fbpx

Vergelijk offertes en bespaar!

Nooit waren zonnepanelen zo goedkoop als nu, dit is het moment voor zonnepanelen! 

✔100% vrijblijvend ✔Bespaar tot 30% ✔ 60 seconden

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Informatie
 • /
 • Wat is een micro-omvormer en wat zijn de voordelen voor je zonnepanelen?

Wat is een micro-omvormer en wat zijn de voordelen voor je zonnepanelen?

Benieuwd naar wat een micro-omvormer is? Goed dat je je alvast aan het inlezen bent over zonne-energie; tegenwoordig kun je er zoveel geld mee besparen dat het bijna gek is als je nog geen zonnepaneel geplaatst hebt.

We snappen wel dat alle ingewikkelde termen verwarrend kunnen zijn. In dit artikel leggen we aan je uit wat een micro-omvormer precies is en wat het verschil is tussen een micro-omvormer en een centrale omvormer.


Wat is een Micro-omvormer?

Een micro-omvormer is een kleine variant van een grote omvormer. Dit is echter niet het enige verschil. Een micro-omvormer wordt direct op het paneel zelf geplaatst. Er is dus geen centrale omvormer meer nodig om de DC stroom om te zetten naar AC stroom.


Micro-omvormers worden gebruikt bij een parallel geschakeld systeem. Dat houdt in dat ieder zonnepaneel een eigen micro-omvormer heeft en de panelen niet van elkaar afhankelijk zijn.


Reguliere omvormers zetten de DC die alle zonnepanelen opwekken om in AC stroom. Dat noemen we ook wel een serie geschakeld systeem.


Wat is een reguliere omvormer?

Zonnepanelen wekken stroom op, maar deze stroom is niet gelijk bruikbaar om bijvoorbeeld je televisie of wasmachine mee te voorzien van elektriciteit. De opgewekte stroom is namelijk gelijkstroom (DC). Bij je huishoudelijke apparaten wordt gebruik gemaakt van wisselstroom (AC stroom).

Wat een omvormer doet - je raadt het al - is de gelijkstroom omzetten naar wisselstroom, zodat je daadwerkelijk gebruik kunt maken van de opgewekte energie die de zonnepanelen opwekken.

De ideale zonnepanelen installatie voor jouw situatie?

 • Vergelijk prijzen van 4 zonnepanelen-specialisten
 • Bespaar tot 40%
 • Offerte aanvragen zijn gratis en geheel vrijblijvend
 • Lokale specialisten uit jouw eigen regio

Wat zijn de voordelen van micro-omvormers?

Wat maakt micro-omvormers beter dan een gewone omvormer? Er zijn een paar redenen om een omvormer te kiezen, zeker in bepaalde situaties. De voordelen van micro-omvormers leggen we even kort aan je uit.

Geen grote omvormer in de meterkast

Een grote omvormer wordt doorgaans in de meterkast geplaatst. Het komt wel eens voor dat daar niet genoeg ruimte is. Ook kunnen string omvormers veel lawaai maken. Niet ideaal als je slaapkamer toevallig naast de meterkast zit.

Maximaal rendement

Bij micro-omvormers haal je altijd het maximale rendement. De verschillende panelen hebben allemaal hun eigen omvormer. Als er op één paneel schaduw valt, heeft dit geen effect op alle andere panelen. Bij daken waar regelmatig schaduw ligt kan dit dus enorm veel voordelen bieden, zeker in combinatie met power optimizers.

Brandveiligheid

Zonnepanelen hebben sowieso een minimale kans op een ongelukje, maar bij gebruik van micro-omvormers is dit risico al helemaal nihil. Er is namelijk geen hoge spanning op uw dak, zoals bij een reguliere omvormer wel het geval is. De kans op een vlamboog of andere brand is bij een zonnepanelen installatie met micro-omvormers vrijwel nul.


Wanneer kies je voor een micro-omvormer?

Aan het oriënteren naar een zonnepanelen installatie? In bepaalde situaties is een micro-omvormer een veel betere keuze dan een centrale omvormer (ook wel string omvormers genoemd).

Micro-omvormers zijn een geschiktere keuze wanneer je dak deels in de schaduw ligt. Als er één zonnepaneel in de schaduw ligt, heeft dit geen negatief effect op de opbrengst van andere zonnepanelen die op je dak geplaatst zijn. De andere panelen hebben namelijk nog steeds hun eigen omvormertje dat op het zonnepaneel gemonteerd is. Zo behaal je zeker met power optimizers erbij een optimaal rendement.

Ook als je liever geen groot, zoemend apparaat in je meterkast hebt staan, is een zonnepanelen installatie met micro-omvormers wel zo prettig. Voor een systeem met micro-omvormers heb je tevens geen minimum aantal panelen nodig om stroom op te wekken, wat voor kleine huishoudens handig kan zijn.

Wanneer kies je voor een centrale omvormer?

Als je dak slechts voor een klein gedeelte in de schaduw ligt, kan een reguliere omvormer nog steeds voordeliger zijn. Het is lastig zelf te berekenen hoeveel schaduw er in een jaar tijd op je dak valt. Bij veel zonnestroom bedrijven kun je een gratis scan laten uitvoeren om te ontdekken wat voor soort omvormer het beste is voor jouw dak.


Wat kost een zonnepaneel met micro-omvormer?

De kosten van zonnepanelen met micro-omvormers verschillen per zonnepaneel merk. Micro-omvormers van het merk Enphase worden over het algemeen gezien als de beste opties. Deze kosten vaak tussen de 100 en 150 euro per zonnepaneel.

Bij een Enphase micro-omvormer is de kans op uitval het kleinst. Hierdoor profiteer je zeker op lange termijn het meest. De meeste micro-omvormers zijn bij aanschaf iets duurder dan een gewone omvormer. Maar ze hebben minder storingen en ook in de schaduw behaalt een Enphase micro-omvormer het optimale rendement, zeker als je een power optimizer aansluit.

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

 • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
 • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
 • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Andere bekeken ook

>