fbpx

Vergelijk offertes en bespaar!

Nooit waren zonnepanelen zo goedkoop als nu, dit is het moment voor zonnepanelen! 

✔100% vrijblijvend ✔Bespaar tot 30% ✔ 60 seconden

Zonnepanelen Subsidie 2024: Het complete overzicht!

Hoe zit het tegenwoordig eigenlijk met de zonnepanelen subsidies? Het is een vraag die we regelmatig voorbij zien komen en daarom konden we het niet laten om hier een artikel over te schrijven.

Waar je vroeger verschillende landelijke subsidies op zonnepanelen had, is dat tegenwoordig wel anders. Helaas is er geen landelijke subsidie meer voor het kopen van zonnepanelen.

Wel zijn er verschillende subsidies beschikbaar afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Hieronder zetten we alles wat jij moet weten over subsidie op zonnepanelen op een rijtje!

Welke subsidies zijn er voor zonnepanelen?

Anno 2024 liggen de prijzen voor zonnepanelen laag en gaan langer mee dan ooit. Daarom zijn er geen landelijke subsidies op zonnepanelen.


Wel zijn er lokale kortingsregelingen en subsidies waar particulieren gebruik van kunnen maken:

 1. 1
  Salderingsregeling
 2. 2
  Btw-nultarief
 3. 3
  Energiebespaarlening
 4. 4
  Gemeentelijke subsidies

Check Hoeveel jij kunt besparen met Zonnepanelen!

 • Vrijblijvend advies op maat
 • Bespaar tijd en geld
 • Lokale & Erkende installateurs

1. Salderingsregeling

De eerste regeling waar je gebruik van kunt maken is de zogeheten salderingsregeling

Deze salderingsregeling is ten opzichte van voorgaande jaren veranderd. Er is ook spraken van het afbouwen van de salderingsregeling, maar dat is in ieder geval tot 2025 nog niet het geval. 

Op dit moment werkt het als volgt: in het geval dat je meer opwekt dan je verbruikt, mag je jouw overschot 'gratis' gebruiken in het jaar daarna.

Dus stel je voor dat jij 1500 kWh overhoudt aan het einde van het 2024 en dit teruglevert aan het landelijke energienet, dan mag jij in 2025 de eerste 1500 kWh verbruiken zonder dat dit in rekening wordt gebracht.

Deze salderingsregeling kan je aanvragen bij jouw energieleverancier.

Let op: het is met de salderingsregeling verplicht om een slimme of digitale meter te hebben, zodat er goed afgelezen kan worden hoeveel je verbruikt en hoeveel je produceert. 

2. Btw-nultarief

Sinds januari 2023 is het btw-tarief vastgesteld op 0%

Je betaalt geen btw, dus dat betekent dat je ook geen btw kunt terugvragen van de Belastingdienst. Hier zitten wel haken en ogen aan, dus let goed op. In dit artikel leggen we je meer uit over BTW en Zonnepanelen

Dit btw-tarief blijft namelijk alleen 0% als je zonnepanelen particulier eigendom zijn, het totale opwekvermogen niet hoger is dan 15.000 Wattpiek en dat je geen ondernemersactiviteiten uitvoert.

Wek je in een jaar wel meer dan die 15.000 Wattpiek op? Dan betaal je 21% belasting.

Let op: alleen de zonnepanelen worden met een btw-tarief van 0% bestempeld, alle kosten daaromheen, zoals bekabeling, invrezen of geïntegreerde zonnepanelen, worden bestempeld met een btw-tarief van 21%.

3. Energiebespaarlening

Wil je graag zonnepanelen aanschaffen, maar heb je momenteel de financiële middelen niet? Dan kan je aanspraak doen op meerdere leningen die je mag gebruiken voor zonnepanelen. 

Dit zijn allemaal leningen waarbij je tegen een lager rentepercentage geld kunt lenen, of dat je de hoogte van jouw hypotheek kunt verhogen met als doel om je huis te verduurzamen. 

Je kunt via de Energiesubsidiewijzer zien welke leningen voor jouw gemeente gelden.

 1. 1
  Energiebespaarlening van het Warmtefonds
 2. 2
  Stadspecifieke leningen (vooral in de grote steden)
 3. 3
  Energiebespaarbudget van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 4. 4
  Stimuleringslening
 5. 5
  Restauratiefonds voor monumenten
 6. 6
  Hypotheken bij banken

Veruit de meest gebruikte lening is de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds.

Hierbij is het zo dat deze lening wordt toegevoegd aan je bouwdepot. 

