fbpx

Vergelijk offertes en bespaar!

Nooit waren zonnepanelen zo goedkoop als nu, dit is het moment voor zonnepanelen! 

✔100% vrijblijvend ✔Bespaar tot 30% ✔ 60 seconden

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen?

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen? Het is een vraag die we regelmatig terug zien komen.  Niet zo gek overigens, want het kopen van zonnepanelen is een flinke investering.

Echter is het wel een investering die op de lange termijn kan zorgen voor een lagere energierekening waardoor je je investering terugverdient.

Maar hoelang duurt het nu voordat je geld gaat verdienen op je investering? In dit artikel gaan we je daar alles over vertellen!

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

  • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
  • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
  • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen?

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt vaak tussen de 4 en 5 jaar. Na deze periode heb je de investering in de zonnepanelen terugverdiend door de besparingen op je energierekening. Omdat zonnepanelen gemiddeld zo'n 25 jaar meegaan, kun je na de terugverdientijd nog ongeveer 20 jaar genieten van de opgewekte energie als pure winst.


De terugverdientijd is echter afhankelijk van vele verschillende variabelen, verder in dit artikel bespreken we deze.


Wat bedoelen we met de Zonnepanelen terugverdientijd?

Wanneer we het hebben over de terugverdientijd zonnepanelen dan spreken we over de tijd die nodig is om de investering in zonnepanelen terug te verdienen.

De terugverdientijd van je pv panelen is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het aantal panelen, het vermogen van de panelen, de stroomprijs van je energie, de opbrengst en het zonnepanelen-rendement.

Berekening terugverdientijd zonnepanelen

De zonnepanelen terugverdientijd is simpel te berekenen via een berekening. Hieronder een rekenvoorbeeld:

Rekenvoorbeeld

  • Je koopt 10 zonnepanelen van 450 Wp voor € 5000 inclusief installatie
  • In totaal zou dit zo'n 4.500 Wp opleveren, in de praktijk zien we vaak dat dit iets lager ligt waardoor het vermogen op 3500-4000 kilowattuur komt
  • Gemiddeld gezien betaal je € 0,22 per kWh aan je energieleverancier - Deze € 0,22 vermenigvuldig je met het vermogen dat je opwekt (€ 0,22 * 3500 = 770 euro per jaar

Op basis van bovenstaand voorbeeld zou je zo'n 770 euro per jaar besparen op je energie rekening. Dit bedrag deel je vervolgens door eenmalige investering € 5000,-.


Dit zou betekenen dat je zo'n 7 jaar nodig hebt om de investering in zonnepanelen terug te verdienen. 

Er zijn verschillende manieren om de terugverdientijd te berekenen. In de onderstaande sectie geven we je een rekenvoorbeeld waar je gemakkelijk kunt berekenen hoelang het duurt voor je je panelen kan terugverdienen. 


Welke factoren hebben invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. Hieronder beschrijven we de belangrijkste zonnepanelen.

1. Aanschafprijs van de zonnepanelen en installatie 

De zonnepanelen kosten voor de aanschaf en installatie van je zonnepanelen heeft een grote invloed op de terugverdientijd van je zonnepanelen. Hoe lager deze kosten zijn, des te eerder heb je je zonnepanelen terugverdient.

Het is daarom slim om verschillende zonnepanelen-specialisten te vergelijken op prijs van de aanschaf en installatie. Dit kun je snel en gemakkelijk doen via deze pagina,  hier krijg je gratis en vrijblijvend 4 offertes van specialisten in jouw regio. Gemiddeld kun je hierdoor maar liefst 40% besparen.

Staar je echter niet alleen blind op de lage aanschafprijs. Wanneer je goedkopere zonnepanelen koopt, is de kans dat ze stuk gaan ook een stuk groter. Ook is het belangrijk om rekening te houden met eventuele bijkomende kosten.

