fbpx

Vergelijk offertes en bespaar!

Nooit waren zonnepanelen zo goedkoop als nu, dit is het moment voor zonnepanelen! 

✔100% vrijblijvend ✔Bespaar tot 30% ✔ 60 seconden

Duitse zonnepanelen: Alle voordelen op een rij! [2024]

Heeft de consument baat bij het kopen van Duitse zonnepanelen? Dat zonnepanelen tegenwoordig steeds goedkoper worden, heeft de markt bijna volledig te danken aan de Duitse investeringen in de markt in de jaren '2000.

Tegelijkertijd zijn zonnepanelen die uit Duitsland komen toch écht van betere kwaliteit dan de concurrenten. Hoe zit dat precies? Wij gingen voor dit artikel op zoek naar alle voordelen van Duitse zonnepanelen!

In het kort

 • Duitse zonnepanelen bieden combinatie van hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en economische voordelen, ondersteund door certificeringen en erkenningen zoals IEC-normen en Top Brand PV.
 • De initiële kosten van Duitse zonnepanelen zijn vaak hoger, maar de hoge efficiëntie, duurzaamheid en lange levensduur zorgen voor een snelle terugverdientijd en langdurige financiële voordelen.
 • Zonnepanelen hebben momenteel 0% btw.

Check Hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen!

 • Vrijblijvend advies op maat
 • Bespaar tijd en geld
 • Lokale & Erkende installateurs

Waarom Duitse zonnepanelen?

Duitse zonnepanelen hebben een aantal voordelen ten opzichte van concurrenten, die vaak uit China afkomstig zijn. Het is zelfs zo dat dat Duitsland marktleider is op het gebied van zonne-energie.

Dit komt met name door de hoge kwaliteit en efficiëntie van de zonnepanelen die er worden geproduceerd. De betrouwbaarheid van Duitse zonnepanelen zien we ook terug in hun hoge opbrengsten, die een aanzienlijke bijdrage leveren aan hun economische voordelen.

Deze laagdrempeligheid en efficiëntie heeft ertoe geleid dat in Duitsland zo'n 35% van de totale stroom wordt opgewekt door zonnepanelen, terwijl dat in Nederland nog maar rond de 10% schommelt. 

Laten we de belangrijkste voordelen van Duitse zonnepanelen eens even op een rij zetten:

 • Lagere terugverdientijd (gemiddeld 5 jaar) dan concurrenten
 • Langere levensduur (gemiddeld 25 jaar) dan concurrenten
 • Lagere kosten
 • Goede verzekeringsmogelijkheden

Kosten Duitse zonnepanelen

Duitse zonnepanelen aanschaffen? De kosten hiervan zijn in de laatste jaren enorm gedaald. Dat maakt het investeren in Duitse zonnepanelen de laatste interessant.

Hieronder hebben we in een kort overzicht voor jou gezet hoe hoog de kosten zijn voor het laten installeren van zakelijke zonnepanelen:

Aantal panelen

Prijs 

Opbrengst kWh

Terugverdientijd

6

€ 3.200

2.100 kWh

5,3 jaar

10

€ 5.000

3.500 kWh

5,1 jaar

18

€ 8.000

6.200 kWh

5,4 jaar

Zoals je kunt zien, liggen de kosten gemiddeld zo tussen de € 3.200 voor 6 panelen en € 8.000 voor 18 panelen. Het is opvallend dat de terugverdientijd van de panelen niet zoveel verschil laat zien, want ze schommelen allemaal zo rond de 5 jaar.

Alle prijzen die wij hierboven hebben genoemd, zijn inclusief de panelen zelf, de omvormers en de installateur.

Wil jij dus duurzame energie opwekken, dan maakt het aantal zonnepanelen niet eens zo heel veel uit. Hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt, verschilt dus per bedrijfspand.

