fbpx

Vergelijk offertes en bespaar!

Nooit waren zonnepanelen zo goedkoop als nu, dit is het moment voor zonnepanelen! 

✔100% vrijblijvend ✔Bespaar tot 30% ✔ 60 seconden

Garantie op Zonnepanelen: hoe werkt het precies?

Over de afgelopen jaren kiezen steeds meer Nederlanders voor duurzame energie. De meest voor de hand liggende keuze hierin is het plaatsen van zonnepanelen. Hierin spelen de kosten, opbrengst en terugverdientijd een grote rol. Iets waar echter minder aandacht voor is, is de garantie op zonnepanelen.

Het is voor veel consumenten niet duidelijk hoe zonnepanelen garantie werkt, daarom gaan we er in dit artikel dieper op in. We zullen hierbij een aantal vragen beantwoorden;

  • Wat dekt de garantie en wat niet?
  • Hoe maak je gebruik van je garantie?
  • Wat is het verschil tussen productgarantie en vermogensgarantie?

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

  • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
  • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
  • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Welke zonnepanelen garantie heb je?

Als je besloten hebt om zonnepanelen te laten plaatsen heb je te maken met drie soorten garanties. We spreken van productgarantie, vermogensgarantie en installatie garantie.

Vermogensgarantie

Bij vermogensgarantie op zonnepanelen garandeert de leverancier dat de panelen over de gehele levensduur een minimaal percentage van het vermogen blijft kunnen genereren.

De meeste zonnepanelen merken geven een vermogensgarantie van 80%*. Dit houdt in: aan het einde van de levensduur (25 jaar) moeten de zonnepanelen minimaal 80% van het vermogen opleveren dat gegarandeerd werd bij aanschaf.

Voorbeeld:

Zonnepaneel merk X verkoopt zonnepanelen met een vermogen van 300 Wp en wekt daarmee gemiddeld 264 kWh op per jaar. Aan het einde van de levensduur zou het vermogen nog minimaal 80% moeten zijn. In dit geval dus 211 kWh. Wanneer dit niet het geval is heb je recht op vermogensgarantie op de zonnepanelen.

Wat is lineaire vermogensgarantie?

Bij lineaire vermogensgarantie heb je al recht op garantie wanneer het vermogen tijdens de levensduur al sneller afneemt dan je zou mogen verwachten. In de afbeelding hieronder is het verschil tussen normale vermogensgarantie en lineaire vermogensgarantie te zien.

Lineaire vermogensgarantie

Productgarantie

Productgarantie op zonnepanelen is van toepassing op het product zelf en de werking daarvan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een defecte omvormer of aan een paneel dat geen stroom meer genereert. Schade of defecten kunnen ontstaan wegens een fout in het product of door (extreme) weersomstandigheden. 

Wat de oorzaak ook is, jouw zonnepanelen installatie behoort uiteraard goed te werken en daarom geven de producenten hier dan ook een garantie op. Meestal is dit 10 - 15 jaar.

Vaak is de zonnepanelen garantie op de omvormer wat minder lang, hier zit vaak tussen de 5 en 10 jaar garantie op. Zowel erkende zonnepanelen leveranciers en betrouwbare partijen als Ikea, Coolblue en Essent-zonnepanelen geven altijd een minimumgarantie op de panelen zelf.

Installatiegarantie

Vaak heb je ook nog recht op installatiegarantie. Deze garantie wordt niet gegeven door het merk zelf, maar door de specialist die de zonnepanelen installeert. Je wordt gedekt voor alle problemen die zich voordoen die veroorzaakt zijn door fouten die gemaakt zijn tijdens de installatie. Denk hierbij aan een verkeerde aansluiting of een loskomende bevestiging. 

Een betrouwbare specialist geeft installatiegarantie van minimaal 2 jaar, waarbij langere periodes steeds gangbaarder worden. 

Heb je problemen met je installatie en ben je van mening dat dit onder de garantievoorwaarden valt? Neem dan contact op met het bedrijf dat deze heeft geïnstalleerd. Zij kunnen het probleem voor je oplossen of contact opnemen met het merk.

