fbpx

Vergelijk offertes en bespaar!

Nooit waren zonnepanelen zo goedkoop als nu, dit is het moment voor zonnepanelen! 

✔100% vrijblijvend ✔Bespaar tot 30% ✔ 60 seconden

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak? En hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om voldoende energie op te wekken? Als jij overweegt om zonnepanelen te kopen zijn dit waarschijnlijk twee vragen die jezelf regelmatig stelt. 

Het aantal zonnepanelen dat jij op je dak kan plaatsen is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het soort dak (schuin of plat dak) en de hoeveelheid energie die je op moet wekken.

Gelukkig zijn er tegenwoordig eenvoudige berekeningen om erachter te komen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt op je dak! In dit artikel leggen we je meer uit over de ideale hoeveelheid zonnepanelen voor jouw dak.

Belangrijke punten om mee te nemen:

 • Hoeveel zonnepanelen er op je dak passen is afhankelijk van je oppervlakte, budget, type dak en energieverbruik.
 • Bij een schuin dak heb je een marge van 0,5 meter nodig tussen de zonnepanelen. Bij een plat dak is dit minimaal 1 meter.
 • Externe schaduwvorming door bomen, huizen of andere objecten kunnen invloed hebben op het aantal zonnepanelen die je kunt plaatsen op het dak. Wanneer je schaduwvorming hebt door een boom is het af te raden om hier zonnepanelen te plaatsen
 • Houd rekening met schaduwvorming op het dak door dakkapellen, cv-pijpen en schoorstenen.

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

 • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
 • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
 • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

Hoeveel zonnepanelen er op je dak passen is afhankelijk van de ruimte die je hebt op je dak, het energiegebruik en het budget dat je hebt. In principe kan een dak helemaal vol gelegd worden, zodat je geen dakpannen meer ziet. Over dakpannen gesproken, er zijn ook speciale zonnedakpannen verkrijgbaar op de markt. Dit is een combinatie van dakpannen en zonnepanelen in één. 

Echter wordt er bij de dakrand vaak een marge van zo'n 0,5 meter gebruikt. Daarnaast dienen de zonnepanelen ook een klein beetje uit elkaar te liggen, dit zorgt ervoor dat de wind langs de zonnepanelen kan razen wat ervoor zorgt dat de zonnepanelen niet te warm worden.

Meer zonnepanelen is overigens niet altijd interessant. Het opwekken van meer energie dan je verbruikt is niet altijd rendabel. Je kunt de extra energie die je gegenereerd hebt natuurlijk wel verkopen echter is dit vaak tegen een relatief laag tarief.

Conclusie: De ideale hoeveelheid zonnepanelen van jouw dak hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan het energieverbruik, het type dak, je budget en de oppervlakte van je dak.

zonnepanelen hoeveelheid

De hoeveelheid zonnepanelen kan belemmerd worden door bijvoorbeeld een dakkapel. Hierdoor kun je minder zonnepanelen kwijt op je dak.

Waar moet je op letten bij zonnepanelen op je dak?

Om te bepalen wat de ideale hoeveelheid zonnepanelen op jouw dak is, zijn er een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. Wanneer jij je afvraagt hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen dan zouden we je adviseren om rekening te houden met de volgende 3 factoren.

1. Hoeveel ruimte heb je op je dak?

De ruimte op je geeft aan hoeveel zonnepanelen je op het dak kunt plaatsen. Hierbij moet je wel de volgende factoren in je achterhoofd houden: 

 • Bij de dakrand wordt vaak een marge van 0,5 meter aangehouden (dit is overigens niet verplicht) 
 • Attributen zoals dakkapellen, schoorstenen en CV-pijpjes leveren schaduw op die op het zonnepanelen-rendement drukken.
 • Objecten als bomen of andere huizen kunnen ervoor zorgen dat je meer schaduw op je dak hebt.
 • Wanneer je een plat dak hebt zullen de zonnepanelen op een stellage geplaatst worden, hierbij kunnen de zonnepanelen niet te dicht op elkaar gezet worden vanwege de schaduw van de panelen. 

2. Hoeveel energie verbruik je?

Naast de oppervlakte van je dak is het ook van belang dat je kijkt naar je eigen energie verbruik. Je hebt namelijk voldoende zonnepanelen nodig om je eigen energieverbruik te voorzien van zonne-energie.

De voorspelling is echter dat het energieverbruik de komende 25 jaar flink zal dalen bij gezinnen en huishoudens.

3. Wat is je budget?

Als laatste is het budget natuurlijk van belang. We zouden je altijd adviseren om voor het aanschaffen van zonnepanelen een budget vast te stellen. Hierdoor weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt voor je zonnepanelen.