Wel is het natuurlijk belangrijk om na te denken over hoeveel kWh jij als bedrijf verbruikt. Alle kWh die zonnepanelen opwekken kan je anno 2024 met de salderingsregeling laten uitbetalen. Welke Duitse zonnepaneelmerken zijn er?

Duitsland is de thuisbasis van enkele van de meest gerespecteerde zonnepaneelmerken ter wereld. Deze omvatten:

 • Q-Cells
 • Solar World
 • Bosch Solar
 • Aleo
 • Galaxy Energy

Deze merken zijn niet alleen bekend om hun betrouwbaarheid, maar ook om hun innovatieve technologieën en producten.

Als het gaat om zonnepanelen merken, onderscheiden bedrijven zoals Solar World zich bijvoorbeeld door het gebruik van geavanceerde technologieën zoals PERC en bifaciale cellen, die de energieopbrengst verhogen, zelfs tijdens minder ideale weersomstandigheden. 

Andere merken, zoals Aleo en Galaxy, staan bekend om hun voortdurende ontwikkeling en strenge kwaliteitsnormen, wat leidt tot betrouwbare producten met een gegarandeerde kwaliteit. Deze toewijding aan kwaliteit en innovatie is een van de vele redenen waarom Duitse zonnepanelen zo hoog worden gewaardeerd op de wereldmarkt.


Subsidie voor Duitse zonnepanelen

In Nederland zijn er geen directe subsidies voor zonnepanelen, maar je hebt wel opties zoals leningen en kortingsregelingen die helpen bij de investering in zonne-energie.

De meest bekende lening is de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Hiermee kan je tot € 27.000 lenen tegen een rente van 3,75% tot 4,2%.

Een ander alternatief is de Nationale Hypotheekgarantie. Hierbij kan je het bouwdepot van je hypotheek verhogen voor duurzame doeleinden.

Voor zonnepanelen geldt ook een btw-tarief van 0%, waardoor de kosten lager uitvallen en het steeds aantrekkelijker wordt. Let wel op, want voor extra kosten buiten de panelen om geldt het reguliere btw-tarief van 21%.

En vergeet niet de salderingsregeling voor de opgewekte zonnestroom, die ook in Westland van toepassing is. Hierbij wordt het overschot aan energie dat je opwekt verrekend met je energierekening van het volgende jaar.

Bijvoorbeeld, als je in 2023 een overschot van 1500 kWh hebt opgewekt, betaal je in 2024 voor de eerste 1500 kWh niks. Dit maakt zonnepanelen voor particulieren extra aantrekkelijk, omdat het de energierekening flink verlaagt.


Let op: het is met de salderingsregeling verplicht om een slimme of digitale meter te hebben, zodat er goed afgelezen kan worden hoeveel je verbruikt en hoeveel je produceert. 

Tip van de Redactie:

Check de website van jouw gemeente om erachter te komen welke subsidies er momenteel gelden voor jouw woonplaats. 


Veelgestelde vragen

Wat kost het om 10 zonnepanelen zakelijk te plaatsen?

Het kost gemiddeld € 5.000 om 10 zonnepanelen te plaatsen. Deze prijs is inclusief de panelen zelf, installatiekosten en de omvormer.

Kan je zonnepanelen plaatsen zonder aansluiting op het net?

Ja, dit is mogelijk. Wel is het goed om te weten dat hiervoor een goede batterij nodig is, en dat het niet mogelijk is om gebruik te maken van de salderingsregeling.

Hebben zonnepanelen op het noordoosten zon?

Ja, maar het is niet optimaal. Het is veel verstandiger om zonnepanelen op het zuiden te plaatsen, want deze richting heeft de meeste zonuren. 


Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Via ZonnepaneelCentrum.nl kom je gemakkelijk en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs in jouw regio. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief gratis advies op maat. 

Check Hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen!

 • Vrijblijvend advies op maat
 • Bespaar tijd en geld
 • Lokale & Erkende installateurs

Andere bekeken ook

>