Deze lening gaat over een bedrag tussen de €1.000 en €27.000, waarbij je deze afsluit voor 7, 10, 15 of 20 jaar. 

Deze bespaarlening kan je via het warmtefonds aanvragen. 


4. Gemeentelijke subsidies op zonnepanelen

Waar je vroeger landelijke gemeentes op zonnepanelen had, is dat tegenwoordig helaas anders. Tegenwoordig kan elke provincie, regio of gemeente zelf bepalen voor welke maatregelen zij subsidies geven. Ook mogen zij zelf bepalen tegen welke voorwaarden deze subsidies gegeven worden.

Zo kan een gemeente bijvoorbeeld subsidies geven op het isoleren van je woning, de aanleg van een groendak, het vergroenen van je tuin of het opwekken van duurzame energie middels zonnepanelen.

We zouden je aanraden om altijd goed te checken bij jouw gemeente welke subsidie er beschikbaar is. Het kan zomaar zo zijn dat jouw gemeente wel een subsidie voor zonnepanelen heeft.

Wat je vaak ziet bij lokale subsidies is dat er gebruik wordt gemaakt van een subsidie potje. Zodra dit potje op is zijn alle subsidies vergeven en kom je dus niet meer in aanmerking van een gunstige subsidie op je zonnepanelen. In jouw gemeente kan het dus zomaar zo zijn dat er een op=op principe geldt. Dit verschilt dus wel per gemeente.

Naast bovenstaande regelingen kan het ook zo zijn dat jouw gemeente een subsidie heeft die niet op de Energiesubsidiewijzer staat. Dit soort regelingen kunnen bijvoorbeeld georganiseerd worden door inwoners. Hierbij moet je denken aan een gezamenlijke inkoop.

Het kan dus zomaar zo zijn dat een subsidie niet geldt voor zonnepanelen zelf, maar wel mogelijk is door een gezamenlijke actie. 

Tip van de Redactie:

Check de website van jouw gemeente om erachter te komen welke subsidies er momenteel gelden voor jouw woonplaats. 


Geen subsidie zonnepanelen: toch de moeite waard?

Het feit dat er geen landelijke subsidie voor zonnepanelen is wil niet zeggen dat een investering in zonnepanelen niet interessant is.

Volgens de Consumentenbond ligt de huidige terugverdientijd van zonnepanelen op zo'n 5 jaar: 

"Per saldo geldt deze vuistregel: in een jaar of 5 verdien je je zonnepanelen terug. Daarna heb je nog zo'n 20 jaar gratis stroom. Per keer dat je buiten de garantietermijn een nieuwe omvormer moet kopen gaat er 1 jaar af van die 'gratis' stroom."

Bovendien is het zo dat de levensduur van zonnepanelen steeds langer wordt. Gemiddeld gezien gaan zonnepanelen zo'n 25 jaar mee. Ook krijg je vaak een garantie op de aanschaf van zonnepanelen van 25 jaar.

Dit betekent dat je ongeveer 20 jaar lang gratis stroom op kunt wekken. Bovendien kun je nog profiteren van verschillende lokale subsidies, maatregelen en de salderingsregeling.

Het investeren in zonnepanelen is dus nog steeds interessant hoewel je geen subsidie zonnepanelen meer krijgt op dit moment. 


Veelgestelde vragen

Kan ik zonnepanelen huren of leasen?

Ja, het is mogelijk om zonnepanelen te huren of te leasen. Dit kan een optie zijn als je niet meteen een grote investering wilt of kunt doen. Echter, kopen is over het algemeen goedkoper, zelfs met een duurzaamheidslening. De voor- en nadelen van huren versus kopen variëren afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Zijn goedkopere zonnepanelen een voordelige keuze?

Hoewel goedkopere zonnepanelen aanlokkelijk kunnen lijken, is het vaak voordeliger om te investeren in panelen van hogere kwaliteit. Deze gaan langer mee en behouden een hoger rendement over tijd, waardoor je uiteindelijk meer bespaart.

Bestaan er nog subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen?

Er zijn geen landelijke subsidies meer voor de directe aanschaf van zonnepanelen. Wel kun je in sommige gemeenten lokale subsidies of gunstige leningen vinden, zoals de Energiebespaarlening of de SVn Duurzaamheidslening. Ook is het mogelijk om de betaalde btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug te vragen bij de Belastingdienst.


Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Via ZonnepaneelCentrum.nl kom je gemakkelijk en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs in jouw regio. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief gratis advies op maat. 


Andere bekeken ook

>