fbpx

Vergelijk offertes en bespaar!

Nooit waren zonnepanelen zo goedkoop als nu, dit is het moment voor zonnepanelen! 

✔100% vrijblijvend ✔Bespaar tot 30% ✔ 60 seconden

Zonnepanelen rendement

Je overweegt om te gaan investeren in zonnepanelen, maar hoe zit het eigenlijk precies met het zonnepanelen-rendement? Het is waarschijnlijk de nummer 1 reden waarom mensen zonnepanelen kopen: besparen op de energielasten en rendement behalen.

Een zonnepaneel is een flinke investering en om die reden wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je deze investering terug gaat verdienen. In dit artikel vertellen we je alles over het rendement dat te behalen is op zonnepanelen. Aan het einde van dit artikel weet je precies waar jij aan toe bent!

Vergelijk gratis vrijblijvende offertes voor zonnepanelen

Vraag via Zonnepaneelcentrum.nl snel en eenvoudig tot 4 offertes voor zonnepanelen en bespaar tot 40%.


Rendement zonnepanelen: Wat is dat eigenlijk?

Wanneer we spreken over het rendement van zonnepanelen dan is dit op verschillende manieren te interpreteren. Hieronder bespreken we de twee verschillende mogelijkheden:

Effectiviteit van de zonnepanelen

Het rendement van een zonnepaneel is een maatstaf voor de hoeveelheid zonne-energie die een bepaald paneel kan omzetten in bruikbare elektriciteit. Dit wordt gedaan door het opvangen van de elektrische stroom die wordt opgewekt wanneer zonnestralen in wisselwerking treden met de zonnecellen in het paneel.

Deze stroom wordt door de bedrading en de geleiders geleid om te worden omgezet in wisselstroom (wisselstroom). De wisselstroom wordt vervolgens naar het hoofdpaneel gestuurd en door het hele huis gedistribueerd. 

Het meten van het zonnepanelen-rendement is vrij eenvoudig. Als een zonnepaneel 20 procent rendement heeft, betekent dit dat het in staat is om 20 procent van de zonnestralen om te zetten in elektriciteit. De zonnepanelen met het hoogste rendement op de markt kunnen een rendement van bijna 23 procent halen. Het gemiddelde rendement van zonnepanelen ligt tussen de 17 en 19 procent.

Opbrengst van zonnepanelen

Rendement zonnepanelen

Een andere manier om naar het rendement van zonnepanelen te kijken is op basis van de opbrengst van zonnepanelen. Hierbij spreken we over hoe winstgevend een investering in zonnepanelen is.

Hoelang duurt het bijvoorbeeld voor je investering in de beste zonnepanelen helemaal is terugverdiend? Op dit moment is het ontzettend gunstig om zonnepanelen aan te schaffen dankzij een lagere aanschafprijs en hogere opbrengsten.

Op het moment van schrijven is het gemiddelde rendement op zonnepanelen 6%.

De opbrengst van zonnepanelen berekenen kan op basis van een aantal criteria:

  • Het aantal zonnepanelen
  • Het vermogen van de zonnepanelen in Wattpiek
  • Opbrengst van zonnepanelen in kWh (kilowattuur)
  • De huidige stroomprijs per KWH

Terugverdientijd zonnepanelen & Rendement

Het rendement van je zonnepanelen speelt een grote rol bij de terugverdientijd van je zonnepanelen. Wanneer jij de opbrengst van je zonnepanelen wilt berekenen moet je weten wat het vermogen van het zonnepaneel is. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (WP). Het lastige is echter dat zonnepanelen niet constant dezelfde hoeveelheid stroom levert.


In Nederland kun je ervan uitgaan dat een zonnepaneel zo'n 850 tot 900 uur per jaar op zijn maximale vermogen kan werken. Om deze reden wordt het verwachte vermogen van zonnepanelen ook wel uitgedrukt in kWh (Kilowattuur).


De terugverdientijd van zonnepanelen hangt bovendien ook af van de hoogte van de investering, de onderhoudskosten en de prijs van de elektriciteit. 


Gemiddeld gezien is de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 8 en 13 jaar. Zonnepanelen gaan over het algemeen 25 jaar mee waardoor je geruime tijd geniet van een besparing op je energiefactuur.


Hoe verhoog je je rendement op zonnepanelen?

Wanneer je zonnepanelen hebt wil je deze natuurlijk maximaal laten presteren. Hieronder geven we een aantal handige tips om je zonnepaneel maximaal te laten renderen.

Installatie is key

De installatie van zonnepanelen is ontzettend belangrijk voor het rendement van de zonnepanelen. Bij een goed geïnstalleerd zonnepaneel blijft de spanning steeds op hetzelfde niveau en is de afname in vermogen klein. Zorg er daarom te allen tijde voor dat een zonnepaneel goed wordt geïnstalleerd. Schakel een goede monteur in en check of deze voldoet aan alle keurmerk eisen.

Reinig je zonnepanelen jaarlijks

De kwaliteit van de zonnepanelen zullen een grote invloed hebben op het rendement dat je kunt maken. Gelukkig worden zonnepanelen steeds beter en worden de prijzen bovendien steeds gunstiger.

