Zonnepanelen iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of zonnepanelen interessant zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

Zonnedakpannen

Twijfel je al langer om zonnepanelen te nemen, maar vind je zonnepanelen niet zo mooi? Goed nieuws! Misschien zijn zonnedakpannen dan iets voor jou. Een zonnedakpan wekt ook zonne-energie op, maar valt een stuk minder op dan reguliere zonnepanelen.

In dit artikel ontdek je alles over zonnepannen. Wat zijn het precies, wat kosten ze en tot slot: is dit iets voor jou? Lees gauw verder om antwoord te krijgen op al je vragen!

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

 • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
 • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
 • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Wat zijn zonnedakpannen?

Zonnedakpannen zijn - zoals de naam al doet vermoeden - dakpannen met ingebouwde zonnecellen. Deze zonnedakpannen worden ook wel solar dakpannen genoemd. Zonnedakpannen hebben een onopvallend uiterlijk en zijn amper zichtbaar op je dak.

Dit is dan ook gelijk de voornaamste reden waarom mensen voor zonnedakpannen kiezen. Wanneer we kijken naar het rendement van zonnedakpannen dan is dit een stuk lager dan bij reguliere zonnepanelen.

De prijs, het rendement en de terugverdientijd komt niet in de buurt bij die van reguliere zonnepanelen. Als jij rendement minder belangrijk vindt, maar wel zonne-energie wilt opwekken dan zijn zonnedakpannen een prima oplossing. Er is tenslotte niet een zonnepaneel soort die zo onopvallend is als zonnedakpannen.
Wat zijn zonnedakpannen

Zoals je kunt zien op de foto hierboven vallen Zonnedakpannen amper op.


Wat voor soorten zonnepannen zijn er?

Zonnedakpannen zijn relatief op de markt. Om deze reden verschijnen er veel verschillende dakpannen met zonnecellen op de markt. Lang niet alle zonnedakpannen zijn even goed. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste zonnedakpannen soorten:

Monokristallijn vs Polykristallijn

Net als reguliere zonnepanelen heb je bij zonnedakpannen keuze uit verschillende technieken. Zo heb je dunne film zonnecel dakpannen en kristallijn dakpannen.

Deze kristallijn zonnedakpannen kunnen weer onderverdeeld worden in monokristallijn en polykristallijn zonnecellen. Kijk goed naar je persoonlijke situatie want elke zonnedakpan soort heeft andere voor- en nadelen.

Kleuren

Zonnedakpannen zijn er in verschillende kleuren. Zo heb je grijze, zwarte en zelfs oud-Hollands rode zonnepannen. Je kunt de zonnedakpannen dus afstemmen op de kleur / dakpan van je huidige dag.

Afmeting

De standaard zonnedakpan heeft een afmeting van 37 bij 27 centimeter. Dit is net zo groot als een afmeting van een reguliere dakpan. Naast dit formaat heb je ook grote zonnedakpannen, deze staan gelijk aan de grootte van 4 dakpannen.

De afmetingen van zonnedakpannen zijn vaak 1 dakpan groot of iets groter dan een reguliere dakpan. Niet elke zonnedakpan is geschikt voor je dak. Vraag daarom goed advies of de zonnedakpan past op jouw dak.


Wat zijn de voor- en nadelen van zonnedakpannen?

Net als bij alle producten die wij testen en reviewen hebben ook zonnedakpannen verschillende voor-en nadelen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste voordelen en nadelen van dakpannen met zonnecellen.

 Voordelen van zonnedakpannen
 • Zonnedakpannen zijn amper te zien: Het grootste voordeel van zonnedakpannen moet wel het uiterlijk zijn. Veel mensen vinden zonnepanelen niet heel erg mooi. Zonnedakpannen daarentegen vallen nauwelijks op. Op het blote oog is het een dak vol met zonnedakpannen amper te herkennen. Woon je binnen een beschermd stadsgezicht of een monumentaal pand waardoor je geen zonnepanelen mag plaatsen? Zonnedakpannen zijn in sommige gevallen dan wel mogelijk.
 • Minder last van storm: Als zonnepanelen niet goed gemonteerd zijn is de kans aanwezig dat ze bij een storm kapot gaan of van het dak vallen. Bij zonnedakpannen is dit niet het geval, de zonnecellen zitten namelijk in de dakpannen.
 • Hele dak kan gevuld worden: Bij zonnepanelen kun je nooit je hele dak vol leggen met panelen puur omdat er tussenruimte nodig is. Bij zonnedakpannen is dit niet het geval. In principe kun je het hele dak vol leggen met zonnedakpannen.
Nadelen van zonnedakpannen
 • Prijs ligt hoger: Het plaatsen van zonnedakpannen is veel arbeidsintensiever dan reguliere zonnepanelen. Daarnaast betaal je niet alleen voor je zonnepanelen maar ook voor je dakbedekking. Ook zijn zonnedakpannen nog relatief nieuw waardoor je simpelweg heel veel betaalt.
 • Veel dakoppervlak nodig: Gemiddeld gezien heb je 25% meer dakoppervlak nodig om hetzelfde rendement te bereiken van normale zonnepanelen. Lager rendement: Zonnedakpannen hebben een lager rendement dan reguliere zonnepanelen.
 • Terugverdientijd is langer: Als laatste zijn de zonnedakpannen duurder en is het rendement lager. De terugverdientijd van traditionele PV-panelen ligt rond de 7 jaar. Bij deze soort is dat soms wel 20 jaar.

