Zonnepanelen iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of zonnepanelen interessant zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

Zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen vergelijk kan je flink voordeel opleveren. Er zijn tegenwoordig namelijk ontzettend veel verschillende zonnepanelen aanbieders en de prijzen variëren flink.

Nog nooit waren zonnepanelen zo goed betaalbaar als nu. Dankzij deze dalende prijzen van zonnepanelen wordt de investering in zonnepanelen dan ook steeds interessanter.

Ondanks de goede prijs die je momenteel betaalt, is het zo dat er nog veel winst te behalen is door zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Er zijn veel verschillende soorten en door een goed vergelijkend warenonderzoek te doen kun je zo al honderden euro's besparen.

In dit artikel gaan we je alles vertellen over het vergelijken van zonnepanelen. Zo vertellen we je waarom je altijd zonnepanelen moet vergelijken voor je over gaat tot aankoop, waar je op moet letten bij het vergelijken van zonnepanelen en hoe je het best kunt beginnen met vergelijken.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes voor zonnepanelen

Vraag via Zonnepaneelcentrum.nl snel en eenvoudig tot 4 offertes voor zonnepanelen en bespaar tot 40%.


Waarom zonnepanelen vergelijken?

Laten we beginnen bij het begin: waarom zou je eigenlijk zonnepanelen vergelijken? Het doen van onderzoek en het vergelijken van producten kost natuurlijk tijd en je wilt hier uiteindelijk wel iets uit kunnen halen.


Om je bewust te maken van de voordelen van het vergelijken zonnepanelen hebben we hieronder een aantal redenen op een rijtje gezet. Door zonnepanelen te vergelijken kun je namelijk serieus geld besparen.

Voordelen zonnepanelen vergelijken
 • Je betaalt niet onnodig te veel geld voor je zonnepanelen (vergelijken van offertes kan zorgen voor een besparing van zo'n 40%)
 • Je weet zeker dat je de beste prijs-kwaliteit hebt
 • Je kunt kiezen voor de partij met de beste voorwaarden (garanties, installatie etc)
 • Je kunt altijd gaan voor de optie met het meeste rendement en de hoogste opbrengsten

Waar moet je op letten bij het vergelijken van zonnepanelen?

Een veelgemaakte fout bij het vergelijken van zonnepanelen is dat mensen alleen op prijs vergelijken. Natuurlijk is de prijs van je zonnepanelen enorm belangrijk echter mis je de boot als je enkel en alleen hier op focust.

Het is bijvoorbeeld slim om de zonnepanelen ook te vergelijken op het vermogen van de zonnepanelen. Dit vermogen heeft namelijk veel invloed op de terugverdientijd van de zonnepanelen.

Om je op weg te helpen hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de belangrijkste factoren die je in je achterhoofd moet houden bij het vergelijken van zonnepanelen. Dit zijn de belangrijkste criteria waarop je zonnepanelen kunt vergelijken.

1. Zonnepanelen vergelijken op prijs

Uiteraard is de prijs van zonnepanelen voor vele mensen de belangrijkste factor bij het vergelijken van zonnepanelen. Zoals ik hierboven al aangaf, is het echter niet slim op je geheel blind te staren op de prijs. Dit omdat er andere factoren zijn die ook van belang zijn.


Toch blijft de prijs van zonnepanelen een belangrijke factor bij het vergelijken van zonnepanelen. Wanneer je zonnepanelen op prijs gaat vergelijken zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.


Kijk bijvoorbeeld goed wat er bij de prijs inbegrepen zit. Hoe zit het bijvoorbeeld met de omvormer, het montagemateriaal en de kabels? Ook is het slim om te kijken naar de installatiekosten, zitten deze inbegrepen in de prijs?


Als laatste zou ik je willen adviseren om te kijken naar de installatie garantie. Zonnedakpannen zijn daarentegen weer veel duurder.

2. Zonnepanelen vergelijken op opbrengst

De opbrengst van je zonnepanelen zal flinke invloed hebben op je zonnepanelen-rendement. Hoe meer je zonnepanelen opbrengen des te sneller heb je je investering terugverdiend en ga je dus geld verdienen aan je zonnepanelen.


Om deze reden kan het slim zijn om zonnepanelen te vergelijken op de geschatte opbrengst. Deze opbrengst wordt uitgedrukt in Wp (wattpiek). Vaak kun je bij het aanvragen van een offerte direct zien wat de geschatte opbrengsten zijn. Hierdoor kun je snel en gemakkelijk vergelijken op basis van opbrengst.

3. Zonnepanelen vergelijken op kwaliteit

Tussen de verschillende zonnepanelen producenten zitten flinke verschillen op het gebied van kwaliteit. Zo heb je tier 1 zonnepanelen, tier 2 zonnepanelen en tier 3 zonnepanelen.  Waar Tier 1 zonnepanelen als A-kwaliteit gezien worden is dit bij tier 3 zonnepanelen bijvoorbeeld minder.