Denk hierbij aan de omvormer, installatie, bekabeling en de aanleg van een extra groep in je meterkast. Dit zijn kosten die vaak niet worden vermeld en niet inbegrepen zijn. 

2. Energieleverancier

Wanneer je meer stroom genereert dan je verbruikt kun je de extra opgewekte stroom verkopen aan het energienet. Dit noemt men de salderingsregeling.

Er zit echter een verschil in het bedrag dat betaald wordt per kWh stroom per energieleverancier. De ene energieleverancier betaalt een veel hoger bedrag dan de andere. Hierdoor is het interessant om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken.

3. Aantal zonuren

Uiteraard speelt het weer bij zonnepanelen een grote rol. Hoe vaker de zon schijnt, des te meer leveren de zonnepanelen op. Dankzij de salderingsregeling kun je de stoom die je teveel hebt opgewekt terugverkopen aan het energienet. Hierdoor kun je de terugverdientijd van zonnepanelen aanzienlijk verkorten. 

4. Levensduur van de zonnepanelen

Uiteraard is de levensduur van de zonnepanelen ook een factor die invloed heeft op de terugverdientijd van zonnepanelen. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar.

Deze levensduur kan beïnvloed worden door verschillende factoren. Denk hierbij aan hoe goed je de zonnepanelen onderhoud, of er veel blaadjes op vallen en de weersomstandigheden.

5. Omvormer

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is dus zo'n 25 jaar. Dit geldt echter niet voor de omvormer.

De omvormer van zonnepanelen gaat gemiddeld zo'n 10 jaar mee. De kosten van een omvormer variëren tussen de 800 en 1200 euro.

Dit zijn dus zonnepanelen kosten die je om de 10 jaar kunt verwachten. Uiteraard heeft dit ook negatieve invloed op terugverdientijd zonnepanelen. De omvormer is een factor die veel mensen vaak vergeten bij het aanschaffen van zonnepanelen. Wees dus niet verrast als je na 10 jaar met een kapotte omvormer zit.


Veelgestelde vragen

Heeft de salderingsregeling invloed op de terugverdientijd?

Ja, de salderingsregeling heeft invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen. Deze regeling maakt het mogelijk om de stroom die je teruglevert aan het net te verrekenen met de stroom die je afneemt, wat kan leiden tot lagere energiekosten en een kortere terugverdientijd.

Hoe beïnvloeden de energieprijzen de terugverdientijd?

De energieprijzen hebben een grote invloed op de terugverdientijd. Als de prijzen hoog zijn, kun je meer besparen op je energiekosten, waardoor je de investering sneller terugverdient. Het is daarom verstandig de huidige en toekomstige energieprijzen te overwegen bij het bepalen van de terugverdientijd.

Speelt de hoeveelheid zonuren een rol bij de terugverdientijd?

Ja, het aantal zonuren speelt een significante rol in de terugverdientijd. Hoe meer zonuren, hoe meer energie je zonnepanelen kunnen opwekken, wat leidt tot een snellere terugverdiening van je investering. De ligging van je zonnepanelen (bij voorkeur op het zuiden gericht) en eventuele schaduwplekken zijn ook belangrijke factoren om te overwegen.

Hoe zit het met de levensduur en onderhoud van zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 25 tot 30 jaar, maar dit kan oplopen tot 40 jaar door technologische ontwikkelingen. Het onderhoud van zonnepanelen is over het algemeen minimaal, hoewel je wellicht eens in de tien jaar de omvormer moet vervangen. Ondanks de geleidelijke afname van het vermogen van de panelen door de jaren heen, bieden veel bedrijven een garantie dat je zelfs aan het einde van de levensduur nog een minimaal vermogen behoudt, vaak rond de 80% van het maximale vermogen.


Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Via ZonnepaneelCentrum.nl kom je gemakkelijk en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs in jouw regio. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief gratis advies op maat.


Andere bekeken ook

>