Wat zijn de kosten van zonnepannen ten opzichte van zonnepanelen?

Omschrijving

Gemiddelde kosten

Installatie

€ 3.500

Dakpannen (500)

€ 10.000

Totaal

€ 13.500

Gemiddelde terugverdientijd

12 tot 20 jaar

* Let op: de gemiddelde kosten van zonnedakpannen verschillen.

Uiteraard zien zonnepannen er qua uiterlijk een stuk mooier uit dan reguliere zonnepanelen. Hoe zit het echter met de prijs van zonnedakpannen ten opzichte van zonnepanelen? Zonnedakpannen zijn over het algemeen een stuk duurder dan zonnepanelen.

Gemiddeld gezien zijn zonnedakpannen 3 keer zo duur als zonnepanelen. Waar normale zonnepanelen een terugverdientijd van 7 jaar hebben is dit bij zonnedakpannen maar liefst 20 jaar.

Hoe kan het dan dat zonnedakpannen zo duur zijn in vergelijking met zonnepanelen? De installatie! 

Doordat het hele dak vervangen moet worden is het veel meer werk om zonnedakpannen te installeren.   Zo moeten alle gewone dakpannen vervangen worden. Vervolgens moet je de zonne-energie dakpannen ook laten plaatsen.

zonnedakpannen

Hoe werkt de installatie van zonnedakpannen?

Het plaatsen van zonnedakpannen is bij uitstek een klus voor een zonnepanelen expert. We zouden je niet aanraden om zelf zonnedakpannen te plaatsen.

Een goede installatie is belangrijk voor de levensduur, opbrengst en veiligheid van de zonnedakpannen.

Wanneer er problemen ontstaan met zonnedakpannen dan is dit 9 van de 10 keer een gevolg van een slechte installatie. Een zonnedakpannen monteur werkt meestal volgens het volgende stappenplan:

 • Voorbereiding: Allereerst zal de monteur oude dakbedekking verwijderen en het dak klaarmaken voor de nieuwe zonnepannen.
 • Monteren zonnedakpannen: Als tweede worden de zonnedakpannen op het dak geplaatst samen met de dakbedekking.
 • Installeren zonnedakpannen: De laatste stap van het proces is het vormen van de omvormer. Ook wordt de bekabeling geregeld en de stroom aangesloten op de meterkast.

Besparen op zonnedakpannen

Overweeg jij zonnedakpannen aan te schaffen, maar twijfel je nog over de kosten? Hieronder delen we een aantal handige bespaartips die je kunt gebruiken voor het kopen van zonnedakpannen!

 • Samen met de buren: Zijn jouw buren ook toe aan nieuwe dakpannen? Het kan lonen om samen te investeren in zonnedakpannen. Door een groter oppervlak af te nemen profiteer je op de installatiekosten van de monteur.
 • Subsidiemogelijkheden: Als jij zonnepanelen of zonnedakpannen gaat kopen is het slim om altijd te kijken naar regelingen en subsidiemogelijkheden. Er zijn verschillende interessante mogelijkheden die je aanschaf een stuk voordeliger maken. Het is altijd aan te raden om verschillende bronnen te checken.
 • Vergelijk offertes: Het is altijd slim om verschillende offertes op te vragen voor de beste zonnepanelen. De meeste offertes zijn gratis en vrijblijvend maar geven je wel een duidelijk beeld van de prijs.

Hoe rendabel zijn zonnepannen t.o.v. normale zonnepanelen?

Wat leveren zonnedakpannen nu eigenlijk op? Het rendement van zonnedakpannen is een stuk lager dan normale zonnepanelen. Dit komt voornamelijk door het feit dat je maar liefst 25 procent meer dakoppervlak nodig hebt om hetzelfde rendement te bereiken.

Dakpannen hebben namelijk een bolling waardoor de zonnedakpannen minder goed in de zon liggen. Ook is de ventilatie van zonnepanelen een stuk slechter dan bij zonnepanelen. Wanneer zonnepannen enorm warm worden zullen ze minder opbrengen.

Daarnaast zijn de installatiekosten hoger dan bij reguliere zonnepanelen. Zo moeten de gewone dakpannen eerst verwijderd worden voordat de zonnedakpannen geplaatst kunnen worden. Wel is het zo dat de zonnepannen nog in ontwikkeling zijn, wellicht dat ze over een paar jaar wel een stuk voordeliger zijn.

Kostenpost

Prijs

Rendement

Standaard zonnepanelen

€3000 – €4000

22%

Zonnedakpannen

€7000 – €8000

17%


Zonnepannen offertes vergelijken

Zoals je hebt kunnen lezen zijn zonnepannen op dit moment een stuk duurder in aanschaf dan normale zonnepanelen. Dit komt grotendeels door de hoge arbeidskosten. Je kunt snel en gemakkelijk besparen op de arbeidskosten door meerdere offertes op te vragen. Het vergelijken van zonnepanelen is dan ook zeker aan te raden.

Via onze vergelijkingstool kun je snel en makkelijk 4 gratis offertes aanvragen. Deze offertes zijn geheel vrijblijvend en gratis. Gemiddeld besparen consumenten zo'n 40% door offertes te vergelijken. 

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

 • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
 • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
 • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Andere bekeken ook

>