunnen worden. De ligging is dan ook superbelangrijk: een dakkapel op het zuiden levert het meeste rendement op.


Zonnepanelen op een dakkapel met een plat dak:

Wanneer je een dakkapel met een plat dak hebt, heb je meer speling qua hoek en legrichting. Echter kun je op een plat dak vaak minder zonnepanelen kwijt en heb je vaak meer gewicht door de ballast. Wel kun je zelf de legrichting en hellingshoek bepalen voor het beste zonnepanelen-rendement.

Nieuwe dakkapel met zonnepanelen plaatsen

Tegenwoordig is het ook mogelijk om een dakkapel te kopen inclusief zonnepanelen. Een nieuwe dakkapel met ingebouwde zonnepanelen zijn in vele gevallen de beste optie. Dit komt door het feit dat een vakman de dakkapel helemaal kan inrichten op basis van het gewicht en het formaat van de zonnepanelen.


Er zijn in dit geval twee mogelijkheden:

1. Dakkapel wordt in de fabriek al voorzien van zonnepanelen

2. Dakkapel wordt eerst geplaatst waarna de zonnepanelen gemonteerd worden.


Conclusie

Het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel kan in veel gevallen zeker interessant zijn. Of het mogelijk is om zonnepanelen op jouw dakkapel te plaatsen hangt onder andere af van het gewicht van je zonnepanelen en de ligging van je dakkapel. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen met ieder zijn eigen plus- en minpunten.

Wanneer je dakkapel niet sterk genoeg is, is het uiteraard niet mogelijk om de panelen te plaatsen. Ook is de ligging van belang omdat dit zorgt voor het rendement. Wanneer je zonnepanelen bijvoorbeeld in de schaduw liggen of op het noorden zal het rendement een stuk lager zijn.

Of zonnepanelen op je dakkapel interessant zijn, hangt dus enorm af van je persoonlijke situatie. Om die reden zouden wij je adviseren om gratis en vrijblijvend offertes op te vragen, hierdoor weet je precies waar je aan toe bent. Via Zonnepanelencentrum.nl/offerte vraag je direct tot 4 offertes aan. (gratis en vrijblijvend)


Andere bekeken ook

>