Zonnepanelen iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of zonnepanelen interessant zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

Dunne film zonnepanelen

Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker: dunne film zonnepanelen (ook wel CIS-zonnepanelen of CIGS-zonnepanelen genoemd). Dunne film zonnepanelen staan bekend om hun lichte gewicht, buigzaamheid en lage prijs.

Door de buigzaamheid van deze zonnepanelen zie je ze regelmatig terugkomen op auto's, boten en andere voertuigen. Maar wat zijn dunne film zonnepanelen eigenlijk? Hoe goed is het rendement en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel gaan we je alles uitleggen!

Wat zijn dunne film zonnepanelen?

Laten we beginnen bij het begin: wat zijn dunne film zonnepanelen precies? Wanneer we kijken naar de verschillende soorten zonnepanelen dan zien we dat dunne film zonnepanelen de laatste jaren steeds populairder worden.

Deze zonnepanelen zijn te herkennen aan hun egaal zwarte uiterlijk.

Een unieke eigenschap van deze panelen? Ze zijn buigzaam waardoor je de panelen gemakkelijk op verschillende oppervlaktes kunt plaatsen.


Het rendement van deze zonnepanelen komt overigens niet in de buurt bij andere zonnepanelen zoals monokristallijn en polykristallijn. Dunne film zonnepanelen zijn vooral populair dankzij hun lichte gewicht en het feit dat je de panelen op gebogen oppervlaktes kunt plaatsen.

Dunne film zonnepanelen

Dunne Film zonnepanelen worden vaak gebruikt op voertuigen.

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

  • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
  • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
  • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Wat kosten dunne film zonnepanelen?

Prijzen van dunne film zonnepanelen variëren tussen de 3000 en 7000 euro inclusief installatie

Een van de redenen dat dunne film zonnepanelen zo populair zijn is de lage prijs. In vergelijking met andere zonnepanelen zijn dunne film zonnepanelen namelijk een stuk voordeliger.

Uiteraard hangt de prijs van dunne film zonnepanelen wel af van de bijkomende montage en installatie kosten, maar over het algemeen zijn dunne film zonnepanelen voordeliger dan andere soorten zonnepanelen.

Hieronder een overzicht van de verschillende soorten zonnepanelen in combinatie met het rendement en de prijs.

Soorten

Kosten

Rendement

Pluspunt

1. Monokristallijn

Hoge aanschafprijs

Zeer hoog

Ideaal voor kleine daken

2. Polykristallijn

Goedkoper dan monokristallijn

Goed

Perfect voor grote oppervlaktes

3. Amorf (dunne film)

Goedkoper dan monokristallijn

Laag

Ideaal voor voertuigen, zonwering, carports en dakkapellen

4. Glas-glas

Duurste zonnepanelen

Zeer hoog

Lange levensduur


De opbrengst van dunne film zonnepanelen

Een van de verschillen van dunne film panelen is het feit dat ze van minder materiaal gebruik maken dan 'reguliere' poly- of monokristallijn PV-panelen. Dit heeft gevolgen voor de opbrengst. Deze ligt bij dunne film panelen namelijk lager (10% - 12% efficiëntie, ten opzichte van 15 tot 20 procent).

Een lagere opbrengst betekent niet dat het geen goede keuze is. Dunne film panelen kunnen goedkoper geproduceerd worden en zijn dus ook goedkoper in aanschaf. De efficiëntie van zonnepanelen zegt dus niet automatisch wat over de terugverdientijd.


Welke afmetingen zijn er?

Dunne film zonnepanelen zijn over het algemeen kleiner dan mono of polykristallijne zonnepanelen. Dit betekent dat je meer zonnepanelen op je dak moet plaatsen om hetzelfde rendement te kunnen halen als andere soorten zonnepanelen.

De meeste dunne film zonnepanelen hebben een afmeting van 1,25 x 1 meter. Poly kristallijn en mono kristallijne zonnepanelen hebben vaak een afmeting van 1,65 x 1 meter.

afmeting dunne film panelen

Welke soorten dunne film zonnepanelen zijn er?

Wanneer we spreken over dunne film zonnepanelen dan kunnen we onderscheid maken tussen verschillende soorten dunne film zonnecellen. Hieronder bespreken we de belangrijkste soorten zonnepanelen.

Niet transparante dunne film zonnepanelen

Niet transparantie dunne film zonnepanelen zijn momenteel het meest populair. Bij deze zonnepanelen kun je niet door het paneel heen kijken.