Bovendien is het slim om verschillende aanbieders te vergelijken. Via deze pagina vraag je nu gratis en vrijblijvend 4 offertes aan. Gemiddeld besparen mensen 40% door offertes te vergelijken. Het terugvragen van je zonnepanelen BTW helpt hier uiteraard ook bij.


Hoeveel zonnepanelen op een plat dak?

Het voordeel van zonnepanelen op een plat dak? Je kunt de hellingshoek zelf instellen op de meest gunstige positie waardoor je meer rendement uit je zonnepanelen kunt halen.

Het nadeel van zonnepanelen op een plat dak is echter dat je minimaal 70 centimeter aan tussen ruimte nodig hebt. Doordat de zonnepanelen op een schuine stellage geplaatst zijn zorgen ze voor schaduwvorming. Door minimaal 70 centimeter afstand te houden heeft deze schaduwvorming geen invloed op andere zonnepanelen.

Rekenvoorbeeld zonnepanelen plat dak:

Meneer Vianen is van plan om 6 zonnepanelen van 170x100cm op zijn platte dak te plaatsen. Hierbij wil hij 2 rijen van 3 zonnepanelen realiseren.


Dit betekent dat hij voor de lengte 3 keer 100 centimeter plus twee keer de tussenafstand van 70 centimeter nodig heeft. Dit komt neer op een totale lengte van 440 centimeter


Voor de breedte heeft hij 2 keer de zonnepanelen van 170 centimeter en 2 keer de marge van het montagesysteem nodig van 20 centimeter. Daarnaast heeft hij ook nog marge nodig bij de dakrand: 2 keer 100 centimeter. Dit komt neer op een totale breedte van 580 centimeter.


Om de 6 zonnepanelen te plaatsen op een plat dak heeft meneer Viane dus minimaal een oppervlakte nodig van 4,4m* 5,8m= 25,52 m².


P.S. we zijn in dit voorbeeld uitgegaan van zonnepanelen van 170 bij 100 centimeter. Sommige soorten hebben iets andere afmetingen.


Hoeveel zonnepanelen op een schuin dak?

De meeste mensen en huishoudens plaatsen zonnepanelen op een schuin dak. Het voordeel van een schuin dak ten opzichte van een plat dak? Je kunt er vaak zonnepanelen op kwijt per vierkante meter.

Dit komt doordat de afstand van de randen minder groot is. Ook kunnen de panelen op een efficiëntere manier gemonteerd worden.

Het voordeel hiervan is dat er minder afstand tussen de zonnepalen is. Bij schuine daken heb je overigens wel vaker te maken met objecten zoals een dakkapel, goten en schoorstenen.

Hieronder een rekenvoorbeeld om te berekenen hoeveel zonnepanelen er op je schuine dak passen.

Rekenvoorbeeld zonnepanelen schuin dak:

Meneer Visser is van plan om 6 zonnepanelen van 170x100cm op zijn schuine dak te plaatsen. Hierbij wil hij 3 rijen van 2 zonnepanelen realiseren.


Voor de lengte heeft hij 3 x 170 centimeter nodig, 1 keer de marge tot de nok van het dak (50 centimeter) en 1 keer de marge tot de dakgoot (ook 50 centimeter). Dit komt neer op een totale lengte van 610 centimeter.


Voor de breedte heeft hij 3 keer de zonnepanelen van 100 centimeter nodig en 2 keer de marge tussen de dakrand (50 centimeter per kant). Dit komt in totaal uit op 400 centimeter.


Om 6 zonnepanelen op een schuin dak te kunnen plaatsen heeft meneer Visser minimaal een oppervlakte van 4m*6,1m=24m2.


Wat is het optimale aantal zonnepanelen op mijn dak?

Inmiddels weet je dat het aantal zonnepanelen op jouw dak afhankelijk is van verschillende factoren. Denk hierbij aan het type dak (schuin of plat), de oppervlakte van je dak, je budget en natuurlijk je energie verbruik.

Elke situatie zal anders zijn en bij ieder huishouden zal er een andere ideale hoeveelheid zonnepanelen zijn. Om je op weg te helpen kun je hieronder via een gratis formulier bekijken hoeveel zonnepanelen in jouw situatie het meest gunstig zijn.

Wanneer je dit formulier ingevuld hebt, ontvang je gratis en vrijblijvend 4 offertes waarbij je al snel tot 40% kunt besparen op de aanschaf van zonnepanelen. De installateurs zullen je ook adviseren over de beste zonnepanelen merken.


Andere bekeken ook

>