fbpx

Vergelijk offertes en bespaar!

Nooit waren zonnepanelen zo goedkoop als nu, dit is het moment voor zonnepanelen! 

✔100% vrijblijvend ✔Bespaar tot 30% ✔ 60 seconden

Zonnepanelen in de tuin? Alles wat je moet weten!

Waarschijnlijk heb je dit zelf ook al gemerkt: (vrijwel) alles wordt duurder. Wat we daarmee bedoelen? Je kleding, boodschappen maar ook vaste lasten stijgen in prijs. En de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar toe zal nemen.

Dit komt onder andere doordat wij voor bijvoorbeeld de levering van gas en stroom steeds afhankelijker worden van andere landen. In 2030 kunnen wij bijvoorbeeld ook het gas uit Groningen niet gebruiken. 

En hoe afhankelijker je bent van andere landen, hoe hoger de prijzen worden. En jij als consument zal dan ook meer gaan betalen voor je vaste lasten. Hoe kan je dan zorgen dat je deze financiële schade zoveel mogelijk kan beperken? 

Nou, met besparen natuurlijk! En als er iets is waar wij Nederlanders goed in zijn, is het dat wel. Een zeer bekende manier waarop je kan besparen is met zonnepanelen in de tuin. Hierdoor kan je op jaarbasis redelijk wat besparen op je vaste lasten.

In dit artikel gaan wij je alles vertellen wat je moet weten over zonnepanelen in de tuin. Zo zullen we je eerst uitleg geven waarom dit nu zo’n goed idee is. Uiteraard bespreken we vervolgens de kosten van zonnepanelen in de tuin. En aan het eind van het artikel gaan we nog even kort in op de mogelijke vergunning die je nodig hebt voor zonnepanelen in de tuin.

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

  • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
  • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
  • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Waarom zonnepanelen in de tuin?

We horen je al denken: waarom zonnepanelen in de tuin plaatsen? Er zijn meerdere voordelen te benoemen voor zonnepanelen in de tuin. Het meest belangrijke en ook bekendste voordeel is dat je een veel hoger rendement kan behalen.

Dit doordat de zonnepanelen niet schuin liggen zoals op een dak het geval is. Door de platte houding van de panelen kan er optimaal zonlicht opgevangen worden waardoor je automatisch een hoger rendement hebt. 

Alle voordelen van zonnepanelen in de tuin hebben wij onderstaand overzichtelijk op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je aan toe bent!

Voordelen Zonnepanelen in de tuin
  • Je behaalt dus een hoger rendement doordat de zonnepanelen plat liggen in plaats van schuin
  • De vuistregel is: hoe warmer het paneel wordt, hoe lager het rendement. Wanneer een zonnepaneel in de tuin op aarde of gras ligt zullen ze sneller kunnen afkoelen. Hierdoor gaat er minder rendement verloren
  • Je kan de opstelling heel makkelijk zelf bepalen en instellen op bijvoorbeeld de stand van de zon. Op een dak heb je minder bewegingsvrijheid
  • De kosten voor de zonnepanelen in de tuin en de installatie heb je redelijk snel terugverdiend door het hogere rendement
  • Je kan met behulp van zonnepanelen in de tuin een groot deel van je verbruikte stroom zelf opwekken 

Mogen zonnepanelen in de tuin?

Het korte antwoord hierop is: ja. Echter moet je dan wel aan een aantal eisen kunnen voldoen. Zo mag de constructie niet hoger zijn dan 5 meter. Daarnaast moet de constructie ook voldoen aan het geldende bestemmingsplan. Of je een vergunning nodig hebt komen wij later in dit artikel nog op terug.


Wat zijn de kosten van zonnepanelen in de tuin?

Waarschijnlijk ben je wel benieuwd naar de exacte kosten van zonnepanelen in de tuin. Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan de prijs per aanbieder van zonnepanelen verschillen.


Daarom gaan wij uit van gemiddelden. Het kan dus zijn dat dit net iets hoger of juist lager uitvalt, afhankelijk van het door jou gekozen bedrijf om panelen te kopen. Ook betaal je natuurlijk geld voor de installatie, bekabeling en de mogelijke vergunning. 


En net als op een plat dak heb je een montagesysteem/ stellage nodig om de zonnepanelen te kunnen bevestigen. Daarvoor betaal je natuurlijk ook een prijs. Gemiddeld kosten zonnepanelen in de tuin tussen de 4.000 en 8.500 euro, afhankelijk van bovengenoemde factoren en het aantal zonnepanelen dat je wil hebben. 


Wat zijn de opbrengsten van zonnepanelen in de tuin?

Naast de kosten zijn de opbrengsten uiteraard ook van belang. De opbrengst is immers de reden dat je zonnepanelen in de tuin wil hebben! Ook hier gaan we uit van gemiddelden, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals je woonplaats en de stand van de zon over de dag heen.

Wanneer je 9 zonnepanelen installeert, is de gemiddelde opbrengst ongeveer 2.500 kWh per jaar. Dat is aardig wat, als je nagaat dat een gemiddeld huishouden van twee personen per jaar 2.800 kWh verbruikt. Dan heb je dus bijna al je verbruik gedekt met je zonnepanelen!


Heb je voor zonnepanelen in je tuin een vergunning nodig?

Tot slot zouden wij nog even terugkomen op de mogelijke vergunning die je nodig hebt voor het installeren van zonnepanelen in de tuin. Misschien vraag je je wel af: Mogen zonnepanelen in de tuin? Jazeker!

Echter heb je in sommige gevallen een omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit is meestal zo wanneer het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan. Je kan dit het beste navragen bij je gemeente zodat je direct weet of zonnepanelen in de tuin mogelijk zijn.


Zonnepanelen in de tuin vergelijken?

Het plaatsen van zonnepanelen in de tuin kan zeker interessant zijn. Benieuwd wat het beste. Bij jouw situatie past? Goed nieuws! 

Via Zonnepanelencentrum.nl vraag je snel en eenvoudig 4 offertes aan voor zonnepanelen in de tuin. Via onderstaand formulier ontvang je direct de beste zonnepanelen offertes van specialisten in jouw regio. Andere bekeken ook

>