fbpx

Zonnepanelen iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of zonnepanelen interessant zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

Zonnepanelen kosten

Wat kosten zonnepanelen? Als jij zonnepanelen overweegt aan te schaffen dan is dit waarschijnlijk een vraag die jezelf regelmatig stelt.  Door goed onderzoek te doen kun je flink besparen op de zonnepanelen kosten.

De prijs van zonnepanelen is de laatste jaren namelijk flink veranderd. Mede door de toenemende populariteit en de concurrentie tussen verschillende zonnepanelen fabrikanten zijn zonnepanelen op het moment goedkoper dan ooit. 

Maar welke kosten kun je nu verwachten bij het kopen van zonnepanelen? Wat zijn de geschatte kosten per zonnepaneel? En hoe kun je besparen op je zonnepanelen? In dit artikel gaan we antwoord geven op deze vragen.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen kosten gemiddeld tussen de €3.200 en €5.400 afhankelijk van het aantal zonnepanelen en de installatie kosten.


Voor een huishouden met 2 personen heb je zo'n 12 zonnepanelen nodig. De gemiddelde prijs hiervan is €5.000,-. Voor een huishouden van 4 personen heb je 18 panelen nodig, deze kosten zijn gemiddeld €6.200. 


Waar bestaan de kosten van zonnepanelen uit?

Wanneer je zonnepanelen gaat aanschaffen wil je natuurlijk weten waar de kosten precies uit bestaan. Het is goed om te weten dat het materiaal van zonnepanelen de grootste kostenpost is.

In onderstaande cirkeldiagram is een overzicht te zien van de prijsopbouw van zonnepanelen:

Prijsopbouw zonnepanelen

Bij het materiaal moet je denken aan de zonnepanelen, de omvormer en de bekabeling om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen aangesloten zijn op het energie net.

Naast de materiaal kosten heb je natuurlijk ook installatie kosten. Dit zijn de kosten waar je al snel flink geld kunt besparen. Er zijn namelijk verschillende zonnepanelen aanbieders en sommige zijn simpelweg goedkoper dan andere.

Om die reden zouden we je altijd adviseren om op voorhand offertes te vergelijken. Onderzoek heeft aangetoond dat je door het vergelijken van offertes tot wel 40% kunt besparen op je zonnepanelen.

Dit heeft direct gunstige invloed op je zonnepanelen rendement omdat je investering veel lager is waardoor je zonnepanelen terugverdientijd korter wordt.

Kosten omvormer

Let op: Een kostenpost die vaak vergeten wordt bij zonnepanelen is de omvormer. Een omvormer gaat namelijk gemiddeld zo'n 10 jaar mee en moet daarna vervangen worden. De prijzen van omvormers variëren tussen de 500 en 5000 euro. 


Welke factoren beïnvloeden de prijs van zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen worden bepaald aan de hand van verschillende factoren. In onderstaande alinea vind je de verschillende factoren die het meest invloed hebben op de kosten van je zonnepanelen.

1. Het type zonnepaneel

Er zijn ontzettend veel verschillende zonnepanelen soorten en tussen deze soorten zitten flinke verschillen in prijs. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende type zonnepanelen en de geschatte kosten per paneel.

Soorten

Kosten

Pluspunt

1. Monokristallijn

Gemiddeld €650 per paneel

Ideaal voor kleine daken

2. Polykristallijn

Gemiddeld €600 per paneel

Perfect voor grote oppervlaktes

3. Amorf (dunne film)

Gemiddeld €400 per paneel

Ideaal voor voertuigen, zonwering en carports

2. Het merk

Net als bij alle producten zijn er veel verschillende zonnepanelen merken. Wanneer jij een iPhone koopt dan zal deze vanzelfsprekend duurder dan zijn dan wanneer je een Motorola koopt. Bij zonnepanelen is dit ook het geval. Zo heb je de zogenaamde Tier 1 Zonnepanelen.


Deze merken worden gezien als de beste van de markt en echte A-Kwaliteit. Dit zijn merken als LG, Sunpower en Panasonic. Uiteraard zijn deze panelen vaak duurder dan goedkopere modellen.

3. De omvormer

Een omvormer zorgt ervoor dat de energie die opgewekt wordt door de zon omgezet kan worden naar bruikbare energie. Wat veel mensen niet weten is dat deze omvormer gemiddeld zo'n 10 tot 15 jaar mee gaat. Hierna is de omvormer aan vervanging nodig.


Dit betekent dat je na 10-15 jaar zonnepanelen dus een nieuwe omvormer moet kopen. Een omvormer kost gemiddeld zo'n 1500 euro.

