fbpx

Vergelijk offertes en bespaar!

Nooit waren zonnepanelen zo goedkoop als nu, dit is het moment voor zonnepanelen! 

✔100% vrijblijvend ✔Bespaar tot 30% ✔ 60 seconden

Zonnepanelen soorten

Welke soorten zonnepanelen zijn er eigenlijk? Het is een vraag die we vaak voorbij zien komen en om die reden hebben we dit artikel geschreven. Wanneer jij in een willekeurige wijk in Nederland rondrijdt dan is het je vast al opgevallen: steeds meer huizen hebben zonnepanelen.

Wat ook opvalt? Niet alle zonnepanelen zijn hetzelfde. Zo heb je zwarte zonnepanelen, blauwe zonnepanelen, dikke zonnepanelen en dunne zonnepanelen.

Waarom zijn er verschillende zonnepanelen en welke soorten bestaan er? In dit artikel gaan we je antwoord geven op al deze vragen. Lees gauw verder en ontdek alles wat jij moet weten over de verschillende zonnepanelen soorten!

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

 • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
 • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
 • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Wanneer we kijken naar de Nederlandse markt van zonnepanelen dan zien we dat er op het moment 4 soorten fotovoltaïsche zonnepanelen zijn die het meest gebruikt worden. De meeste zonnepanelen zijn overigens gemaakt van silicium. 

Silicium bestaat vaak uit twee lagen waardoor de elektrische spanning van de zon opgewekt kan worden tussen deze twee lagen. Hieronder beschrijven we de vier meest voorkomende soorten zonnepanelen kort:

Soorten

Kosten

Rendement

Pluspunt

1. Monokristallijn

Hoge aanschafprijs

Zeer hoog

Ideaal voor kleine daken

2. Polykristallijn

Goedkoper dan monokristallijn

Goed

Perfect voor grote oppervlaktes

3. Amorf (dunne film)

Goedkoper dan monokristallijn

Laag

Ideaal voor voertuigen, zonwering en carports

4. Glas-glas

Duurste zonnepanelen

Zeer hoog

Lange levensduur


1. Monokristallijn zonnepanelen

Allereerst heb je de Monokristallijn zonnepanelen. Deze zonnepanelen komen het vaakste voor en bestaan - zoals de naam al doet vermoeden - uit slechts één kristal.

Een monokristallijn zonnepaneel is te herkennen aan de egale zwarte kleur. In vergelijking met andere soorten zonnepanelen hebben monokristallijne zonnepanelen het hoogste rendement.

Deze panelen zijn overigens wel vaak duurder dan andere soorten zonnepanelen, maar leveren een hoger rendement per oppervlakte.

Deze zonnepanelen zijn perfect voor huiseigenaren die beschikken over een klein dak, maar wel een maximaal rendement willen. Als jij de beste zonnepanelen op het dak zoekt dan kun je bij kleinere oppervlaktes het beste kiezen voor Monokristallijn zonnepanelen.

monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen

Voordelen Monokristallijn zonnepaneel:

 • Hoogste rendement van alle zonne energie panelen
 • Egale zwarte kleur zorgt voor luxe uitstraling
 • Ideaal voor huiseigenaren met een klein oppervlakte m2

Nadelen Monokristallijn zonnepanelen

 • Duurder in aanschaf
 • Adipiscing elit sed do eiusmod tempor 
 • Incididunt ut labore et dolore magna
 • Labore suspendisse ultrices 

2. Polykristallijn zonnepanelen

Daarnaast heb je de polykristallijne zonnepanelen. Het grote voordeel van polykristallijne zonnepanelen? Ze zijn vaak een stuk gunstiger geprijsd dan andere soorten, maar bieden wel een redelijk goed rendement.

Een polykristallijn zonnepaneel bestaat uit meerdere grove kristallen. Polykristallijne zonnepanelen zijn overigens vaak te herkennen aan de blauwe kleur. Ook zien deze zonnepanelen er vaak iets minder egaal uit dan andere modellen. Vaak horen we dat mensen monokristallijne zonnepanelen iets mooier vinden dan polykristallijn panelen.

Als jij beschikt over veel ruimte op je dak dan kan het interessant zijn om te kiezen voor polykristallijne zonnepanelen. Deze panelen zijn in aanschaf namelijk een stuk goedkoper, maar leveren wel een goed rendement.

