fbpx

Vergelijk offertes en bespaar!

Nooit waren zonnepanelen zo goedkoop als nu, dit is het moment voor zonnepanelen! 

✔100% vrijblijvend ✔Bespaar tot 30% ✔ 60 seconden

PV-panelen

Wat zijn PV panelen en waar staat deze afkorting precies voor? Het zijn vragen die we vaak voorbij zien komen. We merken dat er veel vragen omtrent de term PV panelen spelen, om die reden hebben we besloten een uitgebreid artikel te wijden aan dit onderwerp.

Als jij op zoek bent naar PV panelen dan is dit artikel voor jou. We leggen je uit wat PV panelen precies zijn, waar je op moet letten en wat de kosten zijn.

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

  • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
  • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
  • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Wat zijn PV-panelen?

Een PV-paneel is eigenlijk hetzelfde als een zonnepaneel, het enige verschil is de benaming. PV is een afkorting voor het Engelse woord 'PhotoVoltaic'. 'Photo' staat hierbij voor licht en 'Voltaic' voor stroom. De Nederlandse vertaling hiervan is: fotovoltaïsch. Deze cellen kunnen zonlicht omzetten in elektriciteit, dit zijn dezelfde cellen als bij reguliere zonnepanelen.


Hoe werken PV-panelen?

Zoals we eerder al aangaven is er geen verschil tussen normale zonnepanelen en PV-panelen. PV-panelen bestaan uit verschillende zonnecellen die daglicht opvangen.

Dit daglicht wordt vervolgens omgezet naar stroom. PV-panelen doen dit middels een zogenaamde omvormer. Een PV-installatie zet daglicht om in gelijkstroom. Gelijkstroom wordt vervolgens door de omvormer omgezet naar wisselstroom.

PV-panelen werken dus precies hetzelfde als reguliere zonnepanelen.

Hoe werkt een PV paneel

Wat zijn de kosten van PV Panelen?

Nu je weet wat PV-panelen precies zijn, is het tijd om over te gaan naar het volgende onderdeel: wat zijn de kosten van PV-panelen? De zonnepanelen kosten van PV-panelen zijn afhankelijk van vele verschillende factoren.

Denk hierbij aan de grootte van je huishouden en het energieverbruik. Hieronder hebben we een overzicht opgenomen waarin je het gemiddelde energieverbruik ziet voor verschillende huishoudens. Ook zie je hoeveel PV-panelen je nodig zou hebben en wat je rendement zou zijn.

Personen huishouden

Gem verbruik per jaar in KWh

WP om te voorzien (kWh / 0.85)

Aantal panelen (250 Wp per paneel)

Gem. prijs zonnepanelen

Gem. besparing per jaar

1

2.300

2.700

11

€ 5.100

€527

2

3.400

4.000

16

€ 7.600

€782

3

4.100

4.800

20

€ 9.100

€938

4

4.600

5.400

22

€ 10.200

€ 1.055

5

5.300

6.200

25

€ 11.700

€ 1.212

6

5.400

6.350

26

€ 12.000

€ 1.241

Overigens is het wel belangrijk dat je weet hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen op je dak. Gemiddeld gezien is een zonnepaneel zo'n 1,5 m². Wanneer we kijken naar een gemiddeld rijtjeshuis dan kun je hier vaak 15 tot 20 zonnepanelen op kwijt.

We zouden je aanraden om hier altijd een adviseur voor in te schakelen. Via Zonnepaneelcentrum.nl/offerte kun je gratis tot 4 offertes ontvangen.

Het is belangrijk om te vergelijken, omdat er jaarlijks steeds meer nieuwe aanbieders bijkomen. Zo werd het recentelijk bekend dat Essent ook zonnepanelen is gaan aanbieden.


Waar moet je op letten bij laten installeren van pv panelen?

Bij het kopen van PV-panelen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Door deze factoren in je achterhoofd te houden bij het aankopen van zonnepanelen verklein je de kans op een miskoop aanzienlijk.

Opbrengst

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de potentiële opbrengst van zonne-energie. Een PV-installatie is redelijk prijzig en daarnaast is een PV-paneel een flinke investering.

Om die reden is het belangrijk dat de zonnepanelen een goede opbrengst hebben. Zonder een goed rendement is het veel minder aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen.

Laat je om die reden goed adviseren en vraag verschillende offertes aan bij zonnepanelen-specialisten. Vraag hierbij altijd naar het verwachte rendement en de opbrengst.

