fbpx

Vergelijk offertes en bespaar!

Nooit waren zonnepanelen zo goedkoop als nu, dit is het moment voor zonnepanelen! 

✔100% vrijblijvend ✔Bespaar tot 30% ✔ 60 seconden

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Kosten
 • /
 • Zakelijke zonnepanelen: alle kosten en subsidies [2024]

Zakelijke zonnepanelen: alle kosten en subsidies [2024]

Met kosten voor zonnepanelen die steeds lager worden en de 0%-btw is het steeds interessanter aan het worden om zonnepanelen zakelijk aan te schaffen.

In dit artikel vind jij alles wat je moet weten over zonnepanelen zakelijk aanschaffen. We zetten alle voor- en nadelen van zakelijke zonnepanelen voor jouw bedrijf op een rijtje. Zo ontdek jij direct of zakelijke zonnepanelen interessant zijn voor jou of niet!

In het kort

 • De kosten voor zonnepanelen zakelijk aanschaffen liggen tussen de € 3.200 (6 panelen) en € 8.000 (18 panelen), waarbij de gemiddelde terugverdientijd ongeveer 5 jaar is. 
 • Zakelijke zonnepanelen ongeveer 25 jaar mee. 
 • Elk bedrijfspand dat groter dan 100 vierkante meter is, heeft minimaal energielabel C nodig, en met zonnepanelen lever je hier een bijdrage aan. 
 • Je kunt btw over de kosten van zonnepanelen terugvragen.
 • Je kan je fiscale winst verlagen door 40% van de investeringskosten af te trekken via de Energie-investeringsaftrek (EIA)
 • Je kan met verlaagde rente een lening aanvragen voor een duurzame investering (zoals zonnepanelen) 

Check Hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen!

 • Vrijblijvend advies op maat
 • Bespaar tijd en geld
 • Lokale & Erkende installateurs

Kosten zakelijk zonnepanelen

Zonnepanelen zakelijk aanschaffen? Dan ben je niet de enige. Al meer dan 100.000 bedrijven zijn je voorgegaan. Maar wat kost dat nu?

Hieronder hebben we in een kort overzicht voor jou gezet hoe hoog de kosten zijn voor het laten installeren van zakelijke zonnepanelen:

Aantal panelen

Prijs 

Opbrengst kWh

Terugverdientijd

6

€ 3.200

2.100 kWh

5,3 jaar

10

€ 5.000

3.500 kWh

5,1 jaar

18

€ 8.000

6.200 kWh

5,4 jaar

Zoals je kunt zien, liggen de kosten gemiddeld zo tussen de € 3.200 voor 6 panelen en € 8.000 voor 18 panelen. Het is opvallend dat de terugverdientijd van de panelen niet zoveel verschil laat zien, want ze schommelen allemaal zo rond de 5 jaar.

Alle prijzen die wij hierboven hebben genoemd, zijn inclusief de panelen zelf, de omvormers en de installateur.

Wil jij dus duurzame energie opwekken, dan maakt het aantal zonnepanelen niet eens zo heel veel uit. Hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt, verschilt dus per bedrijfspand.

Wel is het natuurlijk belangrijk om na te denken over hoeveel kWh jij als bedrijf verbruikt. Alle kWh die zonnepanelen opwekken kan je anno 2024 met de salderingsregeling laten uitbetalen. Grootste voordelen van zakelijke zonnepanelen

Wat zijn nu de grootste voordelen van het investeren in zakelijke zonnepanelen? Bij de grootste voordelen is het belangrijk om te weten dat je niet alle regelingen kunt combineren. Vaak kies je een enkele subsidie die aansluiten bij jouw situatie, waarna je niet nog eens extra aanspraak kunt doen op andere subsidieregelingen.

Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen op een rijtje:

 1. 1
  Belastingvoordeel: de kosten van zonnepanelen mag je zakelijk aftrekken, zodat je fiscale winst lager is.
 2. 2
  Afschrijving: je kunt zonnepanelen over een periode van 25 jaar afschrijven
 3. 3
  Teruglevering: je mag een overschot aan opgewekte zonne-energie terugleveren.
 4. 4
  Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++): voor opdrachten van boven 500 zonnepanelen is er een stimuleringsregeling. Let op: dit is op inschrijfbasis en het aantal plekken is beperkt.
 5. 5
  Energie-investeringsaftrek (EIA): je mag bij kleine projecten (maximaal 3 x 80 ampère) 40% van de kosten voor zonnepanelen zakelijk aftrekken van de fiscale winst.
 6. 6
  Kleinschaligheidsaftrek (KIA): voor investeringen van minder dan € 323.544 mag je 28% van investeringskosten zakelijk aftrekken van de fiscale winst.
 7. 7
  Milieu-investeringsaftrek (MIA): volgens strenge criteria mogen sommige bedrijven nog eens 36% van de fiscale winst aftrekken, die je hier kunt vinden. 

