Zonnepanelen iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of zonnepanelen interessant zijn voor jou met onze gratis check!

✔ Gratis & Vrijblijvend

Hoe werken zonnepanelen? De complete uitleg!

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om je eigen duurzame energie op te wekken en je energierekening te verlagen. Maar hoe werken zonnepanelen precies?

In dit artikel leggen we op een eenvoudige manier uit hoe zonnepanelen energie opwekken en wat er gebeurt met de opgewekte stroom. Zo krijg je een goed beeld van de technologie achter zonne-energie en hoe je er optimaal van kunt profiteren.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen, ook wel PV-panelen (fotovoltaïsche panelen) genoemd, zijn panelen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Dit proces vindt plaats door middel van zonnecellen die zich in de panelen bevinden.

Zonnecellen bestaan meestal uit silicium, een materiaal dat van nature voorkomt en goed werkt om zonlicht om te zetten in stroom.

Wist je dat een zonnepaneel uit tientallen zonnecellen bestaat die samenwerken om zoveel mogelijk energie op te wekken?

Hoe zetten zonnepanelen zonlicht om in elektriciteit?

Zonnecellen in zonnepanelen werken volgens het fotovoltaïsche effect. Dit betekent dat wanneer zonlicht op een zonnecel valt, de energie van het zonlicht elektronen in het silicium losmaakt. Deze vrije elektronen beginnen te bewegen en deze beweging creëert een elektrische stroom.

Hieronder volgt een stap-voor-stap uitleg van hoe dit proces werkt:

1. Zonlicht valt op de zonnepanelen

Wanneer zonlicht op een zonnepaneel schijnt, valt dit licht op de zonnecellen. Deze cellen zijn gemaakt van een halfgeleidermateriaal, meestal silicium. Het zonlicht bestaat uit kleine energiedeeltjes, fotonen genaamd.

2. Zonnecellen zetten het zonlicht om in elektriciteit

De fotonen in het zonlicht geven hun energie door aan de elektronen in de zonnecellen. Dit zorgt ervoor dat de elektronen loskomen van de atomen, waardoor er elektrische stroom ontstaat. Dit proces staat bekend als het fotovoltaïsche effect.

Leuk weetje: Zelfs op bewolkte dagen wekken zonnepanelen nog energie op, omdat ze ook op diffuus licht reageren!

3. De opgewekte stroom wordt omgezet in bruikbare elektriciteit

De elektriciteit die door de zonnepanelen wordt opgewekt, is gelijkstroom (DC). Om deze stroom te kunnen gebruiken voor apparaten in je huis, moet deze worden omgezet naar wisselstroom (AC).

Dit gebeurt via een apparaat dat een omvormer wordt genoemd. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom, zodat je de opgewekte energie in huis kunt gebruiken.

4. Stroom gebruiken of terugleveren aan het net

Als je zonnepanelen meer energie opwekken dan je op dat moment verbruikt, wordt de overtollige energie teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. In Nederland kun je profiteren van de salderingsregeling, waarbij je een vergoeding krijgt voor de teruggeleverde stroom.

Hoeveel energie kunnen zonnepanelen opwekken?

De hoeveelheid energie die zonnepanelen opwekken, hangt af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid zonlicht, de grootte van het systeem, en de locatie van je woning.

Gemiddeld produceert een zonnepaneel tussen de 250 en 400 watt per uur bij optimale omstandigheden.

Je kunt de totale opbrengst van je zonnepanelen verhogen door ze te plaatsen op een dak met veel zon en ze regelmatig schoon te maken. Uiteraard hangt de situatie enorm af van het uiteindelijke rendement: een zonnepaneel op een vakantiehuis zal een hele andere opwekking hebben dan bijvoorbeeld een groot zakelijke zonnepanelen project.

Wist je dat de meeste zonnepanelen een levensduur van 25 tot 30 jaar hebben? Dit betekent dat je jarenlang kunt profiteren van je investering in zonne-energie.

Wat gebeurt er als de zon niet schijnt?

Zonnepanelen wekken ook energie op als de zon niet direct schijnt. Op bewolkte dagen kunnen zonnepanelen nog steeds diffuus licht omzetten in elektriciteit, zij het in mindere mate. Het is dus niet nodig om in een zonnig klimaat te wonen om zonnepanelen rendabel te maken.

Daarnaast kun je gebruikmaken van een thuisbatterij om overtollige energie op te slaan voor gebruik op momenten dat de zon niet schijnt. Dit is vooral handig als je onafhankelijker wilt zijn van het elektriciteitsnet.

Hoe werken zonnepanelen samen met het elektriciteitsnet?

Als je zonnepanelen meer energie opwekken dan je verbruikt, kun je de overtollige stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit proces staat bekend als teruglevering.

De meeste huishoudens profiteren van de salderingsregeling, waarbij de stroom die je teruglevert wordt verrekend met de stroom die je verbruikt.

Wanneer je zonnepanelen minder stroom opwekken dan je nodig hebt (bijvoorbeeld ’s nachts of op bewolkte dagen), neem je automatisch stroom af van het elektriciteitsnet, zoals normaal.

Conclusie: Zonnepanelen zijn een slimme keuze

Zonnepanelen zetten zonlicht efficiënt om in elektriciteit, wat bijdraagt aan een lagere energierekening en een kleinere ecologische voetafdruk.

Door te begrijpen hoe zonnepanelen werken, kun je de beste zonnepanelen kiezen voor jouw situatie en de terugverdientijd verkorten door optimaal gebruik te maken van zonne-energie.

Met de juiste installatie en onderhoud kunnen zonnepanelen je jarenlang van duurzame energie voorzien. Vergeet niet om ook te kijken naar mogelijke zonnepanelen subsidie om de kosten te verlagen en de investering nog aantrekkelijker te maken.


Veelgestelde vragen over hoe zonnepanelen werken

Hoe werken zonnepanelen precies?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit via het fotovoltaïsche effect. De zonnecellen vangen licht op en zetten dit om in gelijkstroom, die via een omvormer wordt omgezet in wisselstroom voor gebruik in huis.

Werken zonnepanelen op bewolkte dagen?

Ja, zonnepanelen wekken ook energie op bij bewolkt weer, hoewel de opbrengst lager is dan op zonnige dagen. Ze reageren op zowel direct als diffuus zonlicht.

Wat gebeurt er met de overtollige stroom van zonnepanelen?

Overtollige stroom die je niet direct gebruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Via de salderingsregeling kun je een vergoeding krijgen voor deze teruggeleverde energie.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 tot 30 jaar. Met goed onderhoud kun je gedurende deze periode een stabiele energieopbrengst verwachten.


Andere bekeken ook

>