Zonnepanelen iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of zonnepanelen interessant zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

Nadelen Zonnepanelen met Stekker: Dit is wat je moet weten!

Zonnepanelen met stekkers: je ziet ze steeds vaker voorbij komen en dat snappen we volledig. Deze zonnepanelen zijn namelijk in enkele minuten te installeren en zijn vaak relatief goedkoop.  

Je legt het paneel op je dak of balkon, sluit de stekker aan op een regulier stopcontact, en voilà: je wekt je eigen zonne-energie op. Klinkt goed, toch?

Helaas is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Zo zijn er verschillende zonnepanelen met stekker nadelen die veel consumenten over het hoofd zien.  Welke dat zijn? Dat lees je hieronder!


Wat zijn zonnepanelen met stekker eigenlijk?

Zoals de naam al doet vermoeden zijn zonnepanelen met een stekker - vaak ook plug & play zonnepanelen genoemd - vooral gericht op gemak en speciaal ontworpen om zonne-energie opwekken zo makkelijk mogelijk te maken. 

Je legt het paneel op je dak of balkon, sluit de stekker aan op een regulier stopcontact en voilà: je wekt je eigen zonne-energie op. Ideaal voor wie even snel wat groene stroom wil toevoegen aan zijn woning zonder ingrijpende installatie.

In de onderstaande foto kun je zien hoe deze zonnepanelen eruit zien in de praktijk. Zoals je kunt zien lijkt dit ontzettend veel op de meeste zonnepanelen soorten zoals je ze op de daken vaak ziet liggen. 

Zonnepanelen met stekker

Soorten en prijzen

Zonnepanelen met stekkers komen in verschillende soorten en maten. De meest voorkomende zijn de compacte, draagbare varianten voor balkons of terrassen. De prijzen variëren enorm, maar je moet denken aan bedragen tussen de €200 en €600 per paneel.

In een eerder artikel beschreven wij de zonnepanelen van SuperSola, een ontzettend bekend merk en marktleider op het gebied van dit type zonnepaneel. Een aanrader om eventjes te lezen.  


Wat zijn de nadelen van zonnepanelen met stekker?

Hoewel zonnepanelen met stekker ontzettend populair zijn, zien wij in de praktijk veel consumenten terugkomen op deze aankoop. Dit omdat dit type zonnepaneel verschillende nadelen met zich mee kan brengen.

Voor je overgaat tot het kopen van zonnepanelen met stekker zouden we je adviseren om deze aankoop goed te overwegen. Plug-en-Play zonnepanelen kennen namelijk verschillende nadelen, hieronder de belangrijkste. 

1. Zonnepanelen met stekker wekken minder energie op

De energie-efficiëntie van zonnepanelen met stekker is over het algemeen lager dan die van traditionele zonnepanelen. Dit betekent dat je minder zonne-energie opwekt en mogelijk niet volledig aan je energiebehoefte voldoet.

2. Maximaal 1 zonnepanelen set per groep in de meterkast

Omdat je per groep in de meterkast maar één set zonnepanelen kunt aansluiten, is de totale opbrengst vaak niet zo hoog als bij reguliere zonnepanelen die direct op het dak worden geïnstalleerd.

3. Hogere kosten op lange termijn

Hoewel de initiële kosten lager kunnen zijn, kunnen bijkomende kosten zoals voor verlengkabels en bevestigingssystemen de totale investering verhogen. Bovendien is de terugverdientijd vaak langer.

4. Veiligheid

Bij onjuiste installatie kunnen er veiligheidsrisico's ontstaan, zoals overbelasting en zelfs brandgevaar. Dit komt doordat de stroom via het stopcontact wordt teruggevoerd naar het elektriciteitsnet.


Alternatief voor zonnepanelen met stekker

Als je op zoek bent naar een duurzame en efficiënte energieoplossing, zijn traditionele zonnepanelen vaak een betere keuze. Op de lange termijn zijn deze panelen rendabeler en veiliger.

Ze bieden bovendien meer mogelijkheden voor grotere oppervlakken, wat de totale energieopbrengst verhoogt. Wil je weten wat in jouw situatie de beste oplossing is? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan en laat een adviseur een berekening maken.


Veelgestelde vragen

Zijn zonnepanelen met stekker veilig?

Hoewel zonnepanelen met stekker veilig kunnen zijn bij correcte installatie, bestaat er een risico op overbelasting van de meterkast. Dit kan leiden tot kortsluiting en brandgevaar als meerdere sets op één groep worden aangesloten. Zorg altijd voor een professionele inspectie als je twijfelt.

Hoeveel zonnepanelen met stekker kan ik op één groep in de meterkast aansluiten?

Je kunt per groep in de meterkast slechts één set zonnepanelen met stekker aansluiten om overbelasting te voorkomen. Als je meer sets wilt installeren, moet je mogelijk extra groepen laten aanleggen door een elektricien.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen met stekker?

De terugverdientijd van zonnepanelen met stekker varieert, maar is vaak langer dan bij traditionele zonnepanelen. Dit komt door de lagere energie-opbrengst en bijkomende kosten. Gemiddeld ligt de terugverdientijd tussen de 5 en 10 jaar, afhankelijk van je specifieke situatie.

Wat zijn de alternatieven voor zonnepanelen met stekker?

Een goed alternatief voor zonnepanelen met stekker zijn traditionele zonnepanelen die direct op het dak worden geïnstalleerd en aangesloten op een omvormer. Deze systemen zijn doorgaans efficiënter, veiliger en bieden een hogere energie-opbrengst, wat resulteert in een kortere terugverdientijd.


Andere bekeken ook

>