Dit soort zonnepaneel wordt vaak gebruikt voor dakbedekking. De kleur van deze panelen is egaal zwart wat zorgt voor een strakke en luxe look.

Semi transparante dunne film zonnepanelen

Als tweede heb je de semitransparante dunne film zonnepanelen. Deze panelen laten gedeeltelijk licht door maar hebben ook een zonwerende functie.

Dit type zonnepanelen dunne film is ideaal voor het boven op een overkapping of een veranda. 

Transparante dunne film zonnepanelen

Zoals de naam al doet vermoeden zijn deze zonnepanelen bijna helemaal transparant. Hierdoor kun je volledig door de zonnepanelen heen kijken.

Deze zonnepanelen zien er superluxe uit en dit is ook terug te zien in de prijs. Dit soort panelen zijn ideaal voor het gebruik van bijvoorbeeld een serre. Je kunt namelijk gewoon door de panelen heen kijken.

Flexibele dunne film zonnepanelen

Een ander kenmerk van dunne film panelen is de flexibiliteit. Hierdoor heb je meer opties tijdens de installatie omdat deze panelen kunnen meebuigen en dus in verschillende posities geplaatst worden. De dunste film paneel is slechts één micrometer dik.


Wat is het rendement van dunne film zonnepanelen?

Het rendement van dunne film zonnepanelen is een stuk lager dan andere zonnepaneel soorten zoals kristallijne en polykristallijn panelen. Deze paneel soorten hebben een hoger rendement dan dunne film zonnepanelen.

Bovendien is het zo dat de afmeting van een zonnepanelen dunne film paneel een stuk kleiner is dan reguliere zonnepanelen.

Dit zorgt ervoor dat je meer zonnepanelen nodig hebt om hetzelfde rendement op te wekken waardoor je over het algemeen meer dakoppervlak nodig hebt.

Dunne film zonnepanelen presteren over het algemeen wel beter bij hogere temperaturen en weinig diffuus licht. Om deze reden worden dunne film zonnepanelen vaak gebruikt op voertuigen zoals boten en auto's.

De levenstijd van dunne film zonnepanelen is net als andere zonnepanelen gemiddeld zo'n 25 jaar. Let op: rendement is iets anders dan de terugverdientijd.


Wat zijn de voor- en nadelen van dunne film panelen?

Uiteraard kennen de dunne film zonnepanelen verschillende voor- en nadelen. Om je het beste beeld over de opbrengst van zonnepanelen dunne film te geven hebben we hieronder de voor- en nadelen op een rijtje gezet:

Voordelen dunne film zonnepanelen
  • Goedkoper dan kristallijne panelen en poly kristallijn panelen
  • Mooi en strak uiterlijk
  • Licht in gewicht 
  • Buigzaam
Nadelen dunne film zonnepanelen
  • Rendement per zonnepaneel ligt lager dan kristallijne en poly zonnepanelen
  • Garantie is vaak minder lang
  • De degradatie is een stuk hoger dan andere zonnepanelen

Conclusie

Dunne film panelen hebben verschillende voor- en nadelen. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen staan deze panelen vooral bekend om de goedkope prijs, het mooie en strakke uiterlijk, de buigzaamheid en het lichte gewicht.

Helaas leveren andere soorten een hoger zonnepanelen-rendement op dan dunne film zonnepanelen. Alle panelen leveren eigenlijk meer op per wattpiek dan dunne film zonnepanelen. Wel is het zo dat een dunne film zonnepaneel beter rendeert en een hogere opbrengst heeft bij hoge temperaturen.

Naar verwachting blijft de technologie achter dunne film zonnepanelen door ontwikkelen waardoor het zomaar zo kan zijn dat de opbrengst van dit type zonnepaneel in de toekomst wel beter wordt.

Kortom: ben jij op zoek naar zonnepanelen voor een klein oppervlakte zoals een veranda, terras, boot of auto? Dan kunnen deze panelen zeker interessant voor je zijn.

Wel zouden we je aanraden om altijd verschillende offertes aan te vragen. Door verschillende installateurs te vergelijken bespaar je al gauw tot 40% op je aanschaf.

Door het formulier onderaan deze pagina in te voeren vergelijk je direct 4 zonnepanelen offertes met elkaar. Hierdoor weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

  • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
  • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
  • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Andere bekeken ook

>