4. Het aantal panelen en de installatie kosten

De kosten van zonnepanelen zullen afhankelijk zijn van het aantal panelen en de kosten van de installatie. Hoe meer zonnepanelen jij nodig hebt, des te hoger zullen de kosten zijn.


Uiteraard zorgt een groot aantal zonnepanelen er ook voor dat je meer installatie kosten gaat maken. De installateurs zullen simpelweg langer bezig zijn met het plaatsen van de panelen waardoor de prijs om hoog za gaan.

5. Het type dak

Je verwachtte het misschien niet maar het type dak speelt ook een rol bij het plaatsen van zonnepanelen.  De kosten van het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak zijn namelijk hoger dan een schuin dak.


Dit komt door het feit dat de installateur er voor moet zorgen dat de zonnepanelen op een hellingshoek van 30 tot 40 graden. Elk paneel dient apart neergezet te worden waardoor het flink wat extra kost.


Wat zijn de zonnepanelen kosten?

Inmiddels weet je al redelijk wat over de kosten van zonnepanelen. Zo weet je hoe de kosten zijn opgebouwd en welke factoren invloed hebben op de prijs van zonnepanelen.

In onderstaande sectie gaan we je voorbeelden geven van de gemiddelde kosten van zonnepanelen op basis van de grootte van het huishouden en de zonnepanelen prijs per wattpiek. 

Gemiddelde zonnepanelen kosten

Bij het kopen van zonnepanelen is het van belang dat je kijkt naar de samenstelling van je gezin. Een huishouden met 2 personen heeft bijvoorbeeld minder zonnepanelen nodig dan een huishouden met 6 personen. 

Hoe dit komt? Een huishouden met 6 personen verbruikt veel meer energie waardoor je extra zonnepanelen nodig hebt om deze energie op te wekken middels zonne energie.

Ook heeft dit invloed op de kosten van je zonnepanelen. Hieronder een overzicht van de gemiddelde zonnepanelen kosten op basis van gezinsgrootte en het aantal zonnepanelen dat nodig is om voldoende energie op te wekken.

Huishouden

Kosten materiaal (Excl. btw)

Installatie (Excl. btw)

1 personen

€3.200 - €4.000

2 personen

13 panelen

€5.000 - €6.100

4 personen

18 panelen

€6.300 - €7.700

6 personen

21 panelen

€7.000 - €8.500

Zonnepanelen kosten per wattpiek

Naast de kosten van het materiaal, zonnepanelen en de installatie wordt er ook altijd gekeken naar de zonnepanelen kosten per wattpiek. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen per Wattpiek:

Aantal zonnepanelen

Wattpiek

Prijs per Wattpiek

1

250 Wp

€2,28 per Wattpiek

3

750 Wp

€2,28 per Wattpiek

6

1500 Wp

€2,15 per Wattpiek

12

3000 Wp

€2,08 per Wattpiek

15

4000 Wp

€1,99 per Wattpiek

20

5000 Wp

€1,85 per Wattpiek

24

6000 Wp

€1,84 per Wattpiek

28

7000 Wp

€1,74 per Wattpiek

Besparen op de kosten van zonnepanelen

Er zijn verschillende slimme manieren om te besparen op de kosten van Zonnepanelen. In onderstaande sectie geven wij een aantal tips die je gaan helpen bij het besparen op Zonnepanelen.

 1. 1
  Subsidie:  Er zijn verschillende interessante zonnepanelen subsidies die de aankoop van zonnepanelen interessanter maken. Elke gemeente kan tegenwoordig zelf bepalen welke subsidies zij geven. Het is dus afhankelijk van je woonplaats wat voor subsidie je kunt krijgen. Wel zijn de meeste gemeentes bezig met dit soort subsidies dus de kans is groot dat er ook bij jou een subsidie te krijgen is.
 2. 2
  Offertes vergelijken: Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk verschillende zonnepanelen aanbieders vergelijken. Door offertes te vergelijken kun je gelijk zien welke aanbieder de laagste installatie kosten hanteert. Hiermee kun je al snel tot 40% besparen. Klik hier om direct 4 gratis offertes aan te vragen.
 3. 3
  Gedeeltelijk zelf energie opwekken: Je hoeft er niet voor te kiezen om je huis volledig op zonnepanelen te laten draaien. Je kunt ook gedeeltelijk energie opwekken. In dit geval neem je slechts 1 of 2 panelen en wek je een gedeelte van je energie op met zonne-energie.  De kosten van 1 of 2 panelen zijn uiteraard een stuk minder dan wanneer je er 6 hebt. Naast erkende specialisten bieden ook partijen als Coolblue zonnepanelen aan.

Bereken hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen:

 • Bespaar gemiddeld € 1.400 per jaar
 • Terugverdientijd van gem. 3 jaar
 • Binnen 4 weken geïnstalleerd

Andere bekeken ook

>