Bij het kopen van goede zonnepanelen is het verstandig om te letten op het vermogen in Wattpiek (WP), eventuele kwaliteitskeurmerken, garantie (op de omvormer, installatie en zonnepanelen), betrouwbaarheid van de leverancier en de certificering van de monteur. We zouden je altijd aanraden om zonnepanelen te vergelijken voor je deze aanschaft.

Ventilatie

Zonnepanelen renderen het best op een temperatuur van 25 graden. Wanneer de zonnepanelen warmer dan 25 graden worden gaat het rendement omlaag. Om die reden is het van belang dat er voldoende ventilatie mogelijkheden zijn.


Zorg ervoor dat de zonnepanelen een beetje uit elkaar liggen, hierdoor kan de wind langs de zonnepanelen razen waardoor de temperatuur van de zonnepanelen naar beneden gaat.

Monteer de zonnepanelen op de juiste plek

Een zonnepaneel rendeert het best op een dak dat is gelegen op het zuiden. Wanneer jij zonnepanelen hebt aangeschaft is het belangrijk dat je deze op de juiste plaats op je dak plaatst, dit kan een mega-impact hebben op je rendement.


Een goede adviseur weet altijd wat de beste plek is voor jouw zonnepanelen en hoeveel er op jouw dak passen. Om die reden zouden we je altijd adviseren om te kiezen voor een ervaren en gedegen zonnepanelen monteur.

Check de subsidies en regelingen

Er zijn tegenwoordig verschillende interessante zonnepanelen subsidies en regelingen die het aankopen van panelen voordeliger kan maken. Zo kun je vaak je BTW terugvragen over de aanschaf van je zonnepanelen.


Ook zijn er regelingen waarbij je de energie die je teveel genereert kan terugverkopen aan de energie net. Hierdoor verhoog je met twee simpele stappen het rendement op je zonnepanelen zonder dat je hier heel veel voor moet doen.


Welke factoren hebben invloed op het rendement van zonnepanelen?

In bovenstaande sectie heb je gelezen wat je zelf kunt doen om het rendement op je zonnepanelen te verhogen. Maar hoe zit het met factoren die je niet zelf in de hand hebt? Welke externe factoren hebben bijvoorbeeld invloed op je rendement waar je niks aan kunt doen? De belangrijkste factoren vind je hieronder:

Intensiteit van de zon

Deze factor ligt natuurlijk voor de hand, maar hoe hoger de intensiteit van de zonnepanelen, des te beter een zonnepaneel zijn werk kan doen. Om deze reden zie je vaak dat zonnepanelen het best renderen in de lente en zomer.

Dit komt natuurlijk door het feit dat de intensiteit van de zon in deze periode op zijn hoogst is. Wanneer de zon minder krachtig is (in de herfst en winter) worden er minder vrije elektronen en gaten gecreëerd. Hierdoor neemt de stroomsterkte in de stroomkring af.

Wanneer je overigens goed geïnstalleerd zonnepanelen hebt, blijft deze spanning ongeveer op hetzelfde niveau waardoor je afname in vermogen beperkt blijft.

Temperatuur

Naast de intensiteit van de zon speelt de temperatuur ook een belangrijke rol bij het rendement op zonnepanelen. Zonnepanelen renderen het best bij een temperatuur van 25 graden. Wanneer de temperatuur hoger wordt dan 25 graden gaat het rendement omlaag.

Om deze reden is de plaatsing van de zonnepanelen enorm belangrijk. Zo is het van belang dat je de zonnepanelen niet te dicht op elkaar installeert, hierdoor kan de wind langs de zonnepanelen razen waardoor de panelen bij hoge temperaturen kan afkoelen. Dit wordt ook wel de passieve koeling van zonnepanelen genoemd.

Schaduwval

Een zonnepaneel is zo sterk als zijn zwakste schakel. Om deze reden is het belangrijk dat de zonnepanelen niet in de schaduw vallen, zelfs niet een beetje. Het is van belang dat je zonnepanelen niet half in de schaduw liggen.

Soorten zonnepanelen

Je hebt verschillende zonnepanelen soorten zonnepanelen en elk paneel heeft weer andere voor- en nadelen. Tegenwoordig zijn monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen het meest populair. Monokristallijn leveren het hoogste rendement maar zijn wel het duurst. Polykristallijn leveren een minder rendement maar zijn ook goedkoper.

Conclusie Rendement zonnepanelen

Het investeren in zonnepanelen is voor vele huishoudens een veilige investering. Dankzij het opwekken van je eigen stroom via zonne-energie ga je flink besparen op je energie rekening.

Er is geen beter moment om zonnepanelen te kopen dan nu. Panelen leveren een hoger rendement dan ooit en bovendien is de aanschafprijs een stuk lager dan voorheen. Dankzij het hoge rendement heb je de zonnepanelen ook sneller terugverdiend.

Zonnepanelen leveren over het algemeen 25 jaar zonne-energie (levensduur van zonnepanelen is 25 jaar) en de gemiddelde terugverdientijd is 8 tot 13 jaar.

Dit betekent dat je in het slechtste geval 12 jaar lang flink bespaart op je energierekening. Je energierekening zal dus een stuk leuker worden dan de afgelopen jaren.

Wat ons betreft, is het investeren in zonnepanelen dus zeker een goede keuze.

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

  • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
  • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
  • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Andere bekeken ook

>