Doordat er verschil zit in de kwaliteit van zonnepanelen kan het slim zijn om de zonnepanelen te beoordelen op basis hiervan. Ik zou je aanraden om hierbij naar de volgende factoren te kijken:

 • Vermogensgarantie: 
  Hoe langer de vermogensgarantie is, des te beter.
 • Productgarantie:
  Wanneer een producent een lange garantie geeft, is dit vaak omdat de zonnepanelen simpelweg beter presteren en langer mee gaan.
 • Design: 
  Een strak design zegt niet per se wat over de kwaliteit. Wel is het zo dat een mooi design kan meespelen in de beslissing om een zonnepaneel te kopen.
 • Speciale extra's:
  Er zijn verschillende zonnepanelen die leuke extra's hebben. Zo heb je bijvoorbeeld zonnepanelen die enorm goed presteren wanneer er veel schaduw is. Je vindt deze extra's vaak in de specificaties van de zonnepanelen.


4. Zonnepanelen vergelijken op merk

Uiteraard zijn er veel verschillende zonnepanelen soorten en merken. Hierbij heb je A-merken en B-merken. Het kan dus slim zijn om de zonnepanelen te vergelijken op merk.


Door te kiezen voor een goed en betrouwbaar merk verzeker je jezelf van een goed product. Ik zou je aanraden om onderzoek doen naar de merken. Kijk bijvoorbeeld hoe goed deze merken scoren bij onafhankelijke review websites.

5. Zonnepanelen vergelijken op aanbieders

Zoals ik eerder in dit artikel al vertelde zijn er ontzettend veel verschillende zonnepanelen aanbieders. Tegenwoordig schieten de aanbieders van zonnepanelen als paddenstoelen uit de grond.


Om deze reden kan het interessant zijn om deze aanbieders met elkaar te vergelijken. Welke biedt bijvoorbeeld de beste garanties? Hoe ziet de offerte eruit? Heb je een goed gevoel bij de aanbieder?


Via deze link kun je gratis en geheel vrijblijvend tot 4 offertes van zonnepaneel producten uit jouw regio met elkaar vergelijken. Vaak kun je tot wel 40% besparen door goed te vergelijken. 

6. Zonnepanelen vergelijken op soorten

Als laatste kun je ervoor kiezen om de zonnepanelen te vergelijken op basis van de verschillende soorten zonnepanelen. Over het algemeen zijn Polykristallijn en monokristallijn de meest voorkomende PV-panelen. 


We hebben hieronder een vergelijkingstabel afgebeeld waarop je de verschillende soorten zonnepanelen kunt vergelijken op meerdere criteria. 

Soorten

Kosten

Rendement

Pluspunt

1. Monokristallijn

Hoge aanschafprijs

Zeer hoog

Ideaal voor kleine daken

2. Polykristallijn

Goedkoper dan monokristallijn

Goed

Perfect voor grote oppervlaktes

3. Amorf (dunne film)

Goedkoper dan monokristallijn

Laag

Ideaal voor voertuigen, zonwering en carports

4. Glas-glas

Duurste zonnepanelen

Zeer hoog

Lange levensduur


Zonnepanelen vergelijken: de test!

Bij Zonnepaneelcentrum.nl staan we erom bekend dat we consumenten graag verder willen helpen. Wij helpen consumenten met hun aankoopbeslissingen en zorgen ervoor dat consumenten geen miskopen doen.

Om die reden hebben wij in samenwerking met onze zonnepanelen-specialisten een onafhankelijke zonnepanelen vergelijkingstest gedaan. In de test zijn maar liefst 23 verschillende merken 3 soorten panelen getest.

Hoe zijn de zonnepanelen getest?

Schuin dak vs Plat dak

We hebben gekeken naar de verschillen in opbrengst tussen een schuin dak en plat dak.

Soorten zonnepanelen

We hebben gekeken naar Polykristallijn, Monokristallijn en dunne film zonnepanelen.

Merken

We hebben verschillende A-merken meegenomen in de test zoals Axitec, Bisol, Panasonic, Canadian Solar, Solarwatt en Suntech van Coolblue.

Keurmerken

We hebben gekeken naar de belangrijkste keurmerken zoals: RoHS, TÜV-ID en zonnekeur


Ben jij benieuwd welke zonnepanelen als best uit de test zijn gekomen? Via onderstaand formulier krijg je direct 4 gratis offertes van de best geteste zonnepanelen aanbieders uit jouw regio. Uiteraard is dit volledig gratis en vrijblijvend.


Andere bekeken ook

>