fbpx

Vergelijk offertes en bespaar!

Nooit waren zonnepanelen zo goedkoop als nu, dit is het moment voor zonnepanelen! 

✔100% vrijblijvend ✔Bespaar tot 30% ✔ 60 seconden

Tier 1 Zonnepanelen

Wat zijn tier 1 zonnepanelen eigenlijk? Het is een vraag die ik regelmatig voorbij zie komen en om die reden besloot dit artikel te schrijven.

Wanneer jij overweegt zonnepanelen te kopen dan wil je natuurlijk de best mogelijke kwaliteit zonnepanelen. Omdat er ontzettend veel verschillende zonnepanelen merken zijn, wordt er tegenwoordig onderscheid gemaakt tussen deze merken.

Zo heb je tier 1, tier 2 en tier 3 zonnepanelen. In dit artikel ga ik je alles uitleggen over tier 1 zonnepanelen.

Wat zijn tier 1 zonnepanelen en zijn deze echt beter dan andere zonnepanelen? Lees gauw verder om het antwoord te ontdekken.

Wat zijn Tier 1 zonnepanelen?

Binnen de zonnepanelen markt wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende 'rangen'. Hierbij zijn er 3 rangen waarbij Tier 1 de beste en Tier 3 de minste is.


Veel mensen denken echter dat deze tiers iets zeggen over de kwaliteit van de zonnepanelen, dit is echter niet het geval.

De verschillende tiers worden namelijk gebaseerd op de kwaliteit van de producent van de zonnepanelen en niet zo nodig over zonnepanelen zelf.


Toch is het wel zo dat tier 1 zonnepanelen - ook wel A-kwaliteit zonnepanelen genoemd - over het algemeen de meest kwalitatieve zonnepanelen zijn. Vaak zijn dit de meest betrouwbare merken die simpelweg het beste rendement en de langste levensduur kunnen garanderen.

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

  • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
  • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
  • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Wat zijn de voordelen van tier 1 zonnepanelen?

Je zou zeggen dat het grootste gedeelte van de markt bestaat uit tier 1 zonnepanelen, dit is echter niet het geval.

Slechts 2 procent van de hele markt bestaat uit tier 1 zonnepanelen, dit aandeel is dus ontzettend klein. Toch wordt door veel experts en adviseurs wel vaak aangeraden om te kiezen voor tier 1 panelen ondanks dat deze tot wel 40% duurder kunnen zijn.

Waarom is dit? Dit komt simpelweg door het feit dat je weet wat je koopt. Wanneer je kiest voor deze zonnepanelen weet je dat je zonnepanelen met goede kwaliteit, de langste levensduur, de laagste degradatie en de beste garantie regeling in huis haalt.

Hieronder vind je een overzicht met de verschillende kenmerken van tier 1 fabrikanten van zonnepanelen:

Minimaal 5 jaar actief in de markt

Alleen bedrijven die ten minste 5 jaar actief zijn binnen de zonnepanelen markt krijgen een tier 1 certificaat. Hierdoor weet je dus dat het bedrijf al meerdere jaren ervaring heeft in het produceren van zonnepanelen. 

Onderzoek en ontwikkeling:

Fabrikanten van tier 1 merken investeren flinke bedragen in onderzoek en ontwikkeling. Continu zijn deze bedrijven bezig met het zoeken naar nieuwe en betere manieren om de zonnepanelen te produceren. Hierdoor weet je dus altijd dat je de laatste technieken en functies krijgt.

Geautomatiseerd productie proces:

Bij tier 1 merken is het volledige productieproces geautomatiseerd waardoor de prijs van de panelen lager kan liggen. Dit heeft overigens geen invloed op de kwaliteit van je panelen. Wel is het zo dat een bedrijf dat volledig geautomatiseerde bedrijfsprocessen heeft meer geld in andere zaken kan stoppen zoals onderzoek en ontwikkeling.

Verticale integratie:

Als laatste hebben tier 1 zonnepanelen bedrijven het volledige productie proces in eigen hand. Doordat er volledige controle is over het proces worden er minder snel fouten gemaakt en is er maar 1 bedrijf verantwoordelijk voor fouten

Welke zonnepanelen merken zijn Tier 1?

Er zijn tegenwoordig steeds meer tier 1 fabrikanten. Hieronder een beknopt overzicht van de belangrijkste en bekendste merken van zonnepanelen die in de tier 1 categorie vallen: 

Voorbeelden Tier 1 merken

First Solar, SunPower, BenQ, Solarwatt, ET Solar, Hanwa Q Cells REC, Panasonic, Canadian Solar, Risen Energy, Bisol, Kyocera, LG, JA Solar, Luxor.


Zonnepanelen vergelijken blijft uiteraard van belang.


Tier 1 vs Tier 2 vs Tier 3 zonnepanelen

Inmiddels weet je dus wat tier 1 merken en tier 1 fabrikanten zijn en wat de voordelen zijn om te kiezen voor dit type zonnepanelen. Maar hoe verhouden tier 1 zonnepanelen zich nu eigenlijk tegenover Tier 2 merken en Tier 3 merken?

In onderstaande tabel is te zien wat de verschillen zijn tussen de verschillende tiers (lagen). Wat direct opvalt, is dat tier 3 merken verantwoordelijk zijn voor het grootste gedeelte van de markt. Bovendien zie je dat deze partijen weinig tot geen geld investeren in onderzoek en ontwikkeling.

Toch wel opmerkelijk als je er van uit gaat dat het grootste gedeelte van de zonnepanelen markt beschikt over lage kwaliteit zonnepanelen.

Tier 1:

Tier 2:

Tier 3:

Minstens 5 jaar actief binnen de markt

2 tot 5 jaar actief in de markt

Minder dan 2 jaar actief in de markt

Veel geld wordt geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling

Niet volledig geautomatiseerd 

Processen worden handmatig uitgevoerd

Bedrijfsprocessen zijn volledig geautomatiseerd

Minder nadruk op research & development

Productie van zonnepanelen wordt uitbesteed

Verticale integratie


Weinig aandacht voor research & Development

2% Van de markt

8% van de totale markt

90% van de markt

Bekendste tier 1 merken: Trina solar, Canadian Solar, Q Cells

Bekendste tier 2 merken: ET Solar, REC, CNPV

Bekendste tier 3 merken: SunRise, Xuyang, Trunsun

Besparen op tier 1 zonnepanelen?

Besparen op tier 1 zonnepanelen? Of toch iets minder betalen en liever tier 2 of tier 3 zonnepanelen? Laat je gratis adviseren. Ontvang nu zonnepanelen offertes van zonnepaneel installateurs via Zonnepaneelcentrum.nl.

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

  • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
  • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
  • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Andere bekeken ook

>