Systeemgarantie

Iets wat we steeds vaker terugzien is systeemgarantie. Als je zonnepanelen systeem niet werkt, kun je aanspraak maken op je systeemgarantie. Hierbij komt de installateur naar jou toe om het probleem in kaart te brengen en op te lossen, zonder dat jij eerst moet aantonen waarom het systeem niet werkt en of de fout bij jou ligt.


Hoe lang zit er garantie op zonnepanelen?

Zoals eerder al aangegeven hangt dat af van het soort garantie. We zetten alle garantietermijnen overzichtelijk onder elkaar:

Soort garantie

Aantal jaar 

Productgarantie

Minimaal 10 jaar, soms 15 jaar

Omvormer

Tussen de 5 - 10 jaar

Vermogensgarantie

Minimaal 80% vermogen na de volledige levensduur, soms lineair

Installatie

Minimaal 2 jaar, soms wel 8 tot 10 jaar


Zonnepanelen garantiefonds of verzekering

Naast de garantievoorwaarden die door de leverancier wordt geboden zijn er nog twee manieren om jezelf te beschermen als consument. Namelijk door middel van een garantiefonds of een verzekering. 

Wanneer jij kiest voor een installateur die is aangesloten bij een garantiefonds (bijvoorbeeld: Stichting Garantiefonds Zonzeker) ben je altijd zeker van een goede oplossing, zelfs als het bedrijf failliet gaat. Een garantiefonds verzekert het volgende:

  • Faillissement - Het garantiefonds neemt de verplichtingen van het bedrijf dat failliet is gegaan over.
  • Rendement - Alleen bedrijven die bepaalde zonnepanelen rendementen leveren kunnen zich aansluiten bij het fonds, om de kwaliteit te waarborgen.
  • Vakbekwaamheid - Specialisten in het fonds worden uitgebreid gescreend op basis van betrouwbaarheid en vakkennis.
  • Conflicten - Kom je er toch niet uit met de specialist? Het fonds zorgt voor een professionele bemiddeling zodat je toch tevreden wordt gesteld.

Naast het kiezen van een zonnepanelen installateur die is aangesloten bij het garantiefonds, zijn er ook zijn er speciale verzekeringen voor zonnepanelen waar je terechtkunt. 


Hoe lang duurt de garantie op zonnepanelen?

De duur van de garantie op zonnepanelen varieert, met productgaranties die meestal tussen de 10 en 25 jaar liggen. De vermogensgarantie, die het energieopwekkend vermogen van de panelen dekt, beslaat doorgaans 25 jaar. Installatiegaranties variëren meestal van 1 tot 10 jaar.

Wat dekt een vermogensgarantie?

Een vermogensgarantie zorgt ervoor dat zonnepanelen een specifiek percentage van hun geadverteerd vermogen blijven produceren over een vastgestelde periode. Als panelen minder energie opwekken dan beloofd, compenseert de producent het verschil. Dit biedt financiële zekerheid en zorgt voor een betrouwbare energieopbrengst.

Wat houdt een installatiegarantie in?

De installatiegarantie dekt defecten die ontstaan tijdens het installatieproces van de zonnepanelen. Dit kan gaan om kabelproblemen, fouten in de bevestiging van de panelen, of problemen met de aansluiting van de omvormers. Deze garantie zorgt ervoor dat je niet voor onverwachte reparatiekosten komt te staan als gevolg van installatiefouten.

Zijn er garanties die het hele zonnesysteem dekken?

Ja, sommige leveranciers bieden een systeemgarantie aan. Dit betekent dat zij vertrouwen hebben in de kwaliteit van zowel de installatie als de gebruikte onderdelen. Mocht er binnen de garantieperiode iets mis zijn, dan zorgt de leverancier ervoor dat het systeem weer correct functioneert zonder dat je zelf hoeft uit te zoeken waar het probleem zit.

Wat als mijn zonnepanelen na de garantieperiode defect raken?

Als je goede zonnepanelen heb die na de garantieperiode defect raken, ben je zelf verantwoordelijk voor de reparatie- of vervangingskosten. Daarom is het belangrijk om te investeren in kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen en aandachtig de garantievoorwaarden te lezen.

Voor meer gedetailleerde informatie over garanties op zonnepanelen, kun je de bronnen raadplegen waarnaar hierboven verwezen wordt.


Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Via ZonnepaneelCentrum.nl kom je gemakkelijk en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs in jouw regio. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief gratis advies op maat.


Andere bekeken ook

>