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen

Voordelen Polykristallijn zonnepaneel:

 • Goedkoper dan monokristallijn
 • Prima rendement voor zonne energie
 • Ideaal voor huiseigenaren met een groot oppervlakte

Nadelen Polykristallijn zonnepanelen

 • Blauwe kleur is voor veel mensen een doorn in het oog

Wat is het verschil tussen monokristallijn en polykristallijn panelen?

Het verschil tussen monokristallijn en polykristallijn panelen zit hem voornamelijk in het productieproces. Een monokristallijn paneel bestaat uit zonnecellen die slechts 1 kristal hebben. Na het stollen van deze kristallen worden de kristallen in dezelfde richting gelegd.  Deze panelen zijn vaak duurder dan polykristallijn


Bij polykristallijn panelen gebeurt dit niet. Een polykristallijn zonnepaneel bestaat uit meerdere kristallen hierdoor is de opbrengst vaak minder dan bij monokristallijne panelen.


Ook verschillen de twee soorten zonnepanelen in kleur. Monokristallijn panelen zijn vaak zwart of donkerblauw en hebben een strakke en luxe uitstraling. Polykristallijn panelen zijn te herkennen aan een blauwe kleur.


Wanneer jij een groot oppervlakte hebt, dan kun je het beste kiezen voor polykristallijn panelen, de aanschafwaarde is namelijk lager waardoor je voordeliger uit bent. Heb je een klein dak? Kies dan voor monokristallijne panelen, deze hebben namelijk een hoger zonnepanelen-rendement.


3. Dunne-film zonnepanelen (Amorf silicium)

Naast monokristallijn en polykristallijn panelen heb je tegenwoordig ook de zogenaamde dunne-film panelen (ook wel Amorf Silicium of ASi) genoemd. Bij Amorf zonnepanelen wordt een amorf silicium gebruikt waardoor de panelen geen kristallen bevatten.

Het voordeel hiervan? De zonnepanelen zijn zeer buigzaam waardoor ze minder snel breken of kapot gaan. Amorf zonnepanelen geven het minste rendement van de vier verschillende soorten zonnepanelen echter zijn deze panelen ook veruit het voordeligst.

Als jij overweegt om zonnepanelen voor je dak te kopen dan zouden we je niet aanraden om te kiezen voor deze dunne-film panelen. Heb jij een boot of een vrachtwagen waar je zonnepanelen op wilt plaatsen? Dan zijn dunne-film panelen wel een goede optie. Door de lage aanschafwaarde genereer je gemakkelijk wat extra stroom.

Voordelen amorf zonnepaneel

Dunne-film zonnepanelen engels

Dunne-film zonnepanelen worden vaak gebruikt op voertuigen.

Voordelen Amorf zonnepaneel:

 • Zeer buigzaam waardoor het perfect is voor objecten als auto's en boten
 • Veruit het voordeligst

Nadelen Amorf zonnepaneel

 • Rendement is stuk lager dan andere soorten

4. Glas-glas zonnepanelen

We sluiten deze lijst af met glas-glas zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn relatief nieuw en staan bekend om hun lange levensduur.

Er is geen enkele zonnepanelen soort die zo'n lange levensduur heeft als deze panelen.  Daarnaast degraderen deze zonnepanelen minder snel dan andere soorten, hierdoor profiteer je langer van de zonnepanelen.

Normaliter gaat de opbrengst van zonnepanelen omlaag gedurende het aantal jaar dat ze gebruikt zijn. Bij glas-glas zonnepanelen is dit minder het geval waardoor je op de lange termijn meer kW's kunt opwekken.

Wel is het zo dat deze glas-glas panelen vaak duurder zijn in aanschaf. Dit komt doordat de technologie nieuw is waardoor het aanbod gering is.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen

Voordelen Glas-glas zonnepanelen:

 • Zonnepanelen hebben een ongekend lange levensduur (langer dan alle andere soorten)
 • Glas-glas panelen degraderen minder waardoor je langer profiteer van maximale KWh generatie

Nadelen Glas-glas zonnepanelen

 • Aanschafprijs is aan de hoge kant

Andere bekeken ook

>