Subsidie voor zakelijke zonnepanelen

In zakelijke zonnepanelen investeren met een subsidie? Dat kan! Er zijn meerdere vormen die voor ondernemers interessant kunnen zijn.

De eerste vorm is de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit is een stimuleringsregeling duurzame energietransitie die sinds 2017 in het leven is geroepen om duurzaamheid te stimuleren.

Kort gezegd mag je 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Daarmee is jouw fiscale winst aan het einde van het jaar lager.

Doordat je winst lager is, betaal je een kleiner deel in de hogere belastingschalen, en dus krijg je via deze milieu investeringsaftrek belastingvoordeel.

Naast deze leenregelingen geldt er voor zonnepanelen een btw-tarief van 0%. Daardoor liggen de kosten voor zonne-energie een stuk lager en daarmee wordt het steeds interessanter. Let wel op, want voor alle kosten buiten de fysieke zonnepanelen om, betaal je wel een btw-tarief van 21%.

Als laatste geldt er nog steeds een salderingsregeling voor de opgewekte zonnestroom. Hierbij wordt het overschot aan opgewekte energie door de zonnepanelen aan het einde van het jaar in het jaar daarop verrekend.

Als jij bijvoorbeeld een overschot van 1500 kWh hebt opgewekt in 2023, betaal je voor de eerste 1500 kWh in 2024 welgeteld € 0. Dit maakt zonnepanelen voor particulieren een stuk interessanter, want de energierekening blijft zo een stuk lager. 

Let op: het is met de salderingsregeling verplicht om een slimme of digitale meter te hebben, zodat er goed afgelezen kan worden hoeveel je verbruikt en hoeveel je produceert. 

Zonnepanelen verkoop zakelijk

In het verkoopproces zit er in principe geen verschil tussen zonnepanelen voor particulieren en zakelijke zonnepanelen.

Zeker in het geval van zonnepanelen is vakmanschap is belangrijk. Daarom kom je via onze vrijblijvende offerte in contact met gecertificeerde monteurs, die jou uitgebreid advies kunnen geven. Zo kijken ze of het zonnestroomsysteem op jouw dak geschikt is en wordt er alles aan gedaan om jouw energierekening zo laag mogelijk te krijgen.

Daarbij houden we natuurlijk rekening met het feit dat er veel maatwerk nodig is. Gelukkig hebben bedrijfspanden doorgaans platte daken, waardoor het plaatsen van zonnepanelen redelijk eenvoudig in elkaar steekt. Bij elke offerteaanvraag krijg je hier persoonlijk advies over.

Wat in ieder geval overeind blijft staan, is dat de opgewekte elektriciteit voor jou terug te zien zijn in de vorm van duurzame energie en een stapje richting een duurzame wereld en een beter milieu.

Voor de verkoop van zakelijke zonnepanelen, kun je hieronder een vrijblijvende offerte aanvragen. 


Tip van de Redactie:

Check de website van jouw gemeente om erachter te komen welke subsidies er momenteel gelden voor jouw woonplaats. 


Veelgestelde vragen

Wat kost het om 10 zonnepanelen zakelijk te plaatsen?

Het kost gemiddeld € 5.000 om 10 zonnepanelen te plaatsen. Deze prijs is inclusief de panelen zelf, installatiekosten en de omvormer.

Kan je zonnepanelen plaatsen zonder aansluiting op het net?

Ja, dit is mogelijk. Wel is het goed om te weten dat hiervoor een goede batterij nodig is, en dat het niet mogelijk is om gebruik te maken van de salderingsregeling.

Hebben zonnepanelen op het noordoosten zon?

Ja, maar het is niet optimaal. Het is veel verstandiger om zonnepanelen op het zuiden te plaatsen, want deze richting heeft de meeste zonuren. 


Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Via ZonnepaneelCentrum.nl kom je gemakkelijk en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs in jouw regio. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief gratis advies op maat. 

Check Hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen!

 • Vrijblijvend advies op maat
 • Bespaar tijd en geld
 • Lokale & Erkende installateurs

Andere bekeken ook

>