Op deze manier kan je voor jezelf een analyse maken en de opbrengst per maand of jaar afzetten tegen de investering.

Prijs

Als tweede zouden we je willen adviseren om altijd goed te kijken naar de prijs van de zonnepanelen. Er zijn verschillende zonnepanelen soorten en er zijn flinke verschillen qua prijs. Ook verschilt de opbrengst per PV-systeem aanzienlijk.

Naast de verschillende soorten zonnepanelen (dunne film, glas-glas, zonnedakpannen) zijn er ook ontzettend veel verschillende aanbieders. Het is niet zo dat de duurste aanbieder altijd de beste aanbieder van zonnepanelen is.

Vaak is het gratis om verschillende offertes aan te vragen. Om die reden zouden we je aanraden om altijd om meerdere offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken.

Levensduur PV-systemen

Bij het kopen van PV-systemen is het uiteraard ook van belang dat je rekening houdt met de levensduur van de PV-systemen.

Gemiddeld gezien gaan zonnepanelen zo'n 25 jaar mee. Hiermee is een zonnepaneel een goede investering waar je jarenlang plezier van kan hebben.

Je kunt de levensduur van PV-systemen verlengen door ze goed te onderhouden. Door je zonnepanelen goed te onderhouden verleng je overigens niet alleen de levensduur, maar ook het vermogen van zonnepanelen om maximaal rendement op te brengen.

Overigens worden de meeste zonnepanelen geplaatst op een gunstige hellingshoek. Door deze hoek blijft er minder vuil liggen op het PV-systeem.

Ook kan de levensduur van PV-systemen verlengd worden door een goede en deskundige gecertificeerde installateur te kiezen. Hiermee weet je zeker dat het systeem goed gemonteerd is en de maximale kWh per jaar opbrengt.

Afmeting PV-zonnepaneel

Een PV-systeem is te krijgen in verschillende afmetingen. Allereerst heb je de standaard zonnepanelen. Deze hebben vaak een afmeting van 165 x 99 cm en hebben een capaciteit die varieert tussen de 245 en 285 WP.

Daarnaast heb je de grote zonnepanelen. Deze hebben een afmeting van 195 x 99 CM en een capaciteit groter of gelijk aan 300 WP.

Als laatste heb je de zogenaamde CIS-zonnepanelen, deze beschikken vaak over kleinere afmetingen. De meest voorkomende afmeting hierbij is 126 x 100 CM per paneel.
Afmeting PV zonnepaneel

Is er een subsidie op PV-zonnepanelen?

Er zijn helaas geen landelijke subsidies meer op zonnepanelen. Dit is terug te vinden op de website van de rijksoverheid. Wel zijn er verschillende subsidies die per gemeente afhankelijk zijn.

Naast de lokale subsidies zijn er gelukkig ook verschillende financiële regelingen die de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk maken. Een PV-installatie kan nog steeds interessant zijn en je kunt profiteren van verschillende aantrekkelijke voordelen.

Zo kun je tegenwoordig gebruik maken van de energiebespaarlening. Deze lening biedt je de mogelijkheid om onder aantrekkelijke voorwaarden energiebesparende investeringen in je huis te financieren.

Daarnaast geldt er ook een zelf geproduceerde stroom regeling. Hiermee kun je de stroom je niet gebruikt aan het elektriciteitsnet leveren. Over de hoeveelheid energie die je levert krijg je een vergoeding. 


PV-installatie

Er zijn over het algemeen twee soorten PV-installaties: Autonome PV-installaties en netgekoppelde PV-installaties.

Een autonome PV-installatie wordt niet gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Doordat deze installatie niet aangesloten staat op het net moet de zonnestroom gebruikt of opgeslagen worden in een accu. PV-panelen met een autonome PV-installatie zijn vooral geschikt voor kleinere toepassingen zoals tuinverlichting of verkeerslichten.

Netgekoppelde PV-installaties worden vaak gebruikt voor woningen en bedrijven. Deze PV-installatie is wel gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Wanneer deze panelen meer stroom opwekken dan je verbruikt kun je stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze stroom wordt vervolgens verrekende met de stroom die je afneemt van je energieleverancier.


PV-panelen aanschaffen?

Inmiddels weet je alles over PV-panelen. Overweeg jij PV-panelen aan te schaffen? Vergelijk dan eerst altijd meerdere offertes met elkaar. Hiermee bespaar je op de kosten en weet je zeker dat je kiest voor kwaliteit!

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

  • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
  • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
  • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Andere bekeken ook

>